Χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστών, οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι 3.139 είδη θηλαστικών θα αναζητήσουν νέους βιότοπους μέχρι το 2070, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με υψηλό πληθυσμό, αν ο πλανήτης θερμανθεί μόλις για 2 βαθμούς Κελσίου.
Καθώς διαφορετικά είδη έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά, σχεδόν 4.000 ιοί θα μετακινηθούν από το ένα είδος στο άλλο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature. Τα πουλιά και τα θαλάσσια ζώα δε συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.
Η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία θα επηρεαστούν περισσότερο, με τις νυχτερίδες να συντελούν περισσότερο στη ιική μετάδοση λόγω της ικανότητάς τους να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις, ανέφερε η μελέτη.
Το εμπόριο της άγριας ζωής είναι μία καλή αναλογία διότι τα ζωα έρχονται μαζί σε αφύσικους συνδυασμούς, αναφέριε ο συγγραφές της μελέτης, Colin Carson. «Οι αγορές, όμως, δεν είναι ξεχωριστές πια. Σε ένα περιβάλλον κλιματικής αλλαγής, αυτού του είδους η διαδικασία θα είναι η πραγματικότητα στη φύση σχεδόν παντού» είπε.
Η μελέτη υπστηρίζει ότι η διαδικασία ίσως ήδη λαμβάνει χώρα και ότι η προσπάθεια να μην αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς Κελσίου, δεν θα την αποτρέψει από το να συνεχιστεί. Ο HIV και ο Έμπολα μεταπήδησαν από τα ζώα στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο SARS-CoV-2 - ο ιός που προκαλεί την COVID-19- ίσως έχει μεταπηδήσει από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσων θηλαστικών που πουλήθηκαν σε μία αγορά της Γουχάν, στην Κίνα.
Η Κριστίν Τζόνσον, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις, είπε στους New York Times ότι ένα τόσο ευρύ μοντέλο δεν μπορεί να εξηγήσει πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τα ζώα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Είπε ότι η μελέτη δείχνει την ανάγκη για περισσότερη μελέτη σχετικά με τον τρόπο μετεγκατάστασης των ζώων.
ΠΗΓΗ: Medscape