Το μοντέλο Hailey Bieber αποκάλυψε πρόσφατα ότι έπασχε από κύστη ωοθηκών στο μέγεθος ενός μήλου.
Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσες γυναίκες υποφέρουν από κύστες ωοθηκών, πιστεύεται ότι είναι σχετικά συχνές – με εκτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι περίπου το 7% των γυναικών θα υποφέρουν από κύστη ωοθηκών κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Αλλά αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτεροι, καθώς δεν παρουσιάζουν όλες οι κύστες συμπτώματα.
Κύστη στις ωοθήκες- Τι συμβαίνει όταν «εμφανιστούν» στο σώμα σας
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κύστεων ωοθηκών: απλές και σύνθετες.
Και οι δύο αναπτύσσονται πάνω ή μέσα σε μία ή και στις δύο ωοθήκες.
Οι απλές κύστες είναι γεμάτες με υγρό, ενώ οι σύνθετες κύστες συχνά περιέχουν άλλες ουσίες – όπως αίμα ή κύτταρα.
Οι σύνθετες κύστες είναι πιο σπάνιες, αλλά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αυτά μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος, με τις κατευθυντήριες οδηγίες να υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχουν διάμετρο έως και 5 cm χωρίς συμπτώματα ή ανάγκη θεραπείας. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν γιγάντιες κύστες , με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 εκατοστά.
Πηγή: Heily Bieber/ Instagram
Ενώ ορισμένες κύστες υποχωρούν από μόνες τους μετά από δύο έως τρεις εμμηνορροϊκούς κύκλους, άλλες μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν χειρουργικά.
Τα συμπτώματα της κύστης των ωοθηκών διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν πυελικό πόνο - ο οποίος μπορεί επίσης να ποικίλλει σε ένταση, από αμβλύ πόνο έως ξαφνικό, οξύ πόνο που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Οι κύστες μπορούν επίσης να προκαλέσουν συχνουρία, δυσκολία στην κένωση των εντέρων, καθώς και δυσφορία ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Μπορεί επίσης να αλλάξει τον εμμηνορροϊκό κύκλο παράλληλα με την έμμηνο ρύση.
Γιατί συμβαίνουν κύστες
Ως μέρος του κανονικού εμμηνορροϊκού κύκλου κάθε μήνα, αναπτύσσεται ένα ωοθυλάκιο (μια δομή που μοιάζει με κύστη) σε μία από τις ωοθήκες. Εδώ θα αναπτυχθεί το αυγό.
Το ωοθυλάκιο παράγει επίσης ορμόνες που προετοιμάζουν τη μήτρα για εμφύτευση, εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπέρμα.
Μόλις το ωάριο ωριμάσει, το ωοθυλάκιο απελευθερώνει το ωάριο στον ωοθηκικό σωλήνα - μια διαδικασία γνωστή ως ωορρηξία . Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η απελευθέρωση του ωαρίου αποτυγχάνει και το ωοθυλάκιο/κύστη επιμένει και μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης γυναικολογικής κύστης
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κύστης ωοθηκών.
1. Η θεραπεία γονιμότητας , για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει στις ωοθήκες μιας γυναίκας να αναπτύξουν περισσότερα ωοθυλάκια ταυτόχρονα, αυξάνοντας την πιθανότητα για κύστες.
Ωστόσο, η λήψη του από του στόματος αντισυλληπτικού χαπιού, που εμποδίζει την ωορρηξία, μειώνει στην πραγματικότητα την πιθανότητα εμφάνισης κύστεων ωοθηκών.
2. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να υπερδιεγείρει τις ωοθήκες , κάτι που μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με τη θεραπεία γονιμότητας, καθώς προκαλεί την παραγωγή περισσότερων ωαρίων.
Αυτές μπορεί να μετατραπούν σε κύστεις εάν δεν απελευθερωθούν.
3. Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης κύστεων ωοθηκών. Ορισμένες ορμόνες κορυφώνονται κατά το δεύτερο τρίμηνο και αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της παρουσίας κύστεων.
Είναι επίσης δυνητικά πιο πιθανό οι κύστες να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των υπερήχων ρουτίνας.
4. Το κάπνισμα είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης κύστεων ωοθηκών . Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μεταβάλλει τις ορμόνες που συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο .
