Τεράστιος προβληματισμός επικρατεί για την επιδημιολογική κατάσταση σε 3 νησιά της χώρα μας. Η χθεσινή (28/7) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ανέφερε μεταξύ άλλων την θετικότητα την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου. Το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό CDC για να ηχήσει συναγερμός είναι το 4%.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η Παρός, η Μύκονος και η Τήνος έχουν θετικότητα που ξεπερνάει το 4% και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να παρθούν τοπικά μέτρα για να σταματήσει η διασπορά του ιού. Θυμίζουμε ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί στη Μύκονο, όπου για 10 μέρες απαγορεύτηκε η μουσική και υπήρξε περιορισμός κυκλοφορίας μετά τη 1 τα μεσάνυχτα.
Ας σημειωθεί ότι και στη Σαντορίνη οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι υψηλά με τη θετικότητα να φτάνει το 3,40%.
Τα 5 νησιά με τη μεγαλύτερη θετικότητα την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου
- Πάρος: 5,51%
- Μύκονος: 4,27%
- Τήνος: 4,20%
- Σαντορίνη: 3,40%
- Νάξος: 2,48%
Τα 5 νησιά με το μεγαλύτερο μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών
- Ζάκυνθος: 22,29
- Κέρκυρα: 22,00
- Σαντορίνη: 22,00
- Μυκόνος: 19,00
- Πάρος: 17,43
Τα 5 νησιά με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμό στις 28 Ιουλίου
- Μύκονος: 226,96
- Πάρος: 147,39
- Τήνος: 115,79
- Ζάκυνθος: 110,41
- Λευκάδα: 97,08
Ο Γώγος χτύπησε καμπανάκι για αυτά τα νησιά
Ο καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ εξήγησε ότι πέρα από την Ίο και την Πάρο στα κόκκινα νησιά εντάσεται πλέον και η Τήνος. Σε αυτές τις περιοχές η θετικότητα των κρουσμάτων ξεπερνάει το 4% και «εκεί έχουμε ήδη πρόβλημα και θα πρέπει να περιοριστεί» υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα αρχικά θα πρέπει να γίνει πρώτα μία πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών για να ευαισθητοποιηθούν και οι επιχειρηματίες και οι τουρίστες και οι κάτοικοι των νησιών να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση
Όσον αφορά στην Κρήτη τα πράγματα πάνε «λίγο καλύτερα» αλλά υπάρχει μία μίκρη αύξηση της πίεσης σε κλινικές σε ορισμένες περιοχές.
Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσο
Για το μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένους. Εξάλλου υπάρχει ένα παραθυράκι για 1 στους 10 εμβολιασμένους να νοσήσουν. Οι περισσότεροι από αυτούς, όμως, το περνάνε ήπια και ένα πολύ μικρό ποσοστό ενδέχεται να εισαχθεί στο νοσοκομείο.
«Το εμβόλιο παραμένει προστατευτικό απέναντι στη βαριά νόσο» κατάληξε ο κ. Γώγος.