Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η νοσηλεία με τη COVID-19 από άνδρες σε μεγαλύτερες ηλικίες, αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να έχει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στο πλάσμα που μπορούν να προστατεύσουν από την ασθένεια. Αυτό το πλάσμα, το οποίο είναι συστατικό του αίματος, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου σε άλλους. Η έρευνα, η οποία περιλαμβάνεται στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation , είναι το πρώτο βήμα προς επιβεβαίωση εάν η θεραπεία με πλάσμα αίματος είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του COVID-19.
Θεραπεία αντισωμάτων
Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για το SARS -CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, θεραπείες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας που σχετίζεται με την ασθένεια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η έρευνα έχει δείξει ότι λίγες θεραπείες είναι αποτελεσματικές. Επιπλέον, μια μεγάλη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) - επί του παρόντος διαθέσιμη ως προεκτύπωση - διαπίστωσε ότι η ρεμδεσιβίρη, η πιο πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη COVID-19, φαίνεται να μην έχει καμία σημαντική διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας.
Μία πιθανή θεραπεία που μπορεί να είναι αποτελεσματική είναι η θεραπεία αντισωμάτων μέσω της έγχυσης πλάσματος ανάρρωσης.
Οι θεραπείες αντισωμάτων λειτουργούν με έγχυση ενός ατόμου που έχει λοίμωξη με το πλάσμα ενός ατόμου που έχει ξεπεράσει αυτήν τη μόλυνση. Το πλάσμα του ατόμου που έχει αναρρώσει μπορεί να περιέχει αντισώματα που δημιούργησε το σώμα του ως απόκριση στην αρχική μόλυνση.
Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ατόμων με COVID-19 και οι μελέτες παρατήρησης έχουν, μέχρι στιγμής, παράγει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αρχικά ευρήματα.
Σοβαρότητα ασθένειας, ηλικία και φύλο
Για να συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο, οι επιστήμονες πίσω από το παρόν άρθρο διεξήγαγαν μια μελέτη για να προσδιορίσουν τι επίδραση είχε η ηλικία, το φύλο και η σοβαρότητα της νόσου στο μέγεθος και τη συνολική ποιότητα της απόκρισης ενός αντισώματος ενός ατόμου με SARS-CoV-2. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η απόκριση αντισωμάτων που προκαλεί το COVID-19 μπορεί να ποικίλει σημαντικά. Οι επιστήμονες πίσω από την παρούσα μελέτη προτείνουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα αντισώματα συνήθως συνδέονται με τη σοβαρότητα της νόσου και τα συμπτώματα COVID-19 μπορεί να κυμαίνονται από μη ανιχνεύσιμα έως απειλητικά για τη ζωή.
Ο προσδιορισμός των παραγόντων που οδηγούν σε πλάσμα αίματος που περιέχουν αντισώματα καλής ποσότητας και ποιότητας μπορεί να διευκολύνει την τυποποίηση και τη βελτιστοποίηση της θεραπείας. Στη μελέτη συμμετείχαν 126 ενήλικες που είχαν αναρρώσει από μια λοίμωξη COVID-19. Οι ερευνητές πήραν αίμα από τους συμμετέχοντες, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο τους και αν χρειάστηκαν νοσηλεία για την ασθένεια.
Διαπίστωσαν ότι μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων συσχετίστηκε με νοσηλεία για την ασθένεια, το αρσενικό φύλο και την ηλικία. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι όσοι νοσηλεύονταν σοβαρά, ήταν άνδρες και ήταν μεγάλοι σε ηλικία είχαν καλύτερο πλάσμα. Κατά συνέπεια, προτείνουν ότι η σοβαρότητα της νόσου μπορεί να είναι καθοριστική για τη δημιουργία αποτελεσματικών αντισωμάτων.
Ως επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Sabra Klein, του Τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας της Σχολής Johns Hopkins Bloomberg στη Βαλτιμόρη, MD, σημειώνει:
«Προτείνουμε ότι το φύλο, η ηλικία και η σοβαρότητα της νόσου πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν την επιλογή των δοτών για μελέτες μεταφοράς πλάσματος από αναρρώσαντες ασθνείς, επειδή διαπιστώσαμε ότι αυτά ήταν σημαντικά χαρακτηριστικά του ασθενούς που όχι μόνο προέβλεπαν την ποσότητα του αντισώματος αλλά και την ποιότητα αυτού του αντισώματος. "
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μελέτη τους χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει τα ευρήματά της και ότι άλλα αντισώματα πλάσματος χωρίς αίμα, όπως τα αντισώματα που υπάρχουν στην αναπνευστική οδό ενός ατόμου, μπορεί επίσης να είναι κρίσιμα για την εξουδετέρωση του ιού. Παρ 'όλα αυτά, προτείνουν ότι η μελέτη παρέχει έναν «χάρτη πορείας» για τον προσδιορισμό των ατόμων που μπορεί να είναι ιδανικοί δότες πλάσματος αίματος στη θεραπεία της COVID-19.
ΠΗΓΗ: medicalnewsday