Πολλά άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά ή να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων στρέφονται σε τεχνητά γλυκαντικά για να πετύχουν το σκοό τους. Ίσως, όμως, πρέπει να το σκεφτούν ξανά, δεδομένου ότι μια μελέτη αναφέρει πως η αντικατάσταση της πραγματικής ζάχαρης με τεχνητά γλυκαντικά ίσως αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών.
Αυτή η μελέτη, που παρακολούθησε παραπάνω από 100.000 ενήλικες για περίπου μία δεκαετία, είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα για τον εντοπισμό καρδιαγγειακων παθήσεων με υποκατάστατα ζάχαρης. Συνολικά τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέθηκαν με 9% μεγαλύτερο κίνδυνο οποιουδήποτε τύπου καρδιαγγειακής νόσου και με 18% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ.
H μελέτη
«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι αυτά τα πρόσθετα τροφίμων, που καταναλώνονται καθημερινά από εκατομμύρια άτομα και υπάρχουν σε χιλιάδες φαγητά και ροφήματα, δεν πρέπει να θεωρούνται μία υγιεινή και ασφαλής εναλλακτική για τη ζάχαρη» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης στο BMJ.
Στην αρχή της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη — και κανένας από αυτούς δεν διαγνώστηκε με αυτές τις καταστάσεις κατά τα δύο πρώτα χρόνια παρακολούθησης. Οι συμμετέχοντες ήταν 42 ετών κατά μέσο όρο και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια σειρά από περίπου πέντε ερωτηματολόγια τροφίμων τα δύο πρώτα χρόνια της μελέτης, τα οποία έδειξαν ότι το 37% πό αυτούς κατανάλωναν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Εκείνοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο περίπου 43 χιλιοστόγραμμα (mg) ημερησίως, περίπου την ποσότητα σε ένα επιτραπέζιο πακέτο γλυκαντικού ή 100 χιλιοστόλιτρα (3,4 ουγκιές) αναψυκτικού διαίτης, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση τεχνητής ζάχαρης λάμβαναν κατά μέσο όρο περίπου 78 mg ημερησίως, ενώ τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη κατανάλωναν περίπου 7,5 mg ημερησίως κατά μέσο όρο.
Κατά την περίοδο της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν συνολικά 1.502 καρδιαγγειακά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, βλάβης και απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων και ιατρικές διαδικασίες για την αποκατάσταση της ροής του αίματος σε αποφρακτικές αρτηρίες ή φλέβες.
Ο ετήσιος απόλυτος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν 314 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν κατανάλωναν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σε σύγκριση με 346 περιπτώσεις για εκείνους με τη μεγαλύτερη κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης.
Ορισμένοι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι με συγκεκριμένα γλυκαντικά, διαπίστωσε επίσης η μελέτη. Για παράδειγμα, η ασπαρτάμη συνδέεται με 17% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. H Ακεσουλφάμη καλίου συνδέθηκε με 40% μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Η μελέτη δεν ήταν ένα ελεγχόμενο πείραμα που σχεδιάστηκε για να αποδείξει εάν ή πώς τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν άμεσα επεισόδια καρδιαγγειακής νόσου. Είναι επίσης πιθανό τα αποτελέσματα να αλλοιώθηκαν από την κακή μνήμη των συμμετεχόντων για το τι έτρωγαν και έπιναν, καθώς αυτό καθορίστηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων.
ΠΗΓΗ: everydayhealth