Στις 26 Νοεμβρίου του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατάταξε την παραλλαγή B.1.1.529 ως «στέλεχος ανησυχίας», με το όνομα Όμικρον. Αυτή η απόφαση βασίστηκε σε δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Τεχνικό Γκρουπ Συμβουλευτικής του ΠΟΥ για την εξέλιξη του ιού (TAG-VE) και έδειξαν ότι η Όμικρον φέρει πολλαπλές μεταλλάξεις που ίσως επηρεάζουν τη συμπεριφορά της, τον τρόπο διασποράς της και την σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.
Ο ΠΟΥ συνοψίζει όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη παραλλαγή B.1.1.529.
Οι γνώσεις μας για τη μετάλλαξη Όμικρον
Οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική και στον κόσμο διεξάγουν μελέτες για να καταλάβουν καλύτερα πολλές πτυχές της Όμικρον και θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα ευρήματά τους, καθώς γίνονται διαθέσιμα.
Μεταδοτικότητα: Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα. Ο αριθμός των ατόμων που έχει διαγνωστεί θετικός έχει αυξηθεί σε περιοχές της Νότιας Αφρικής που έχουν επηρεαστεί από το στέλεχος αλλά επιδημιολογικές μελέτες βρίσκονται υπό εξέλιξη για να κατανοήσουν αν αυτό οφείλεται στην Όμικρον ή σε άλλους παράγοντες.
Σοβαρότητα νόσου: Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η μόλυνση με την Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε σχέση με άλλες μολύνσεις από άλλα στελέχη, όπως η Δέλτα. Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν αυξανόμενες τάσεις νοσηλειών στη Νότια Αφρική αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό ατόμων που μολύνονται παρά σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της Όμικρον.
Συμπτώματα: Όσον αφορά στα συμπτώματα, το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασεθνειών της Ν. Αφρικής (NICD) ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστα συμπτώματα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όπως και σε άλλες μεταλλάξεις, κάποιοι νοσούντες παραμένουν ασυμπτωματικοί.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα από άλλα στελέχη. Οι αρχικά αναφερόμενες μολύνσεις έγιναν από πανεπιστημιακές μελέτες - νέα άτομα που τείνουν να έχουν πιο ήπια νόσο - αλλά η πλήρη κατανόηση της σοβαρότητας της Όμικρον θα χρειαστεί από μέρες έως κάποιες εβδομάδες. Όλα τα στελέχη της COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα που είναι κυρίαρχη παγκοσμίως, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ή θάνατο, ειδικά στους πιο ευάλωτους. Γι αυτό, η πρόληψη αποτελεί το κλειδί.
https://twitter.com/WHO/status/1464295764809637898
Η αποτελεσματικότητα προηγούμενης μόλυνσης με SARS-CoV-2
Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι ίσως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη ανησυχίας αλλά οι πληροφορίες που έχουμε είναι περιορισμένες. Περισσότερες θα γίνουν διαθέσιμες τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
Αποτελεσματικότητα εμβολίων: Ο ΠΟΥ εργάζεται με τεχνικούς συνεργάτες για να καταλάβει καλύτερα τον πιθανό αντίκτυπο του στελέχους στα υπάρχοντα αντίμετρα, όπως τα εμβόλια. Τα εμβόλια παραμένουν καθοριστικά για τη μείωση της σοβαρής νόσου και των θανάτων απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Τα τωρινά εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσου και του θανάτου.
Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα PCR συνεχίζουν να εντοπίζουν τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, όπως και με κάθε άλλο στέλεχος. Μελέτες διεξάγονται αυτή τη στιγμή για να φάνει αν επηρεάζουν άλλων ειδών τεστ, όπως τα rapid.
Η αποτελεσματικότητα τωρινών θεραπειών: Τα κορτικοστεροειδή και οι αναστολείς υποδοχέων IL6 θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά για τη διαχείριση ασθενών με σοβαρή COVID-19. Άλλες θεραπείες θα αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί εάν εξακολουθούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές δεδομένων των αλλαγών σε μέρη του ιού στην παραλλαγή Όμικρον.
Γιατί οι μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον προκαλούν ανησυχία
Όσον αφορά στο προφίλ μετάλλαξης του νέου στελέχους, το Δίκτυο Γονιδιωματικής Αλληλουχίας της Νότιας Αφρικής (NGS-SA) έχει πει ότι η B.1.1.529 διαθέτει «πολύ ασυνήθιστους αστερισμούς μεταλλάξεων» — με 30 στην περιοχή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα, η οποία είναι υπεύθυνη για την είσοδο του ιού στον άνθρωπο κύτταρα.
Το NGS-SA ανέφερε ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα και την ανοσολογική διαφυγή. Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη ανιχνευθεί στις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα. Ωστόσο, πολλές άλλες μεταλλάξεις, είπε η NGS-SA, έχουν «σπάνια παρατηρηθεί μέχρι τώρα και δεν έχουν χαρακτηριστεί καλά». Έτσι, η πλήρης σημασία αυτών των μεταλλάξεων παραμένει αβέβαιη σε αυτό το σημείο. «Περισσότερες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί ο πιθανός αντίκτυπος αυτών των μεταλλάξεων στην ικανότητα του ιού να μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά, να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να αποφεύγει την ανοσολογική απόκριση ή/και να προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο ήπια ασθένεια», είπε το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Αφρικής (CDC).
https://twitter.com/EricTopol/status/1464410605402480641
Ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις προκαλούν ανησυχία;
Το NGS-SA είπε ότι ένα σύμπλεγμα μεταλλάξεων, γνωστό ως H655Y + N679K + P681H, σχετίζεται με πιο αποτελεσματική είσοδο στα κύτταρα, υποδεικνύοντας ενισχυμένη μεταδοτικότητα.
Υπάρχει επίσης μια διαγραφή, nsp6, η οποία είναι παρόμοια με μια διαγραφή στις παραλλαγές Άλφα, Γάμα, Βήτη και Λάμδα . Το NGS-SA λέει ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με την αποφυγή της έμφυτης ανοσίας και θα μπορούσε να ενισχύσει τη μεταδοτικότητα.
Επίσης, η νέα παραλλαγή φέρει τις μεταλλάξεις R203K+G204R —που παρατηρούνται επίσης στην Άλφα, Γαμα και Λάμδα — και οι οποίες σχετίζονται με αυξημένη μολυσματικότητα.
Πληροφορίες: WHO, indianexpress