Πιθανότατα θα έχεις ακούσει για το προβιοτικά - τα καλά βακτήρια - που μπορούν να επωφελήσουν την υγεία μας. Τα καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους, συχνά σε φαγητά που διαφημίζονται ως υγιεινά. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να περιέχονται σε συμπληρώματα, σε γιαούττια, σε ποτά και διάφορα σνακ.
Λειτουργούν βοηθώντας στην αποτροπή ασθενειών από βακτήρια που μολύνουν το έντερό μας. Επίσης, ίσως αλληλεπιδρούν με τα ανοσοποιητικά κύτταρα του εντέρου μας, βοηθώντας στη ρύθμιση της δραστηριότητας των κυττάρων στο περίπλοκο περιβάλλον του εντέρου. Η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι τα αποτελέσματα των προβοτικών ίσως επεκτείνονται πέραν του εντέρου, ρυθμίζοντας τις ανοσοποιητικές απαντήσεις και στους πνεύμονες.
Αυτή τη στιγμή, τα ανοσοποιητικά μας συστήματα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της COVID-19, η οποία κυκλοφορεί σε επίπεδα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περιορισμένες θεραπείες για άτομα που νοσούν σοβαρά και τα τωρινά εμβόλια δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά για να εμποδίσουν τη μόλυνση. Ωστόσο, αν τα προβιοτικά επηρεάζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αποτελέσματα δεν αφορούν μόνο το έντερο, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την COVID;
Τα βακτήρια οδηγούν σε γρηγορότερη ανάρρωση
Μία πρόσφατη δοκιμή στο Μεξικό έδειξε ότι τα άτομα με κορονοϊό που έλαβαν ένα συγκεκριμένο συνδυασμό 4 προβιοτικών βακτηριακών στελεχών ανέρρωσαν πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνους που έλαβαν το placebo. Εκείνοι που έλαβαν προβιοτικά είχαν επίσης αυξημένες ανοσιακές απαντήσεις στον ιό σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν το placebo.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι εκείνοι που έλαβαν τα προβιοτικά είχαν λιγότερα συμπτώματα και χαμηλότερη ποσότητα του ιού στο σώμα τους μετά από 15 μέρες από την αρχική τους μόλυνσης συγκρκτικά που όσους πήραν το εικονικό φάρμακο (placebo).
Αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της COVID. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναρρώσουν πιο γρήγορα. Αυτό θα μειώνει την περίοδο απομόνωσης που ισχύει τώρα σε πολλές χώρες για τους νοσούντες με COVID.
Τούτων λεχθέντων, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Παρόλο που ήταν μία διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo κλινική δοκιμή (το χρυσό στάνταρ για τη δοκιμή ιατρικών θεραπειών) είχε κάποιους περιορισμούς. Απέκλεισε όσους ήταν άνω των 60 ετών και δεν έλαβε υπόψιν το εμβολιαστικό στάτους των συμμετεχόντων. Αυτό σημαίνει ότι δε γνωρίζουμε αν τα προβιοτικά παρέχουν κάποιο όφελος σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρή COVID.
Επιπλέον, η λήψη προβιοτικών μπορεί να είναι ακατάλληλη για εκείνους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στον πιθανό αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ζωντανών βακτηρίων.
Ένας άξονας ανοσίας
Η έρευνα έχει αποκαλύψει μια πιθανή θετική επίδραση - αλλά μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς γίνεται τα βακτήρια που φτάνουν στο έντερο μας καταλήγουν να βοηθούν την ανοσολογική απόκριση κατά του COVID στους πνεύμονες;
Οι ανοσολόγοι πιστεύουν ότι έχουν μια απάντηση. Πρότειναν την ιδέα ενός ανοσοποιητικού άξονα εντέρου-πνεύμονα. Η θεωρία είναι ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που εκτίθενται σε προβιοτικά στο έντερο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν από αυτά τα βακτήρια και στη συνέχεια να ταξιδέψουν στον πνεύμονα μετά τη μόλυνση. Στην COVID, αυτά θα ήταν τα Β κύτταρα - τα λευκά αιμοσφαίρια που παράγουν αντισώματα. Θα μπορούσαν να είναι «προετοιμασμένα» στο έντερο για να παράγουν περισσότερα αντισώματα όταν αντιμετωπίζουν τον ιό στον πνεύμονα ή τη μύτη.
Ωστόσο, πριν τα προβιοτικά ληφθούν δεόντως υπόψη για τη θεραπεία του COVID, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επικύρωση αυτών των αποτελεσμάτων. Οι κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούν προβιοτικά για τη θεραπεία ασθενειών συχνά παράγουν ποικίλα αποτελέσματα, καθώς οι επιδράσεις των προβιοτικών βακτηρίων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένες για τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται. Δοκιμές πρέπει επίσης να εκτελούνται σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων για να δούμε τι επίδραση έχουν τα βακτήρια, καθώς γνωρίζουμε ότι η COVID είναι πιο σοβαρός σε ορισμένες από άλλες. Η εθνικότητα έχει συσχετιστεί με τη θνησιμότητα covid, για παράδειγμα.
Σίγουρα, δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις αυτή τη στιγμή ότι τα προβιοτικά βακτηριακά στελέχη που περιέχονται σε ένα προβιοτικό γιαούρτι που αγοράζεται από το κατάστημα θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα προβιοτικά που δοκιμάζονται στη μεξικάνικη μελέτη. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλα τα προβιοτικά βακτήρια που περιέχονται στα τρόφιμα ζωντανά τη στιγμή που καταναλώνονται, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη δραστικότητά τους.
ΠΗΓΗ: theconversation