Η εμφάνιση και η αλληλεπικάλυψη της πανδημίας του κορονοϊού με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια αύξηση των χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης - με πρόσθετους περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση - έχουν επιδεινώσει τον αριθμό των θανάτων του κορανοϊού, ανέφερε.
Η μελέτη Global Burden of Disease (GBD) είναι η πιο ολοκληρωμένη στο είδος της. Δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέλυσε 286 αιτίες θανάτου, 369 ασθένειες και τραυματισμούς και 87 παράγοντες κινδύνου σε 204 χώρες και περιοχές για να προσφέρει μια άποψη για την υποκείμενη υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού και τον αντίκτυπο του COVID-19.
«Η COVID-19 είναι μια επείγουσα σε χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία», δήλωσε ο Richard Horton, αρχισυντάκτης του Lancet. Περιέγραψε την πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με τα υψηλά παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων ως «συνδημία». Η συνδημία είναι η συσσωμάτωση δύο ή περισσοτέρων ταυτόχρονων ή διαδοχικών επιδημιών ή συστάδων ασθενειών σε πληθυσμούς με βιολογικές αλληλεπιδράσεις, που επιδεινώνουν την πρόγνωση και τις επιπτώσεις της νόσου
Ποιες είναι κύριες επιβαρυντικές αιτίες της κακής υγείας των ανθρώπων
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κύριες αιτίες κακής υγείας σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω παγκοσμίως ήταν οι ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης. Στα νεότερα άτομα - ηλικίας 10 έως 49 ετών - κυριαρχούσαν τραυματισμοί στο δρόμο, HIV / AIDS, πόνος στη μέση και καταθλιπτικές διαταραχές.
Διαπίστωσε επίσης ότι η άνοδος των χρόνιων ασθενειών, σε συνδυασμό με την αποτυχία της δημόσιας υγείας να αντιμετωπίσει τους παράγοντες πρόληψης κινδύνου, είχε αφήσει τους πληθυσμούς ευάλωτους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία, όπως η πανδημία του κορονοϊού.
Η «συνδημική» φύση της απειλής που αντιμετωπίζουμε απαιτεί όχι μόνο να αντιμετωπίζουμε κάθε ταλαιπωρία, αλλά και να αντιμετωπίζουμε επειγόντως τις υποκείμενες κοινωνικές ανισότητες που τις διαμορφώνουν», δήλωσε ο Χόρτον.
Είπε ότι οι χρόνιες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερόλη που υποφέρουν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στους περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους που προκλήθηκαν από τη COVID-19 μέχρι σήμερα.
Τέτοιες καταστάσεις - που οδηγούνται από ανθυγιεινές δίαιτες και ανεπαρκή επίπεδα άσκησης - "θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την υγεία σε κάθε χώρα μετά την υποχώρηση της πανδημίας", είπε.