5. Και τέλος, η κατάσταση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να αναπτύξουν πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες τους.
Αλλά η διάγνωση για αυτή την πάθηση και τη θεραπεία είναι διαφορετική από τις κύστεις των ωοθηκών.
Υπάρχει θεραπεία;
Οι κύστες συνήθως θεραπεύονται μόνες τους και δεν χρειάζονται καμία θεραπεία. Ωστόσο, μεγάλες κύστες στην ωοθήκη μπορεί να προκαλέσουν συστροφή της ωοθήκης , όπου το βάρος της κύστης την αναγκάζει να τραβήξει την ωοθήκη προς τα κάτω στη λεκάνη, στρίβοντας τη σάλπιγγα και διακόπτοντας την παροχή αίματος στην ωοθήκη και στους περιβάλλοντες ιστούς.
Η ύπαρξη κύστης ωοθηκών είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για συστροφή των ωοθηκών.
Έτσι, εάν μια κύστη είναι σημαντικού μεγέθους ή προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της κύστης.
Αυτό γίνεται κάνοντας μικρές τομές στο τοίχωμα του σώματος, κοντά στον αφαλό.
Εάν η κύστη είναι πολύ μεγάλη ή υπάρχουν επιπλοκές, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρη η ωοθήκη.
Προτού όμως συμβεί η θεραπεία, οι γιατροί θα πρέπει να προσδιορίσουν εάν τα συμπτώματα προκαλούνται από κύστες ωοθηκών.
Πότε μια κύστη είναι επικίνδυνη;
Πολλές άλλες καταστάσεις – μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή – μπορεί να παρουσιαστούν με πολύ παρόμοιους τρόπους.
Για παράδειγμα, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που φαίνονται επίσης παρόμοια με τις κύστεις των ωοθηκών. Ο πόνος της ενδομητρίωσης είναι συνήθως χρόνιος και συνήθως χειροτερεύει με την περίοδο ενός ατόμου – ενώ ο πόνος στην κύστη μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και σοβαρά.
Αν και η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να προκαλέσει κύστες, αυτές είναι γνωστές ως ενδομητριώματα (σοκολατένιες κύστεις), οι οποίες είναι γεμάτες με εμμηνορροϊκό αίμα.
Σαλπιγγική κύηση , ο πιο κοινός τύπος έκτοπης εγκυμοσύνης είναι ένα άλλο παράδειγμα. Αυτό συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται σε κάποιο μέρος που δεν είναι η μήτρα, όπως η σάλπιγγα.
Στην αρχή μιας σαλπιγγικής εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα πόνου με τις κύστες των ωοθηκών.
Οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να χορηγήσουν τεστ εγκυμοσύνης ή υπερηχογράφημα για να καθορίσουν εάν τα συμπτώματα προκαλούνται από κύστες ή όχι.
Ενώ οι κύστες των ωοθηκών συνήθως υποχωρούν από μόνες τους, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου γίνονται τόσο μεγάλες που είναι απειλητικές για τη ζωή.
Γυναίκα εμφάνισε κύστη 32 κιλών - Η συγκλονιστική περίπτωση μιας ασθενούς στη Νέα Υόρκη
Για παράδειγμα, μια γυναίκα στη Νέα Υόρκη χρειάστηκε να αφαιρέσει μια κύστη 32 κιλών (70 λίβρες) αφού άρχισε να συνθλίβει τους πνεύμονές της και να ασκεί τεράστια πίεση στην καρδιά της.
Ομοίως, στην Ινδία μια γυναίκα είχε αφαιρέσει μια κύστη 23 κιλών . Και τα δύο μαζί δεν πλησιάζουν την κύστη των 148 κιλών που αφαιρέθηκε από μια γυναίκα το 1905 και περιείχε 40 γαλόνια υγρού που χρειάστηκαν επτά ημέρες για να αποστραγγιστεί.
Ευτυχώς αυτές οι τεράστιες κύστες και τα προβλήματα που φέρνουν μαζί τους είναι πολύ απίθανο να συμβούν αυτές τις μέρες, καθώς υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι για να ανιχνευτούν αυτού του είδους τις ανωμαλίες προτού προκαλέσουν βλάβη.
Με πληροφορίες από: The Conversation