Ορισμένες έγκυες ακόμα φοβούνται να εμβολιαστούν κατά της COVID λόγω του φόβου για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει στην κύησή τους. Ωστόσο, δύο μελέτες ξεδιαλύνουν το τοπίο και απαλάσσουν τις εγκύους από αυτούς τους φόβους.
Ειδικότερα, στις 6 Γενάρη δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report το δελτίο του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Αμερικής, μελέτη με τα δεδομένα ασφάλειας των εμβολιασμών κατά τον κύηση, που συγκεντρώθηκαν από 9 οργανισμούς καταγραφής των ΗΠΑ μεταξύ του Ιουλίου 2020 και του Ιουλιου 2021.
Αυτή η αναδρομική μελέτη εστιάζει στην καταγραφή της προωρότητας των νοεγνών (που γεννιούνται σε ηλικία κύησης μικρότερη των 37 εβδομάδων) όπως και των νεογνών με μικρό βάρος γέννησης για την ηλικία κύησης (μικρότερη από τη 10η εκατοστιαία θέση)
Στη μελέτη συμμετείχαν 46.049 κυήσεις ζόντων νεογνών απί τις οποίες, 10.064 (21,8%) είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση. Σχεδόν το σύνολο (98%) είχε εμβολιαστεί μεταξύ 2ου και 3ου τριμήνου ενώ το εμβόλιο που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν κυρίως mRNA και σε ένα χαμηλό ποσοστό με το Johnson & Johnson (4,5%).
Η μελέτη βρήκε:
- Στις εμβολιασμένες, η επίπτωση για προωρότητα ήταν 6,6 ανά 100 γεννήσεις ζόντων νεογνών
- Για το χαμηλό βάρος γέννησης σε σχέση με την ηλικία κύησης ήταν 8,2 ανά 100 γεννήσεις ζόντων νεογνών
«Οι νεογνολόγοι ξέρουν ότι η επίπτωση αυτή είναι ανάλογη με αυτή που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό» σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου.
Η λοίμωξη με COVID αυξάνει την προωρότητα
Διαφορετικά είναι τα στοιχεία από εγκύους που νόσησαν κατά τη διάρκεια της κύησης.
Προ τριημέρου, στον Nature of Medicine δημοσιεύτηκε μία μελέτη που προέρχεται από τη Σκωτία (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου) και παρουσιάζει την έκβαση εγκύων που νόσησαν στο τέλος της κύησης (28 μέρες προ του τοκετού ή λίγο νωρίτερα).
Ειδικότερα, από μία βάση δεδομένων 87.694 κυήσεων, καταγράφηκαν 4.950 νόσήσεις εγκύων με COVID. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε αύξηση της προωρότητας και της περιγεννητικής θνησιμότητας. Η περιγεννητικής θνησιμότητα ήταν 22,6 ανά 1.000 γεννήσεις, δηλαδή συχνότητα υπερτετραπλάσια του γενικού πληθυσμού σε σχέση με 4,3 ανά 1.000 στις εμβολιασμένες εγκύους.
Συνεπώς, «ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και τη μητέρα και το έμβρυο ενώ η λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο και στη μητέρα και στο νεογνό» κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.