H ατομική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τον καθένα μας. Το πώς αισθανόμαστε σωματικά και πνευματικά επηρεάζει τον τρόπο ζωή μας. Η ILGA-Europe επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα ζητήματα υγείας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ
Η ILGA-Europe είναι η ευρωπαϊκή περιοχή της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ιντερσεξ. Είναι μια ομάδα υπεράσπισης που προωθεί τα συμφέροντα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανς (διεμφυλικών) και των intersex (διαφυλικών) ατόμων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κάποια ΛΟΑΤΚΙ άτομα δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται λόγω των εμποδίων που αντιμετωπίζουν όταν αναζητούν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Ποια ζητήματα αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας;
Διακρίσεις και εμπόδια
Τα στοιχεία της έρευνας FRA 2012 για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Λόγω του φόβου να βιώσουν στίγμα ή διακρίσεις, αυτά τα άτομα ενδέχεται να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Κατά μέσο όρο, το 42% των ερωτηθέντων δεν θα ήταν ανοιχτοί σχετικά με την ταυτότητά τους κατά τη συνάντησή του με οποιοδήποτε προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Το 10% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι βίωσε προσωπικές διακρίσεις από το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης κατά τους 12 μήνες πριν από την έρευνα. Η μη αποκάλυψη της ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητάς θα μπορούσε επίσης να έχει συγκεκριμένες συνέπειες για την υγεία. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς το άγχος που σχετίζεται με προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες με υπηρεσίες υγείας θα μπορούσε να καταστήσει πολύ δύσκολη την κάλυψη των αναγκών τους καθώς μεγαλώνουν.
Ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα των ζητημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο άτομα κατά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι:
- Ακατάλληλη περιέργεια, σχόλια ή ακόμη και άρνηση θεραπείας από το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας ΛΟΑΤΚΙ
- Δεν ζητείται η γνώμη των συντρόφων του ίδιου φύλου σχετικά με τη φροντίδα που παρέχεται στον σύντροφό τους ή στα παιδιά τους ή ακόμη και στα δικαιώματα επίσκεψης.
- Εμπόδια για λεσβίες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες που λαμβάνουν θεραπείες γονιμότητας ή διακρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Διπλό στίγμα προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που ζουν με HIV/AIDS.
Η παθολογικοποίηση των τρανς και intersex ατόμων
Εάν είστε τρανς ή ίντερσεξ, μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε ιδιαίτερες δυσκολίες όταν ασχολείστε με υπηρεσίες υγείας. Ο τοπικός γιατρός ή ο πάροχος ασφάλισης υγείας μπορεί να μην γνωρίζει τις ανάγκες των τρανς και ίντερσεξ ασθενών τους. Ενώ ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα απαιτήσει τίποτα περισσότερο από μια μικρή εξήγηση, δυστυχώς μπορεί να σημαίνει ότι οι διευμφυλικοί και οι διαφυλικοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν την ασθενοκεντρική υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται.
- Τα τρανς άτομα εξακολουθούν να διαγιγνώσκονται ως ψυχικά άρρωστα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
- Τα τρανς άτομα αναγκάζονται να υποβληθούν σε απάνθρωπες χειρουργικές διαδικασίες, όπως η αποστείρωση, προκειμένου να αλλάξουν το νόμιμο φύλο τους σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.
- Οι περισσότεροι διαφυλικοί άνθρωποι έχουν βιώσει ή βιώνουν χειρουργικές επεμβάσεις «ομαλοποίησης» χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
- Το 22% των τρανς ατόμων που ρωτήθηκαν από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) το 2012 θεώρησαν ότι είχαν υποστεί διακρίσεις από το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.
Υπάρχουν ζητήματα υγείας που σχετίζονται με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα;
Και ναι και όχι. Οι ασθένειες και τα προβλήματα υγείας είναι παγκόσμια. Επομένως, είναι επιπόλαιος ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν διαφορές οποιουδήποτε είδους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα υγείας που είναι πιο σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
HIV/AIDS
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο επιπολασμός της μετάδοσης του HIV μεταξύ των ανδρών που έκαναν σεξ με άνδρες (MSM) και τρανς άτομα (ιδίως τρανς γυναίκες) παραμένει υψηλός. Διάφοροι παράγοντες το εξηγούν αυτό, για παράδειγμα οι συνεχιζόμενες διακρίσεις και το στίγμα κατά των ΛΟΑΤΚΙ, οδηγώντας με τη σειρά τους σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και καθυστερημένη διάγνωση. Η έλλειψη ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης σε σχέση με τους νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί επίσης μείζον πρόβλημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του HIV.
Ψυχική Υγεία
Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις έχουν πρόσθετο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ. Αυτό αποδεικνύεται από την έννοια του «μειονοτικού στρες». Το μειονοτικό στρες είναι ψυχολογική δυσφορία που σχετίζεται με εμπειρίες περιθωριοποίησης, διακρίσεων και στιγματισμού. Μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς, αυτοτραυματισμού ή κατάθλιψης. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να εξηγήσει υψηλότερους κινδύνους προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι οι συνεχιζόμενες επιβλαβείς πρακτικές στον τομέα της υγείας.
Ένα παράδειγμα αυτού είναι οι «θεραπείες μετατροπής». Αν και ο σεξουαλικός προσανατολισμός αφαιρέθηκε από τη Διεθνή Ταξινόμηση Ασθενειών του ΠΟΥ το 1990, ορισμένοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να προτείνουν στους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους ή λεσβίες ασθενείς τους ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους θα μπορούσε να «αλλάξει» χρησιμοποιώντας θεραπεία μετατροπής. Επιπλέον, οι τραυματικές σχέσεις με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (ιδίως στην περίπτωση των ίντερσεξ ατόμων) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ζητήματα ψυχικής υγείας.
Αυτά τα ζητήματα ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα σωματικής υγείας, αλλά και σε κατάχρηση ουσιών ή διατροφικές διαταραχές.
ΠΗΓΗ: .ilga-europe.org