Η ειδικός μας είπε ότι είναι εφικτό να βγεις από μια κακοποιητική σχέση όποιος και αν είναι ο λόγος πίσω από αυτή τη βία που βιώνεις ως θύμα. Κακοποίηση μπορεί να βιώνει και ένας άνδρας όχι μόνο μια γυναίκα, ωστόσο οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει το οποίο είναι και το πιο δύσκολο είναι να αναγνωρίσει εκείνος που βιώνει κακοποίηση ότι είναι θύμα. Το να επιτρέψει δηλαδή στον εαυτό του το άτομο να καταλάβει ότι είναι θύμα, ότι αυτό που βιώνει είναι κακοποιητικό, ότι τα φθείρει και ότι κάνει κακό στον εαυτό του μέσα από αυτή τη σχέση.
Το να αναγνωρίσει κανείς τη φωνή που έρχεται από μέσα του είναι το κλειδί για να βγεις από αυτή την βίαιη κατάσταση. Ωστόσο ο φόβος συνήθως «σκεπάζει» αυτή τη φωνή και δεν ακούγεται τόσο δυνατή. Τα θύματα μπορεί να αισθάνονται φόβο σχετικά με το αν θα σταθούν στα πόδια τους ακόμα φόβο για την κοινωνική κατακραυγή που μπορεί να ξεσπάσει στην περίπτωση που τελικα βγουν από τη σχέση για παράδειγμα.
Η παγίδα της θυματοποίησης
Τα περισσότερα θύματα εγκλωβίζονται στην σκέψη ότι η συμπεριφορά των ατόμων που τους κακομεταχειρίζονται σχετίζεται με τη δική του συμπεριφορά και στάση. Σε ερώτηση του news4health.gr πως θα μπορούσε ένα άτομο να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο που του βάζει το ίδιο το μας μυαλό η ειδικός εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος είναι να ακούσει το συναίσθημά του και μόνο.
Η ειδικός μας εξήγησε ότι στην ψυχολογία υπάρχει ένα σχήμα του θύματος, του θύτη και του σωτήρα. Όλοι περνάμε από αυτές τις θέσεις όπως μας είπε η κ. Μουντάκη. Είμαστε ταυτόχρονα όλοι μας και τα τρία. Το θέμα είναι ότι εκεί που νιώθουμε θύμα να μένουμε σε αυτό το συναίσθημα.
Πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας δηλαδή και να τα αναγνωρίζουμε μάλιστα σε σχέση με αυτά που επιτάσσει η λογική μας και η λογική των άλλων.
Τι είναι συνεξάρτηση και γιατι ειναι δυσκολο να φύγεις από αυτή τη σχέση
«Η αλλαγή και η μετακίνηση του ανθρώπου είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στη ζωή του» μας είπε η Δήμητρα Μουντάκη σε ερώτηση γιατί είναι δύσκολο να βγει κάποιος από μια σχέση συνεξάρτησης.
«Έχουμε μάθει να δρούμε και να αντιδρούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και η διαδικασία αυτή έχει μπει στον αυτόματο και αντι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η διαδικασία μας φθείρει σιγά - σιγά και οτι μας βλάπτει είτε σωματικά, είτε ψυχικά συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που έχουμε μάθει στην προσπάθειά μας να μην ανοίξουμε αυτή την πληγή μας» εξηγεί η κ.Μουντάκη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η συνήθεια αυτή πρόκειται για μια πληγή. Για να την γιατρέψουμε πρέπει να της ρίξουμε λίγο αλάτι. Το θέμα είναι το «ξεβόλεμα». Για να αλλάξουμε μια κατάσταση πρέπει να φύγουμε από κάτι που μπορεί να μας βλάπτει αλλά αυτή γνωρίζουμε, αυτή έχουμε συνηθίσει. Αυτή ξέρει ο εαυτός μας. Το καινούργιο τρομάζει. Λειτουργούμε συνεξαρτητικά χωρίς πραγματικά να το θέλουμε. Η συνήθεια είναι εξάρτηση» είπε η Δήμητρα Μουντάκη.
