Κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα θνησιμότητας όσων νοσούν από τον COVID-19. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σαφή αποδεικτικά στοιχεία ότι τα υποκείμενα νοσήματα, η ηλικία ενός ανθρώπου και το φύλο αποτελούν παράγοντες που παίζουν αυξάνουν ή μειώνουν τις πιθανότητες να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος που έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι έγκυρες καθώς προέρχονται από την ανάλυση προηγούμενων αναπνευστικών ασθενειών ή από χώρες που έχουν εκτεθεί στον ιό εδώ και πολύ καιρό, όπως η Κίνα και η Ιταλία. Συνεπώς, έχει περάσει αρκετός χρόνος για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Σύμφωνα, πάντως, με μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Αρους στην Δανία και το Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία υπάρχει περίπτωση η μόλυνση του αέρα να συνδέεται με τον τρόπο που αντιδρούν οι ανθρώπινοι οργανισμοί στον COVID-19. Ειδικότερα, σύμφωνα με την μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο Environmental Pollution, βρέθηκε μία ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στην μόλυνση του αέρα και τα επίπεδα θανάτου από τον COVID-19.
Τα επίσημα νούμερα της ιταλικής κυβέρνησης δείχνουν ότι ο αριθμός θανάτων από τον ιό διαφέρει ανάλογα με την γεωγραφική θέση κάποιων περιοχών. Κάποιες από τις βόρειες περιοχές, όπως η Λομβαρδία και η Εμίλια Ρομάνια, μετράνε ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν το 12%. Στο υπόλοιπο της χώρας το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται περίπου στο 4,5%.
Οι άνθρωποι που υπογράφουν τη μελέτη ξεκαθαρίζουν, βέβαια, ότι η εξήγηση για αυτούς τους αριθμούς μπορεί να βρίσκεται στον τρόπο καταγραφής των θανάτων ή στο γεγονός ότι οι πληθυσμοί είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά σε αυτές τις 2 περιοχές.
Ωστόσο, προσθέτουν, ότι η μόλυνση του αέρα ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο. Συγκριτικά, όχι μόνο με την υπόλοιπη Ιταλία αλλά και με ολόκληρη την Ευρώπη, στη Λομβαρδία και στην Εμίλια Ρομάνια συναντώνται κάποια από τα μεγαλύτερα νούμερα όσον αφορά τα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα
Οι ερευνητές συνέλεξαν τα δεδομένα τους από το δορυφόρο NASA Aura και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υπολογισμού της Ποιότητας του Αέρα. Αυτές οι 2 βάσεις δεδομένων προσφέρουν μία ακριβή εικόνα για την μόλυνση του αέρα σε περιοχές σε όλη την Ευρώπη.
Τόσο η Λομβαρδία όσο και η Εμίλια Ρομάνια αποτελούν μεγάλα κέντρα βιομηχανικής παραγωγής, κάτι που συνεισφέρει τα μέγιστα στη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Παράλληλα, οι γεωγραφικές και κλιματικές θέσεις στη Βόρεια Ιταλία συνεισφέρουν στην αύξηση της μόλυνσης του αέρα.
H σύνδεση μεταξύ της μόλυνσης του αέρα και του COVID-19 δε σημαίνει απαραίτητα ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί μεσολαβούν για να συμβεί αυτό. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μόλυνση του αέρα αποτελεί από τις πιο γνωστές αιτίες παρατεταμένης φλεγμονής που τελικά οδηγεί σε μία έμφυτη υπερδραστηριoποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, στη μελέτη αναφέρεται ότι πρέπει να διεξαχθεί μεγαλύτερη έρευνα για να διαπιστωθεί η ακριβής επίδραση του μολυσμένου αέρα στον τρόπο που θα αντιδράσει ένας ανθρώπινος οργανισμός που έχει προσβληθεί από τον COVID-19