Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε αρχικά, ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες παρατηρείται σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, η Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζει πολύ καλύτερη εικόνα όσον αφορά τα κρούσματά και τη θετικότητα.
Ωστόσο, τόνισε ότι ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα ων εορτών. Εξέφρασε την ανησυχία της, μάλιστα, για την αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων κατά 2 έτη και την αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στις ηλικίες 25-35 ετών
Όσον αφορά τους πιο σκληρούς δείκτες, όπως οι νέες εισαγωγές οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι παρουσιάζει μικρή άλλα όχι σημαντική βελτίωση.
Πώς δικαιολογείται η ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική
Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την Αττική, καθώς παρουσιάζει αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών από τους 450 σε 550, δηλαδή κατά περίπου 20 με 25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα.
Επίσης, μικρή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ στην Αττική και προβλέπεται μία περαιτέρω αύξηση που συνήθως έπεται 7-10 μέρες μετά την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες COVID-19.
«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά τη διάρκεια των εορτών. Αν αφήσουμε να εμφανιστεί το τρίτο κύμα τώρα που η διασπορά είναι ακόμα υψηλή - υπολογίζουμε ότι έχουμε λίγο λιγότερα από 7 χιλιάδες κρούσματα- ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή (60% Επικράτεια, 60% στην Αττική και 70% στην Β. Ελλάδα) - καταλαβαίνουμε ότι γρήγορα μπορεί να επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου και να υπάρξει νέα πίεση στο Σύστημα Υγείας» προειδοποίησε.
Ας σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων πρέπει να είναι όσοι μένουν στην Δυτική Αττική, τη Βοιωτία, τη Κοζάνη και τη Ροδόπη και απο χθές και στην Χαλκιδική λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου σε αυτές τις περιοχές.
Μαγιορκίνης: Η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη
Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιροκίνης παρέθεσε επιπλέον στοιχεί που δικαιολογούν την ανησυχία που υπάρχει για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Αττική παρουσιάζει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις και ίσως μία ήπια αυξητική τάση αυτήν την εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη, εντοπίζονται 10-15% λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.
Ας σημειωθεί ότι στην Επικράτεια υπάρχει μείωση περίπου 40% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ ενώ οι εισαγωγές ανά ημέρα έχουν υποχωρήσει κατά 60%. «Θα πρέπει, όμως, να τονιστεί ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.