Με την πίεση στο Σύστημα Υγείας να έχει χαλαρώσει και τα μέτρα να χαλαρώνουν, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε κατά τη σημερινή έκτακτη συνέντευξη για την πανδημία, για ποιο λόγο θα σταματήσει η υποχρεωτική διενέργεια self test στα σχολεία.
Για να το κάνει αυτό περιέγραψε αρχικά τι ίσχυε στο ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς. Τότε, το υγειονομικό πρωτόκολλο είχε κύριο στόχο τη διατήρηση της σχολικής ζωής. Γι αυτό επιλέχτηκε η τακτική διενέργεια self test για την έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων προτού υπάρξει ευρεία διασπορά. Παράλληλα, υπήρξε εκτεταμένη ιχνηλάτηση και χρήση μάσκας.
«Πετύχαμε να διατηρήσουμε σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας 4-18 ετών» είπε χαρακτηριστικά.
Στην κορύφωση της Όμικρον, τον Φεβρουάριο, τα παιδιά λόγω της μεγάλης διασποράς αλλά και του καθολικού διαγνωστικού ελέγχου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, έφτασαν να αποτελούν το 33% του συνόλου των κρουσμάτων. Στη συνέχεια, όμως, τα κρούσματα ηλικίας 4-11 ετών άρχισαν να μειώνονται σταθερά και έπεσαν πολύ πιο γρήγορα και νωρίτερα από τον αρχικό πληθυσμό.
Έτσι, φτάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα στα παιδιά να πέσουν στο 20% επί του συνόλου των κρουσμάτων.
Νέα εποχή διαγνωστικού ελέγχου στους μαθητές - Τι αλλάζει
Με την πανδημία να αποκλιμακώνεται, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για μετάβαση σε μία νέα πρακτική, όπου ο έλεγχος για COVID συνολικά στον πληθυσμό αλλά και στα σχολεία θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στα άτομα με συμπτώματα.
Επομένως, όταν τα παιδιά επιστρέψουν από τα σχολεία μετά το Πάσχα, δε θα υποχρεούνται σε τακτική διενέργεια self test αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο σε παιδιά με συμπτώματα.
Η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός των τάξεων και η υγιεινή των χεριών θα συνεχίσουν να ισχύουν. Ο καλός καιρός θα βοηθήσει στον αερισμό των χώρων, καθώς θα μπορούν να μείνουν ανοιχτά τα παράθυρα.
Η κ. Παπαευαγγέλου, πάντως, διευκρίνισε ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος. Σε περίπτωση δηλαδή, που ένα παιδί διαγιγνώσκεται με COVID, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους μαθητές με τη χρήση δύο self test, την 1η και την 4η ημέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος. Ας σημειωθεί ότι το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο 24 ώρες τουλάχιστον μετά την πάροδο του πυρετού.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής συμβούλευσε τους γονείς όταν τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης, να τα κρατάνε σπίτι τους και να απευθύνονται στον γιατρό τους. Τόνισε ότι αυτήν την περίοδο έχει παρατηρηθεί αύξηση των κοινών λοιμώξεων, καθώς έχουν χαλαρώσει τα μέτρα και άπαντες επιστρέφουν στις κοινωνικές και αθλητικές τους δραστηριότητες.
Τα κρούσματα στα παιδιά άρχισαν να πέφτουν πριν πέσουν συνολικά στον πληθυσμό
O Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αναφέρθηκε στην πορεία των κρουσμάτων στα παιδιά μέσα στο 2022.
Παρόλο που πριν από ένα μήνα βλέπαμε αύξηση στον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων (μπλε γραμμή), ταυτόχρονα ξεκίνησε η μείωση (κόκκινη γραμμή) στα κρούσματα στα παιδιά. Λόγω αυτού, τα self-tests μειώθηκαν σταδιακά σε 1 την εβδομάδα και η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε με συστηματικό ρυθμό.
Στα παρακάτω διαγράμματα καταγράφεται η σημαντική αποκλιμάκωση κρουσμάτων στα παιδιά και εφήβους ηλικιών 4-11 και 12-18 όταν ακόμα διενεργούνταν 2 self-tests την εβδομάδα. Η αποκλιμάκωση στα παιδιά παρατηρήθηκε προγενέστερα από το συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα.