Την εφαρμογή ενός μοντέλου διπλής επιτήρησης του ιού στην κοινότητα, στα πρότυπα της επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, τίθεται σε εφαρμογή εντός της εβδομάδας, καθώς τα κρούσματα που έχουμε μέχρι τώρα αφορούν ταξιδιώτες σε πληττόμενες περιοχές και στενές επαφές τους, όπως ανακοίνωσε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Η απόφαση ελήφθη βάσει εισηγήσεως της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο επαγρύπνησης της χώρας για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ακόμη και χωρίς την αύξηση των κρουσμάτων.
Πρόκειται για ένα επιδημιολογικό σύστημα ,που αφορά στην εργαστηριακή επιτήρηση του κορονοϊού στην κοινότητα, στα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ το δεύτερο σύστημα εστιάζει περαιτέρω στην επιτήρηση του ιού στην κοινότητα και βάσει αυτού θα λαμβάνονται δείγματα προς εξέταση για Covid19 σε ποσοστό ασθενών.
Εν τω μεταξύ στα 7 παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα. Όλων η κατάσταση της υγείας είναι σε καλό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Καθηγητή, προς το παρόν 270 επαφές των κρουσμάτων έχουν ιχνηλατηθεί, ενώ συνεχίζεται επιμελώς η παρακολούθηση τους. Έχουν πραγματοποιηθεί 570 διαγνωστικοί έλεγχοι για το νέο κορονοϊό σε ύποπτα περιστατικά, μέχρι στιγμής όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά. Εξιτήριο έλαβαν οι δύο Έλληνες επιβαίνοντες του Diamond Princess, που επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία. Πάντως, μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί στους πολίτες μέσω taxisnet πάνω από 1 εκατ. email ενημέρωσης για τν Covid-19.
Σε ό,τι αφορά τα κλειστά σχολεία, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως για τα 14 εξ αυτών η προληπτική αναστολή λειτουργίας κρίθηκε απαραίτητη λόγω της επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα μέσα στο σχολικό περιβάλλον, ενώ στα άλλα 14 σχολεία υπήρξαν οργανωμένες μαθητικές εκδρομές σε πληττόμενες περιοχές Ιταλίας. Ο Καθηγητής παραδέχθηκε ότι πρόκειται για καθ' υπερβολήν μέτρο, αλλά κρίνεται απαραίτητο, τόσο για την προστασία των παιδιών, αλλά κυρίως γιατί διερευνάται ο βαθμός διασποράς του ιού από τα παιδιά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε το επίπεδο κινδύνου από τη νόσο σε πολύ υψηλό, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αύξηση του επιπέδου σε υψηλό. 66 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα μέχρι στιγμής, περισσότερα από 91 χιλιάδες έως το μεσημέρι και περισσότερους από 3100 νεκρούς διεθνώς. Εκτός Κίνας παρουσιάζεται μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σε πολλές χώρες υπο-ανιχνεύεται η νόσος λόγω των ήπιων συμπτωμάτων της ή της έλλειψης τεχνολογίας.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ο περιορισμός της διάδοσης εξαρτάται άμεσα από τα μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης που λαμβάνουμε. «Δεν υποτιμάμε τον κίνδυνο, προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή ηλικιωμένους, πάσχοντες με χρόνια νοσήματα, ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα και σακχαρώδη διαβήτη», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Κατά σειρά σοβαρότητας φαίνεται να πλήττονται όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα, διαβήτη, υπέρταση κλπ.
«Φάνηκε στην πράξη, πως τα αυστηρά μέτρα περιορισμού επιτυγχάνουν έλεγχο του ιού, σε αντίθεση με τη γρίπη που δεν περιορίζεται. Μάλιστα, ο λόγος που παίρνουμε και καθ' υπερβολή μέτρα είναι για να κερδίσουμε χρόνο έως ότου τελειώσει η περίοδος της γρίπης», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Σημειώνουμε, πως ενώ στην περίπτωση της γρίπης ένας ασθενής μπορεί να κολλήσει άλλον έναν στην περίπτωση του κορονοϊού ένας ασθενής μπορεί να κολλήσει άλλους δύο.
Σε αυτή τη φάση πρέπει εμείς να προφυλάσσουμε τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, περιορίζοντας μετακινήσεις και επαφές. Σε δεύτερη φάση, στην οποία δεν έχουμε φθάσει ακόμα, αν κάποιος έχει ελαφρά συμπτώματα και ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θα πρέπει να αναζητά ιατρική βοήθεια, ώστε να του χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Αλλά μια τέτοια απόφαση για το νέο κορονοϊό θα έχει νόημα αφού υπάρξει επιστημονική επιβεβαίωση ότι μια θεραπεία έχει αποτέλεσμα.