Στον Καναδά, περισσότεροι από το 64% των ενηλίκων έχουν μολυνθεί από κορονοϊό και από αυτούς, σχεδόν ένας στους πέντε (19%) ανέφερε ότι συνέχισε να αντιμετωπίζει συμπτώματα για τρεις ή περισσότερους μήνες μετά από την λοίμωξη.
Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν η κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης και η δύσπνοια, αν και σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 200 διαφορετικά συμπτώματα που συνδέονται με τον κορονοϊό.
Ποιους απειλεί περισσότερο το σύνδρομο Long Covid
Η έρευνα αποκάλυψε ότι όσοι αντιμετώπιζαν ήδη μια χρόνια πάθηση πριν νοσήσουν από κορονοϊό ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα μεγάλης διάρκειας όταν η λοίμωξη είχε υποχωρήσει.
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο, είναι ότι και αυτή η έρευνα επιβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση του συνδρόμου “μακροχρόνιου” COVID αυξάνεται με κάθε επαναμόλυνση του ίδιου ανθρώπου, ακόμα κι όταν νοσεί με ήπια συμπτώματα και χωρίς σοβαρές επιπλοκές.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι νόσησαν δύο φορές είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το σύνδρομο με τον κίνδυνο αυτό να αυξάνει για κάθε περίπτωση ασθενούς που είχε ήδη νοσήσει 3 και πλέον φορές.
Ένας στους τέσσερις (42,2%) ενήλικες που εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της έρευνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτά παρέμεναν ενεργά περισσότερο του ενός χρόνου.
Πώς δρουν οι υποπαραλλαγές του ιού
Το στέλεχος “Omicron” που εμφανίστηκε στα τέλη του 2021, διαφοροποίησε τα συμπτώματα του κορονοϊού, με τους περισσότερους νοσήσαντες να αναφέρουν βήχα και επίμονη κόπωση έναντι των ασθενών της πρώτης περιόδου της πανδημίας οι οποίοι αντιμετώπιζαν ως παραμένοντα συμπτώματα την απώλεια όσφρησης ή γεύσης και τον πονοκέφαλο.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι παγκοσμίως το σύνδρομο του long covid ήδη επηρεάζει περισσότερα από 65 εκατομμύρια ανθρώπων με την θεραπευτική προσέγγιση να αφορά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καθώς δεν έχει αποκωδικοποιηθεί ο μηχανισμός που πυροδοτεί το σύνδρομο.
Αυτό που γνωρίζουν ωστόσο οι ερευνητές, είναι ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων ή τα καθιστά λιγότερο σοβαρά. Την ίδια στιγμή, μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το φάρμακο μετφορμίνη που χορηγείται ευρέως για τον διαβήτη τύπου 2, μπορεί να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19 εάν ληφθεί αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Ανάλογα αποτελέσματα φαίνεται να έχει στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μακροχρόνιων συμπτωμάτων και η λήψη αντιιικού φαρμάκου αν αυτό χορηγηθεί εντός των πρώτων πέντε ημερών από την μόλυνση, με τον περιορισμό ωστόσο ότι οι γιατροί συνήθως χορηγούν αντιική θεραπεία σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από πιθανές επιπλοκές της λοίμωξης.
Σύμφωνα επίσης με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Infectious Diseases, ένας συνδυασμός ορισμένων προβιοτικών και πρεβιοτικών, φαίνεται να είναι αποτελεσματικός στη μείωση της κόπωσης, της απώλειας μνήμης και της δυσκολίας συγκέντρωσης που προκαλείται από το σύνδρομο.
Καθώς ακόμα η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε θεραπευτικό πρωτόκολλο για τον long covid, ο εμβολιασμός και η προσπάθεια αποτροπής επαναμόλυνσης, παραμένουν οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες των γιατρών.
Πηγή: Healthnews