Οι περισσότεροι αγνοούν τους κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα καρδιάς και ακόμα και συνήθειες που μοιάζουν άκακες μπορεί τελικά να είναι πιο ανθυγιεινές από όσο νομίζουμε.
Παρακάτω ακολουθούν εκείνοι οι λόγοι που μπορεί να «σκοτώνουν» αργά την καρδιά σου αργά.
Δεν τρως πρωινό
Ο καφές σκέτος δεν είναι πρωινό γεύμα. Όχι μόνο δεν σου δίνει τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά για να «βγάλεις» τη μέρα αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γεύματα γεμάτα υδατάνθρακες το πρωί είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα στην καρδιά.
Επίσης, μια έρευνα του 2019 που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Επιστημονικό Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό γεμάτο ενέργεια προσλαμβάνουν το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους και είναι πιο πιθανό να έχουν πιο καθαρές και υγιείς αρτηρίες από εκείνους που δεν τρώνε πρωινό.
Βλέπεις συνέχεια τηλεόραση
Κι όμως. Μια μελέτη που έγινε το 2019 έδειξε ότι οι άνθρωποι που βλέπουν πάνω από 21 ώρες την εβδομάδα τηλεόραση έχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα στις αρτηρίες σε σύγκριση με όσους παρακολουθούν το πολύ 7 ώρες το «χαζοκούτι».
Δουλεύεις σε ένα τοξικό περιβάλλον
Νομίζες ότι η δουλειά δεν παίζει ρόλο; Πλέον μπορείς επίσημα να κατηγορήσεις το αφεντικό σου και για αυτό. Μια μελέτη που έγινε το 2006 για το Σκανδιναβικό Περιοδικό Environment & Health στην ουσία παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν το αφεντικό τους και δουλεύουν σε ένα περιβάλλον με αυξημένο στρες - δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα δουλειά γραφείου - έχουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές ασθένειες.
Υπερωρίες, υπερωρίες, υπερωρίες που δεν ….τελειώνουν
Η υπομονή έχει και τα όριά της. Όταν ένας άνθρωπος δουλεύει ασταμάτητα μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την καρδιά του. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σταματήσεις να δουλεύεις 60 ώρες την εβδομάδα. Όχι μόνο κάνεις κακό στην ψυχική σου υγεία αλλά γιατί αυξάνεται και η πιθανότητα να πάθεις εγκεφαλικό. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2015 για το Lancet, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους συναδέλφους τους δουλεύουν 40 ώρες την εβδομάδα.
Η ζωή σε χαμηλό υψόμετρο
Η ζωή στο βουνό έχει περισσότερο κρύο, χιονόπτωση και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών προβλημάτων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 στο
Frontiers in Physiology οι άνθρωποι που ζούσαν σε υψόμετρο μεταξύ 457 και 2,297 μέτρα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου - σε σχέση με εκείνους που ζουν κοντά στην θάλασσα.
Kακή στοματική υγιεινή
Ο οδοντίατρος σου δεν κοιτάει μόνο την στοματική σου υγιεινή αλλά σου υπενθυμίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιείς και νήμα κάθε βράδυ. Τα βακτήρια στο στόμα σου μπορεί να αναπτύξουν και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Το...καθισιό
Ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ να μένεις στο σπίτι και να περνάς ατέλειωτες ώρες δουλεύοντας στο γραφείο λόγω της πανδημίας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester μελέτησαν την καθιστική ζωή των ατόμων του 2012 και παρατήρησαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της δουλειάς γραφείου και των προβλημάτων...καρδιάς.
Δίαιτες Yo-yo
Μπορείς να μην έχεις ακούσει ποτέ στη ζωή σου τι είναι η δίαιτα αυτή αλλά σίγουρα δεν είναι καλή ούτε για τη σωματική ούτε για την ψυχική σου υγεία. Έρευνα που παρουσιάστηκε από από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (AHA) το 2019 ανέδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν κάνει τουλάχιστον μια τέτοια δίαιτα στην ζωή τους και είχαν χάσει 10 κιλά τα πήραν όλα ξανά μέσα σε έναν χρόνο, γεγονός το οποίο βλάπτει - μαντέψτε - την ...καρδιά.
Η κατάθλιψη
Η ψυχική και η σωματική υγεία είναι πιο...αλληλένδετη από όσο νομίζουμε. Οι γυναίκες που βίωναν στρες είχαν 44 % μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό από το σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.
Επίσης, οι άνδρες ηλικίας 45 με 79 ετών με κατάθλιψη και στρες είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.
Κοινωνική απομόνωση
Ορίστε ένας καλός λόγος και για σένα μονόχνωτε, φίλε. Ήρθε ώρα να σηκώσεις το τηλέφωνο και να βγεις με ένα φίλο σου για ποτό, έστω να τον δεις διαδικτυακά και να μιλήσετε. Τα άτομα τα οποία δεν δείχνουν να «δουλεύουν» και πολυ το κομμάτι - φιλία και σχέσεις- έχουν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα καρδιάς και 32% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν...εγκεφαλικό.
Εκπαίδευση
Τελικά, το να έχεις τελειώσει το σχολείο δεν σε βοηθά μόνο οικονομικά μιλώντας. Τουλάχιστον αυτό μας δείχνει έρευνα που έρχεται από την Αυστραλία. Έρευνα του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Διεθνής Περιοδικό για την Ισότητα στην Υγεία έδειξε ότι όσο λιγότερο μορφωμένος είναι κάποιος τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να υποφέρει από προβλήματα καρδιάς. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 267.000 Αυστραλούς γυναίκες και άνδρες.
Δεν τρως φρούτα
Αν δεν είσαι και πολύ «φίλος»...των φρέσκων φρούτων κάνεις κακό στην καρδιά σου. Έρευνα του 2016 που έγινε σε πάνω από 500.000 συμμετέχοντες έδειξε ότι αυτοί που τρώνε φρέσκα φρούτα καθημερινά είχαν χαμηλότερη πίεση και χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ φρέσκα φρούτα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine.
Προβλήματα με αυτοάνοσα
Η νόσος του Κρόν, ο λύκος, ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να βλάψουν και την καρδιά και να προκαλέσουν προβλήματα στις αρτηρίες.
Η γρίπη
Εκτός από το γεγονός ότι η ίδια η γρίπη μπορεί να «χτυπήσει» σχετικά γρήγορα την καρδιά σου έρευνα του 2018 δείχνει ότι όταν κολλάς τη γρίπη έχεις έξι φορές παραπάνω πιθανότητες να πάθεις έμφραγμα για περίπου ένα χρόνο μετά την λοίμωξη. ( Δεν ακούγεται καλό). Για αυτό κλείσε ραντεβού για αντιγριπικό εμβόλιο.
Έρπητας ζωστήρας
Η πάθηση αυτή μπορεί να αναπτυχθεί στους ενήλικες που είχαν ανεμοβλογιά ως παιδιά και επίσης αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει κανείς επιπλοκές στην καρδιά.
Επιπλέον, όσοι έχουν φαγούρα στο δέρμα γενικά έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη του 2017 από την Νότια Κορέα που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας. Η μελέτη παρατήρησε ότι όσοι είχαν περάσει ανεμοβλογιά είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.
Το ύψος
Το ύψος παίζει ρόλο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο New England Journal of Medicine όσο πιο κοντός ήταν κάποιος τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να αναπτύξει στεφανιαία νόσο.
Απόδοση από το https://bestlifeonline.com