Οι γιορτινές ημέρες «ξυπνούν» για τους περισσότερους συναισθήματα χαράς και ευφορίας, ωστόσο για κάποιους αυτά τα συναισθήματα αποτελούν ένα «άπιαστο όνειρο» καθώς διακατέχονται από αισθήματα θλίψης και μοναξιάς.
Κι ενώ από την μια βρίσκεται η κατηγορία των ατόμων που ακούνε τις λέξεις «Χριστούγεννα» και «Πρωτοχρονιά» «λάμπει το πρόσωπο» τους είναι και αυτή η κατηγορία ατόμων που «μελαγχολούν» και μόνο με την σκέψη, βάζοντας στην «άκρη» το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων.
Το «ανεξήγητο» και μη κατανοητό αυτό γεγονός έρχεται να επιβεβαιωθεί από μια βρετανική μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι το 17% των ανθρώπων νιώθουν πιο μόνοι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Σε μια δεύτερη ανάγνωση, δε φαντάζει τελικά και τόσο «ανεξήγητο», ιδίως μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς όλα όσα θα ήθελε να κάνει και να αγοράσει μέσα στις γιορτές, την στιγμή που δεν έχει την δυνατότητα να τα πραγματοποιήσει.
Το γεγονός αυτό, αυτόματα δημιουργεί αισθήματα ανεπάρκειας και λύπης.
Τα συναισθήματα αυτά, μάλιστα, εντείνονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα οποία προβάλλονται πολλές κατηγορίες ατόμων, μεταξύ αυτών και προσωπικότητες που προβάλλουν μια πιο «ανέμελη» και «μαγική» ζωή.
Εξάλλου αυτός είναι και ο κόσμος των social media, να μεταφέρεις μια «στιγμή» από την ζωή σου στους «φίλους – ακόλουθους» σου.
Εκτός από τα social media, άλλος ένα λόγος που επηρεάζει την ψυχολογία των ατόμων είναι η επίδραση που έχουν οι ιώσεις στη ζωή μας, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πολλά αισθήματα φόβου και ανησυχίας.
Ειδικότερα, το «πέρασμα» της πανδημίας του κορονοϊού άφησε πολλά ψυχικά προβλήματα εκτός από αναπνευστικά.
Συγκεκριμένα, η περίοδος του lockdown, έφερε στην επιφάνεια την κοινωνική απομόνωση επιδεινώνοντας περισσότερο την ψυχική υγεία αλλά και ειδικότερα το αίσθημα της μοναξιάς.
Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, 3,3 εκατομμύρια Βρετανοί ένιωθαν μοναξιά συνεχώς μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.
Ανησυχητικό, όμως, θεωρείται το γεγονός ότι η επιβάρυνση είναι μεγάλη στις νεαρότερες ηλικίες.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, πιθανό να νιώθουν μοναξιά από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτή η περίοδος της ζωής είναι συνυφασμένη με μια έντονη κοινωνική ζωή.
Αυτό μπορεί, όμως, να επιδεινώσει τις κοινωνικές πιέσεις που δέχονται ορισμένοι νέοι και το αίσθημα μοναξιάς τους, ιδίως αν πιστεύουν ότι έχουν λιγότερους φίλους από τους συνομηλίκους τους.
Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι αισθάνονται μοναξιά -ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα- και, ως αποτέλεσμα, να αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους.
Επιπλέον, τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης θεωρούνται μια μεταβατική περίοδος, καθώς η μετακόμιση σε κάποια άλλη πόλη λόγω σπουδών, η έναρξη της εργασιακής ζωής και η φυγή από το πατρικό είναι παράγοντες που προκαλούν μοναξιά.
Σύμφωνα με άλλες έρευνες, τα άτομα που ανήκουν σε μειονότητες, όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και όσοι έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να νιώθουν περισσότερο μόνοι.
Οι φροντιστές νιώθουν εξίσου παρόμοια επιβάρυνση όσον αφορά τη μοναξιά, καθώς οι αυξημένες ευθύνες φροντίδας μπορούν να μπουν εμπόδιο στις κοινωνικές τους σχέσεις.
Οι ερευνητές, με αφορμή αυτή την κατάσταση, συνιστούν σε όσους αισθάνονται μοναξιά να μην πανικοβάλλονται καθώς θεωρείται φυσιολογικό το γεγονός να αισθάνονται μερικές φορές έτσι καθώς όλοι λίγο πολύ βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις και θα μπορούσαν να νιώσουν παρόμοια συναισθήματα.
Τέλος, καλούν όλους τους ανθρώπους, ιδίως αυτές τις εορταστικές ημέρες, να δείξουν εκτός από αγάπη και σεβασμό, ενσυναίσθηση, μπαίνοντας στην θέση των ατόμων αυτών που βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση, προσφέροντας τους μερικά μικρά «δώρα αγάπης», μικρές χειρονομίες καλοσύνης, ως αντίβαρο στην απομόνωση όπως για παράδειγμα, ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα ή μια χριστουγεννιάτικη κάρτα.
Αυτές οι κινήσεις αν και μικρές, κάνουν την διαφορά καθώς βοηθούν κάποιους να ξανά «βρουν» το χαμόγελο τους.