Χωρίς τη μάσκα, τα σταγονίδια που παράγονται μετά από ένα βήξιμο μπορεί να φτάσουν μέχρι και στα 3,7 μέτρα. Με τη χρήση μάσκας, όμως, αυτή η απόσταση μπορεί να μειωθεί σε ελάχιστα εκατοστά στη καλύτερη περίπτωση.
Η προσομοίωση αποκαλύπτει ότι κάποιες οικιακές μάσκες δουλεύουν καλύτερα από κάποιες άλλες στην αποτροπή μετάδοσης του νέου κορονοϊού.
Για να προσομοιώσουν το βήξιμο, οι επιστήμονες, συνέδεσαν το κεφάλι ενός μανεκέν μία μηχανή ομίχλης, που δημιουργεί ατμό από νερό και γλυκερίνη. Χρησιμοποίησαν, επίσης, μία τρόμπα για να βγει ο ατμός από το στόμα του μανεκέν. Στη συνέχεια οπτικοποίησαν τα σταγονίδια με τη χρήση ενός λέιζερ.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πρόσθεσαν διάφορα είδη μασκών στο μανεκέν και συνέκριναν τα αποτελέσματα μετά από κάθε βήξιμο. Αυτό περιλάμβανε τη χρήση χειροποίητης υφασμάτινης μάσκας, μία απλή μπαντάνα, ένα χαλαρά δεμένο μαντήλι και μία μάσκα - κώνος.
Τα αποτελέσματα
Εντόπισαν ότι χωρίς κάποιο κάλυμμα προσώπου τα σταγονίδια από το βήχα ταξίδεψαν μέχρι και 3,7 μέτρα σε 50 δευτερόλεπτα.
Η χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα με πολλαπλές στρώσεις και στενή εφαρμογή μείωσε περισσότερο από κάθε άλλη την απόσταση μεταφοράς των σταγονιδίων. Αν και υπήρχε μία διαρροή από την κορυφή της μάσκας ανάμεσα στη μύτη και το υφασμάτικο υλικό. Συγκεκριμένα, τα σταγονίδια ταξίδεψαν μόλις 6,3 cm μπροστά από το πρόσωπο. Η μάσκας - κώνος, επίσης δούλεψε καλά, με τα σταγονίδια να μεταφέρονται μόλις 20 cm μπροστά από το πρόσωπο.
Η μπαντάνα με τη μία μόλις στρώση, που κατασκευάστηκε από υλικό ενός T- Shirt και το χαλαρό μαντήλι ήταν λιγότερο αποτελεσματικά. Τα σταγονίδια μεταφέρθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη από το ένα μέτρο με την μπαντάνα και σε απόσταση μεγαλύτερη από 30 cm με το χαλαρά δεμένο μαντήλι.
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν ότι αν και τα αποτελέσματα με τις διάφορες μάσκες έδειξαν ποικίλα αποτελέσματα, το πιθανότερο είναι αυτού του είδους η προστασία να είναι πράγματι αποτελεσματική.
ΠΗΓΗ: livescience