Πρόκειται για άτομα που συμμετείχαν στην εκδρομή στους Άγιου Τόπους με τον 66χρονο από την Ηλεία, ο οποίος είναι και το ένατο καταγεγραμμένο κρούσμα στη χώρα μας και οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Βέβαια, αναμένεται σημαντική αύξηση των περιπτώσεων τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως άλλωστε έχει υπολογιστεί με μαθηματικά μοντέλα.
Όπως έγραψε το News4Health, η ομάδα των εκδρομέων επέστρεψε από τους Άγιους Τόπους στις 27 Φεβρουαρίου και η περίπτωση τους δείχνει τη δυναμική του ιού να διασχίζει τα σύνορα, καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα. Αλλά, όπως τόνισε ο Καθηγητής Λοιμωξιολόγος, Σ. Τσιόδρας δεν είναι πιο θανατηφόρος, δεν έχει δύο μεταλλάξεις και μεταδίδεται από άτομα με ήπια συμπτώματα ή και απουσία αυτών και φυσικά μπορεί να προσβάλλουν και επαγγελματίες υγείας.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, νοσηλεύονται μαζί με τον 66χρονο άλλα δύο άτομα με ήπια πνευμονία, που παρακολουθούνται πιο στενά, καθώς και άλλοι 6 με ήπια συμπτώματα για προληπτικούς λόγους. Ανακοινώθηκε, επιπλέον, η αναστολή τμημάτων του Πανεπιστημίου Ρεθύμνης για 48 ώρες, καθώς ένας από τους ταξιδιώτες που εξετάζεται ως ύποπτο κρούσμα είναι φοιτητής.
Περισσότερες από 400 επαφές των ταξιδιωτών έχουν ιχνηλατηθεί, ενώ εργαστηριακός έλεγχος γίνεται σε άτομα που τηρούσαν τα κλινικο-επιδημιολογικά κριτήρια. Οκτώ γιατροί και τρείς νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τον συνταξιούχο επαιδευτικό έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.
Η θεραπευτική προσέγγιση των νοσηλευομένων περιλαμβάνει ειδικό κοκτέιλ φαρμάκων με αντι-ιικά και αντιρετροϊκό φάρμακο, που αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων. Σε ό,τι αφορά τα πρώτα 8 κρούσματα του ιού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να λάβουν εξιτήριο.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει σχεδιασμός που προβλέπει μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση αποθεμάτων σε μέτρα ατομικής προστασίας, φάρμακα και άλλο υλικό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για κλίνες ΜΕΘ. Ξεκαθάρισε, δε, πως ο εργαστηριακός έλεγχος του ιού θα γίνεται σταδιακά μόνο στα σοβαρά περιστατικά.
Ο ιός ακολουθεί και στην Ελλάδα την πορεία που ακολουθεί και σε άλλες χώρες, στις περισσότερες από τις οποίες υπάρχει επιδημική εξάπλωση της νόσου. Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων είναι υψηλός ιδιαίτερα σε άτομα από χώρες με μετάδοση του ιού στην κοινότητα, υπάρχει επίσης και αβεβαιότητα σε ότι αφορά την υποδιάγνωση σε ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά.
«Όπως όλες τις επιδημίες η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
Ο αριθμός των χωρών και των κρουσμάτων στην κοινότητα θα συνεχίζεται να αυξάνεται, όσο η εισαγωγή του ιού σε νέες χώρες θα συνεχίζεται. Όπως σημείωσε ο κ. Τσίοδρας 38 χώρες στην Ευρώπη καταγράφουν περισσότερα από 3000 κρούσματα, ενώ σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα.
Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96 χιλιάδες κρούσματα, αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός τους πολύ υψηλότερο, αν και δεν έχει υπολογιστεί ακριβώς είναι σίγουρα δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές παραπάνω. «Όλη η Ευρώπη είναι σε επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών της νόσου με επακόλουθο διάδοσης της νόσου στην κοινότητα, που φαίνεται να είναι περιορισμένη, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι», εξήγησε ο Καθηγητής.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα η μείωση και η πρόληψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διασποράς θα μειώσει την ένταση της νόσου με στόχο να ελαχιστοποιηθούν και οι πιέσεις στο ΕΣΥ αλλά να μειωθούν και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. «Αυτό έγινε και χθες στην Αχαΐα, που εντοπίστηκε η περίπτωση της νόσου από γιατρούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην ομάδα εκδρομέων στο Ισραήλ και την Αίγυπτο», πρόσθεσε.
«Τα καθ' υπερβολήν μέτρα που ελήφθησαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται πανικός, ενώ ιατρική βοήθεια θα πρέπει να αναζητούν όσοι έχουν σοβαρά συμπτώματα. Όσοι έχουν ήπια συμπτώματα, σε συνεννόηση με επιστήμονες και θεράποντες ιατρούς, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους», διευκρίνισε.
Υπερασπιζόμενος το σύστημα Υγείας ο κ. Τσιοδρας ανέφερε ότι οι επαγγελματίες είναι στην πρώτη γραμμή και παραμένουν σε επαγρύπνηση για τον εντοπισμό της νόσου. Αυστηρός και κάθετος ήταν ο κ. Τσιόδρας απαντώντας στην κριτική που ασκείται για λανθασμένους χειρισμούς κατά τη διαχείριση του σοβαρού κρούσματος σε Αμαλιάδα και Ρίο. «Δεν υπήρξε τρύπα στη διαδικασία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο. Από τον ΕΟΔΥ απάντησαν σύμφωνα με το διεθνή ορισμό του κρούσματος. Είναι ντροπή να βγαίνουμε και να καταγγέλλουμε τα νοσοκομεία μας, που κάνουν άριστη δουλειά δωρεάν στους πολίτες της χώρας και γιατροί με αυτοθυσία βοηθούν», είπε χαρακτηριστικά. Ο χειρισμός στα νοσοκομεία της Αμαλιάδας και Ρίου ήταν ο κατάλληλος, καθώς ο συνταξιούχος, δεν αντιστοιχούσε στον ορισμό κρούσματος προερχόμενος από το Ισραήλ, «που δείχνει τη δυναμική του ιού», διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.
Μάλιστα, για περιοχές της Ελλάδος, όπως η Αμαλιάδα, θα θεωρείται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 τοπικά, παρόλο που η επικράτεια είναι στη φάση 1. Αυτό μεταξύ άλλων συνεπάγεται αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, που περιλαμβάνει τις εκκλησίες και πάντα ιδιαίτερη προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας. Έχει γίνει μάλιστα συνεννόηση με τις τοπικές εκκλησίες για να ληφθούν αυτά τα μέτρα.