Τα συμπεράσματα των δύο μελετών παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό σε μία διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Δημόσια Συμμαχίας Υγείας (EPHA) με θέμα την «Ατμοσφαιρική Ρύπανση και Υγεία: Βελτιώνοντας την Ποιότητά του Αέρα και αντιμετωπίζοντάς τις Επιδημίες».
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα θα μείωνε το κόστος υγείας των επιδημιών.
Το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας - Helmholtz στο Μόναχο υπό την επιτήρηση της καθηγήτριας, Ανέτ Πίτερς, πραγματοποίησε συστηματική ανασκόπηση του αντίκτυπου των ατμοσφαιρικών ρύπων στις ιικές μολύνσεις του αναπνευστικού. Η μελέτη εντόπισε συσχετίσεις ανάμεσα στα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων και ιικών λοιμώξεων, ειδικά από αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5) και διοξείδιο του αζώτου (NΟ2). Πρόκειται για 2 ρύπους που παράγονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση ίσως κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ιούς που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, ειδικά στη γρίπη και πιθανώς άλλους ιούς, όπως ο SARS CoV-1, ο SARS CoV-2 και ο MERS-CoV.
Η καθηγήτρια Ανέτ Πίτερς, ανέφερε: «Χαμηλώνοντας τα τωρινά όρια για PM2.5 και NO2 θα μειωθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους σε χρόνιες καθώς και μολυσματικές ασθένεις».
Με μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, θα χρειάζονταν λιγότερα περιοριστικά μέτρα
Η ερευνητική και περβαλλοντική συμβουλευτική εταιρεία CE Delft (εδρεύει στην Ολλανφία), δημοσίευσε μία μελέτη με θέμα: «Ατμοσφαιρική ρύπανση και COVID-19: Η εκτίμηση του κοινωνικού κόστους από την ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα ελέγχου της COVID».
Οι επιστήμονες της CE Delft ανέπτυξαν ένα μοντέλο χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Ολλανδία για να υπολογίσουν το κοινωνικό κόστος των περιοριστικων μέτρων κατά της διασποράς της COVID-19 (lockdown, κελισιμο σχολείο, υποχρεωτική χρήση μάσκας) που επιβλήθηκαν λόγω της ατμοσφαιρική ρύπανσης. Αυτό το μοντέλο επέτρεπε την απομόνωση του αντίκτυπου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη διασπορά των ιών, υπολογίζοντας τις αποτρέψιμες συνέπειες σε περίπτωση μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Ο Daan Juijn, ένας επιστήμονας που ηγούταν της μελέτης σχολίασε: «Αυξάνονται τα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει την διασπορά της COVID-19. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αν η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν μικρότερη, θα χρειάζονταν λιγότερα περιοριστικά μέτρα COVID-19. Το κοινωνικό κόστος των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων COVID που χρειάστηκαν λόγω της COVID-19 θα μπορούσε να ισούται με 11 δις ευρώ. Αυτό μεταφράζεται γύρω στο 1,5% του Ολλανδικού ΑΕΠ».
Πρακτικά, για κάθε 1 μg/m3 που μειώνεται σε ατμοσφαιρικούς ρύπους (PM2.5), θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων κορονοϊού, αποτρέποντας μέχρι και 1,27 δις ευρε σε ζημιές και διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο του ιού.