Τέλος σε ένα μέτρο αμφιλεγόμενο που μαζί με τα rapid test και το πιστοποιητικό εμβολιασμού προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στο γενικό πληθυσμό.
Ο λόγος φυσικά για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί και το οποίο σύμφωνα με το νομοσχέδιο Υγείας που τέθηκε σε διαβούλευση επιστρέφεται υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένα αν οι άνω των 60 ετών τελικά εμβολιάστηκαν ή εξαιρέθηκαν επίσημα από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους υγείας.
Όπως αναφέρει το άρθρο 58 ανακαλούνται αναδρομικώς και αυτοδικαίως από την αρμόδια αρχή τα διοικητικά πρόστιμα μετά των αναλογούντων τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, που έως την έναρξη ισχύος της παρούσας επιβλήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση:
α) είτε να εμβολιάστηκαν με δεύτερη δόση εμβολίου ή με μία δόση μονοδοσικού εμβολίου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες έως και την 31η.12.2022,
β) είτε να εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19.
Το επιστρεπτέο διοικητικό πρόστιμο μετά των αναλογούντων τόκων εκπρόθεσμης καταβολής τυγχάνει ακατάσχετο και δεν υπόκειται σε κανένα συμψηφισμό κατά την επιστροφή του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.».
Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η ανάκληση των προστίμων που επιβλήθηκαν στον ανεμβολίαστο πληθυσμό άνω των 60 ετών, που πλέον είτε εμβολιάστηκαν είτε εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έως το τέλος του τρέχοντος έτους και η επιστροφή των τυχόν εισπραχθέντων ποσών.
Και αυτό, διότι ο σκοπός του νομοθέτη δια της επιβολής των προστίμων αυτών ήταν η προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας, η οποία επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό των άνω πολιτών έστω και την ύστατη στιγμή.
Παράλληλα με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση παρατείνεται η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για υποχρεωτικό rapid test μέχρι και τις 31 Μαρτίου.