Τον Απρίλιο τα νέα κρούσματα ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 100 χιλιάδες την ημέρα. Ωστόσο, από τις 21 Μαΐου και έπειτα μόνος σε 5 μέρες καταγράφηκαν λιγότερα από 100 χιλιάδες κρούσματα σε μία μέρα σύμφωνα με τα δεδομένα από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.
Στις 3 Ιουνίου τα νέα κρούσματα έπιασαν τον αριθμό ρεκόρ των 130.400 νέων περιστατικών.
Η άνοδος σε περιστατικά ίσως οφείλεται σε ένα βαθμό στην αυξημένη ικανότητα. Ακόμα, όμως, δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για τεστ και εξακρίβωση της πορείας του ιού σε πολλές χώρες.
Οι επιδημίες σε κάθε χώρα έχουν ακολουθήσει διαφορετικές πορείες. Τα κρούσματα σε χώρες που χτυπήθηκαν πολύ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας τώρα μειώνονται, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας.
Πολλές χώρες, όμως, ειδικά, στη Νότια Αμερική στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική βλέπουν τη συχνότητα εντοπισμού θετικού κρουσμάτων να επιταχύνει σύμφωνα με μία ανάλυση του CNN με δεδομένα από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.
Στη Λιβύη, το Ιράκ, την Ουγκάντα, τη Μοζαμβίκη και την Αϊτή, τα νούμερα δείχνουν ότι τα περιστατικά διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα. Στη Βραζιλία, την Ινδία, τη Χιλή, την Κολομβία και τη Νότια Αφρική, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 2 εβδομάδες.
Διαβάστε την προειδοποίηση του ΠΟΥ για την άνοδο κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες
«Στις χώρες της αμερικανικής ηπείρου συνεχίζουν να καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα. Κάθε εβδομάδα τα θετικά περιστατικά νέου κορονοϊού σε σχέση με τα αντίστοιχα όλου του υπόλοιπου κόσμου μαζί. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα, η Κεντερική, Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς σε πολλές χώρες εκεί η επιδημία επιταχύνει την πορεία της» ανέφερε την Τετάρτη (3/6) ο πρόεδρος του ΠΟΥ, Τέντρος, Άντανομ Γκεμπρεγιέσους.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν, τόνισε πως δε νομίζει ότι στην Κεντρική και Νότια Αμερική ο ιός έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του
Οι συνολικοί θάνατοι αυξάνονται ακόμα στη Νότια Αμερική και τη Καραϊβική.
Μία σειρά από χώρες που ξεπέρασαν την αρχική κορύφωση του ιού, όπως η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Κίνα έχουν δει νέες υποομάδες μολύνσεων μετά την χαλάρωση των περιορισμών, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για δεύτερο κύμα.
Αρχές σε 214 χώρες έχουν καταγράψει 6,6 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19 και 391 χιλιάδες θανάτους από τη μέρα που η Κίνα κατέγραψε το πρώτο της περιστατικό στον ΠΟΥ, τον περασμένο Δεκέμβρη.
ΠΗΓΗ: https://cnn.it/2MxkQp5