Ωστόσο τόνισε ότι όσο και δύσκολο να είναι να βγεις από μια τέτοια σχέση είναι εφικτό. «Οι άνθρωποι αλλάζουν, μπορούν να εξελιχθούν. Ένα πράγμα χρειάζεται μόνο, να γυρίσουμε λίγο προς εμας. Αν δούμε μέσα μας θα καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας κάνει κακό πέρα από την κάθε συνήθεια.» είπε χαρακτηριστικά.
Όταν ο θύτης γίνεται θύμα και ο ρόλος των social media
Σε ερώτηση του news4health.gr αν και κατά πόσο έχει νόημα η τακτική που ακολουθούν πολλοί άνθρωποι προσπαθωντας να εξηγήσουν το κίνητρο πίσω από την συμπεριφορά ενός θύτη γεγονός το οποίο βλέπουμε συχνά και στα social media η ειδικός απάντησε:
«Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι αν καταλάβουμε το γιατί πίσω από μια κακή πράξη δεν αναιρεί την ίδια την πράξη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Όσο και βίαιη και αν είναι μια πράξη ο θύτης έχει ένα κίνητρο, ένα λόγο, το οποίο δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο λόγος μπορεί να είναι ασταθής, ότι αυτό που κάνει είναι βίαιο, ότι έχει επιπτώσεις ή ότι μπορεί να φέρει πένθος και απώλεια».
Και πρόσθεσε: «Εξαρτάται από ποια οπτική το βλέπει ο καθένας. Έχει σημασία ο καθένας να μένει στη θέση του. Είναι φυσιολογικό για έναν εξωτερικό παρατηρητή να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, ωστόσο όποιο και να είναι το κίνητρο του θυτη, δεν αναιρεί ότι για παράδειγμα μπορεί να σκότωσε κάποιον».
Τέλος, σε ερώτηση του news4health τι θα μπορούσαμε να μάθουμε μέσα από όλες τις ιστορίες βίας, εγκλημάτων και βιαιοπραγιών αλλά και γυναικοκτονιών από τις οποίες «βομβαρδιζόμαστε» καθημερινά και τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε εμείς καλύτεροι, η Δήμητρα Μουντάκη έστειλε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα:
«Είναι προτιμότερο αν γνωρίζουμε ατομα που έχουν πέσει θύματα βίας να τα βοηθήσουμε και να μιλήσουμε για την βία που δέχονται. Eμείς ως εξωτερικοί παρατηρητές οφείλουμε να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε τα θύματα. Κάθε μικρό λιθαράκι που βάζουμε εμείς είτε αυτό είναι βοηθάω, είτε είναι κοινωνικοποιούμαι το οποίο σημαίνει, φροντίζω, μιλάω, υποστηρίζω, επικοινωνώ, κάθε τέτοια κίνηση μας βοηθά όχι μόνον εκείνον που δέχεται βοήθεια αλλά και εμάς τους ίδιους. Πρέπει να βοηθάμε τόσο εμάς τους ίδιους, όσο τους άλλους σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί μας αφορά όλους».
Ας μην ξεχνάμε ότι όταν ένα θύμα μοιράζεται την ιστορία του με τον κόσμο μπορεί να δώσει δύναμη και κουράγιο και σε άλλους ανθρώπους. Για αυτό και στέλνουμε το μήνυμα λοιπόν ότι, ναι, μπορείτε να βγείτε από τις σχέσεις που σας κάνουν κακό. Δείτε μέσα σας και ακούστε το συναίσθημά σας.
Διαβάστε επίσης:
Ναι, μπορείς να βγεις από μια κακοποιητική σχέση!
Έτσι θα ξεφύγεις από έναν νάρκισσο: Αναγνώρισε τα σημάδια και σώσε τον εαυτό σου