Πριν από δύο μήνες, η δυσαρέσκεια για την κυκλοφορία εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ευρέως διαδεδομένη. Λίγο περισσότερο από το 7% του πληθυσμού είχε λάβει μια δόση και το ημερήσιο ποσοστό εμβολιασμού ήταν κάτω από 0, 2%. Η ΕΕ ανακοίνωσε ένα στόχο: το 70% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Αυτό συνεπαγόταν ημερήσιο ποσοστό άνω του 0,5% του πληθυσμού.
Εξετάζοντας τα σημερινά δεδομένα, ο ρυθμός εμβολιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά —αν και υπάρχουν διαφορές ανά χώρα— καθώς οι περιορισμοί στην προσφορά έχουν μειωθεί. Η ΕΕ μπορεί και θα πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο φιλόδοξο στόχο εμβολιασμού που θα φτάσει ακόμα και το 75% των ενηλίκων μέχρι τα τέλη Αυγούστου — ενδεχομένως νωρίτερα.
Στο παρακάτω πίνακα απεικονίζεται η πορεία του εμβολιασμού σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη μπλε στήλη απεικονίζονται οι συνολικοί εμβολιασμοί ανά 100 άτομα πληθυσμού (αριστερός άξονας) και στην πορτοκαλί ο ποσοστιαίος μέσος όρος 7 ημερών για τους καθημερινούς εμβολιασμούς (δεξιός άξονας). Οι περισσότερες χώρες είναι κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος βρίσκεται λίγο κάτω από το 34% ενώ το ημερήσιο ποσοστό είναι λίγο κάτω από το 0, 6%, με λίγες εξαιρέσεις.
Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα εμβολιάζει το 0,5% του πληθυσμού της κάθε μέρα τις τελευταίες 7 ημέρες.
Από αυτό το σημείο εκκίνησης έχουν υπολογιστεί τα ποσοστά εμβολιασμού που απαιτούνται για την επίτευξη τριών διαφορετικών στόχων. Το τρέχον ποσοστό της ΕΕ -- το οποίο ισχύει για το συνολικό πληθυσμό - 0, 59% ημερησίως είναι ταχύτερο από αυτό που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου ανοσίας 70% των ενηλίκων μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου: ακόμα και αν υποτεθεί ότι απαιτούνται δύο δόσεις ανά άτομο, απαιτείται μόνο ημερήσιο ποσοστό 0, 56%. Δεδομένου ότι το το εμβόλιο Johnson & Johnson χρειάζεται μόνο μία δόση αυτό πέφτει στο 0,5%.
Επομένως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αν δεν αλλάξει κάτι προς το χειρότερο με το τρέχον ποσοστό εμβολιασμού, ο στόχος του 70% θα επιτευχθεί ήδη προς τα τέλη Αυγούστου. Επομένως, η ΕΕ θα μπορούσε και πρέπει να αγωνιστεί για ένα πιο φιλόδοξο πλάνο.
Τα σενάρια επίτευξης πάνω από 70% ανοσίας στην Ε.Ε.
Το γράφημα 2 δείχνει ότι χωρίς περαιτέρω επιτάχυνση η ΕΕ θα μπορούσε να επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη άνω του 75% μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου (υπό την προϋπόθεση ότι το 15 τοις εκατό των λήψεων θα οδηγήσει σε πλήρη εμβολιασμό). Επίσης, απεικονίζεται τι θα πρέπει να συμβεί για να επιτευχθεί ένας φιλόδοξος στόχος του 75% του ενήλικου πληθυσμού ήδη μέχρι τα τέλη Ιουλίου — μέσα σε περίπου 90 ημέρες από αυτή τη συλλογή δεδομένων. Με μια ρεαλιστική υπόθεση σχετικά με το ρόλο του εμβολίου της J&J το απαιτούμενο ημερήσιο ποσοστό εμβολιασμού είναι 0,87%
Τα σενάρια για την Ελλάδα
Όσον αφορά τα επιμέρους κράτη μέλη, το γράφημα 3 δείχνει τον «παράγοντα επιτάχυνσης», σύμφωνα με τον οποίο οι χώρες πρέπει να αυξήσουν (ή θα μπορούσαν να μειώσουν) το πρόσφατο ποσοστό εμβολιασμού τους για να επιτύχουν κάθε στόχο. Οι περισσότεροι βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο για να επιτύχουν το στόχο του 70%.
Ορισμένοι χώρες - κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα και την Ολλανδία εξακολουθούν να χρειάζονται μια όχι και τόσο αμελητέα ώθηση στα ποσοστά εμβολιασμού, κατά 30-50%. Η Βουλγαρία που βρίσκεται στο χαμηλότερο σκαλί πρέπει να τριπλασιάσει το ποσοστό της.
Για την ακρίβεια, η Ελλάδα θα πρέπει να ανεβάσει το ημερήσιο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της ανά 7ημερο στο 1,2% για να αποκτήσει 70% ανοσία τον Σεπτέμβριο και στο 1,4% για να φτάσει το 75% τον ίδιο μήνα. Τέλος, για να φτάσει σε επίπεδα ανοσίας 75% τον Ιούλιο θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της με πάνω από 2% ημερήσιους εμβολιασμούς του πληθυσμούς της.
Πολύ δύσκολη η επίτευξη του 75% της ανοσίας μέχρι τα τέλη Ιουλίου στην Ε.Ε.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι η μικρή πρόσθετη προσπάθεια που απαιτείται συνολικά για την επίτευξη κάλυψης 75% σε άτομα άνω των 18 ετών μέχρι την ισημερία του Σεπτεμβρίου.
Ένα πολύ πιο δύσκολο έργο είναι να προωθηθεί η επίτευξη του στόχου του 75% μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Εκτός από τις πρωτοπόρους του εμβολιασμού, Ουγγαρία και Μάλτα, αυτός ο στόχος απαιτεί επιπλέον προσπάθεια από όλες τις χώρες.
Δεδομένου του σύντομου χρόνου που απαιτείται — λιγότερο από 90 ημέρες — ο διπλασιασμός των ποσοστών από τα σημερινά επίπεδα, όπως θα χρειαζόταν σε δέκα χώρες, μοιάζει μεγάλο εμπόδιο. Ομοίως, εκτός από τις δύο χώρες πρωτοπόρους, για άλλες 13 χώρες μια επιτάχυνση περίπου 60 τοις εκατό -και για την Ισπανία και τη Γερμανία μόνο μία ώθηση πάνω από 10 τοις εκατό- θα έφερνε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο κοντά. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τις πέντε μεγαλύτερες χώρες —Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία— οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόνο τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΕΕ.
ΠΗΓΗ: socialeurope.eu