Με την ελπίδα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί να αποδώσουν εγκαίρως, η σταδιακή αύξηση των νοσηλειών λόγω κορονοϊού δεν καταφέρνει να απομακρύνει την πιθανότητα εφαρμογής ενός lockdown στην Αττική.
Η αντοχή του συστήματος υγείας, ειδικά στην Αττική η οποία δέχεται και το βαρύτερο πλήγμα, παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, όμως, συνεχίζουν να δέχονται σταδιακά αυξανόμενη πίεση λόγω των νοσηλειών, τόσο σε απλές κλίνες COVID-19 όσο και σε ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, αρνητικής πίεσης).
Είναι ενδεικτικό πως συνολικά νοσηλευόμενοι με COVID-19 σε όλη τη χώρα ανέρχονταν χθες το βράδυ σε 617, όταν στις 15 Σεπτεμβρίου ο αριθμός ήταν 502. Μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 18,2%!
Αξίζει να αναφέρουμε πως από τους 617 νοσηλευόμενους, οι 433 είναι σε απλές κλίνες COVID-19, όταν στις 15 του μηνός ο αριθμός ήταν 365, ενώ σε ειδικές κλίνες νοσηλεύονται 184 ασθενείς, όταν πριν από 8 ημέρες ήταν 157.
Από τους 617 νοσηλευόμενους, περίπου οι 7 στους 10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής!
Το μεγαλύτερο βάρος και πάλι σηκώνει το Νοσοκομείο Σωτηρία, με 94 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες και 37 σε ειδικές κλίνες, ενώ ακολουθεί ο Ευαγγελισμός με 78 άτομα σε απλές κρεβάτια COVID-19 και 19 άτομα σε ειδικές κλίνες, με το νοσοκομείο να φαίνεται πως έχει αρκετές αντοχές ακόμα, αφού έχει κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες.
Η αυξητική αυτή τάση όμως φαίνεται να είναι προς το παρόν ελεγχόμενη. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, το ΕΣΥ αντέχει, ενώ σε εξέλιξη είναι η στρατηγική για ανάπτυξη περισσότερων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Άλλωστε, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία. Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με Covid-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μέχρι χθες 23/9, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.
Άμεσος κίνδυνος θα προκύψει όμως αν η ανοδική τάση δεν μετριαστεί εγκαίρως ή αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου. Μιλώντας χθες βράδυ στο OPEN o καθηγητής Ν. Σύψας και μέλος της Επιτροπής εκτίμησε πως πάμε σε μια επιπέδωση. «Πιστεύω ότι θα δεν θα πάμε προς το "κόκκινο" αλλά προς το "κίτρινο". Άρα δεν χρειάζεται να μπαίνει στη ζωή μας μία τεράστια νότα απαισιοδοξίας», ανέφερε.
Το ζητούμενο είναι αν τα μέτρα θα αποδώσουν εγκαίρως και θα είναι τελικά επαρκή για να ελέγξουν την πορεία της πανδημίας. Τα όποια αποτελέσματα στον αριθμό των κρουσμάτων θα φανούν μετά από 10 ημέρες, στις νοσηλείες και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ χρειάζεται πάνω από 3 εβδομάδες.
Για αυτό και πολλοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι ένα lockdown ίσως να μην μακριά. Θυμίζουμε πως χθες από τα 358 νέα κρούσματα που δηλώθηκαν, τα 194 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής.