Ειδικότερα, επιστήμονες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα βάλουν σε σειρά το γενετικό κώδικα των ανθρώπων που νόσησαν πολύ σοβαρά από τον SARS-CoV-2 και θα το συγκρίνουν με τα γονιδιώματα εκείνων που αρρώστησαν ήπια ή δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα.
Το κυνήγι συγκεκριμένων γονιδίων που μπορούν να προκαλέσουν μία προδιάθεση προσβολής από τον COVID-19, θα συμπεριλάβει 20 χιλιάδες άτομα που είτε τώρα είτε παλιότερα βρέθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 15 χιλιάδες άτομα με ήπια συμπτώματα.
Παρόλο που η γνώση της επιστημονικής κοινότητας για το νέο κορονοϊό, που προέκυψε στην Κίνα στα τέλη του 2019, είναι περιορισμένη, παραμένει σοκαριστικός ο διαφορετικός βαθμός επίδρασης του ιού σε διαφορετικά άτομα. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό.
Ο Κένιθ Μπέιλι, που ηγείται της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου είπε στο Reuters τα εξής: «Θεωρούμε ότι θα υπάρχουν ίχνη στα γονίδια που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουν τον τρόπο που σκοτώνει ανθρώπους ο ιός. Θα πόνταρα το σπίτι μου για την ύπαρξη ενός πολύ σημαντικού γενετικού στοιχείου που αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος».
Ο Υπουργός Υγείας, Ματι Χάνκοκ, κάλεσε τους ανθρώπους να υπογράψουν για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα έτσι ώστε να κατασκευαστεί μία επιστημονική εικόνα για τον ιό.
Το γονιδίωμα είναι ένα ολοκληρωμένο σετ δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος ή αλλιώς DNA και στους ανθρώπους υπάρχουν 3 δισεκατομμύρια περίπου ζευγάρια DNA. H σύγκρισή τους μπορεί να είναι δύσκολη, Υπάρχουν 4-5 εκατομμύρια διαφορές για κάθε 2 ανθρώπους. Γι΄αυτό, οι επιστήμονες χρειάζονται μεγάλο δείγμα.
Κάποιες απαντήσεις μπορεί να δοθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες από μία μελέτη που ήδη διενεργείται χρησιμοποιώντας δείγμα 2000 ατόμων.