Το μονοδοσικό φάρμακο θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδα για μια απλή και ανθεκτική εναλλακτική λύση στην αντιρετροϊκή θεραπεία σε περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που ζουν με τον ιό HIV, αλλά μόνο τα τρία τέταρτα αυτών λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Ορισμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας για τον ιό HIV. Άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται να αγοράσουν τα απαιτούμενα φάρμακα, ή να υποφέρουν από τις παρενέργειες που τους προκαλούν, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Live Science.
Επιπλέον, ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ανθεκτικός στις θεραπείες. Χωρίς θεραπεία, ο HIV καταστρέφει μια βασική κατηγορία ανοσοκυττάρων στο σώμα, αφήνοντας το άτομο ευάλωτο σε καρκίνους και μολυσματικές ασθένειες. Σε αυτό το στάδιο, η μόλυνση έχει πλέον εξελιχθεί σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).
Για να ξεπεράσουν ορισμένα από τα προβλήματα με τα υπάρχοντα αντιρετροϊκά φάρμακα, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Όρεγκον και της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ανέπτυξαν έναν νέο τύπο θεραπείας: μια συνθετική μορφή του ιού που μπορεί να εξουδετερώσει τον HIV.
Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη γενετική μηχανική για να δημιουργήσουν μια εκδοχή του HIV που ονομάζεται θεραπευτικό παρεμβαλλόμενο σωματίδιο (TIP). Αυτό το σωματίδιο που μοιάζει με ιό, έχει σχεδιαστεί για να μην βλάπτει τον ξενιστή του και να αναπαράγεται ταχύτατα. Η ιδέα είναι ότι, όταν χορηγείται σε ένα άτομο με HIV, το αβλαβές TIP καταλαμβάνει και προστατεύει κύτταρα που διαφορετικά θα κατέστρεφε ο ιός.
Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια έκδοση του TIP τους που έμοιαζε με τον ιό της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων (SIV), ένα παθογόνο παρόμοιο με τον HIV. Τον χορήγησαν σε έξι μακάκους ρέζους (Macaca mulatta). Μετά από 24 ώρες, χορήγησαν στα ζώα έναν επιθετικό ιό με χαρακτηριστικά του SIV και του HIV και παρακολούθησαν τα επίπεδα μόλυνσης για περίπου επτά μήνες.
Διαπιστώθηκε ότι οι μακάκοι που έλαβαν το TIP είχαν 10.000 φορές χαμηλότερα επίπεδα ιού σε σχέση με τους υπόλοιπους τέσσερις πίθηκους που δεν το είχαν λάβει. Οι πίθηκοι που έλαβαν το TIP είχαν ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αναπτύξει σοβαρές ασθένειες. Τα TIP συνέχισαν να αναπαράγονται στα σώματα των μακάκων καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι εφικτή η μακροχρόνια θεραπεία.
Οι ερευνητές χορήγησαν τη θεραπεία και σε εργαστηριακά ποντίκια που έφεραν ανθρώπινα ανοσοκύτταρα και σε κύτταρα αίματος από ασθενείς με HIV. Και στις δύο περιπτώσεις, τα TIP κατέστειλαν τον ιό.
«Μειώνεται πολύ ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν με λιγότερα συμπτώματα επειδή καταστρέφονται πολύ λιγότερα από τα Τ κύτταρα τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Λέορ Γουάινμπεργκερ, καθηγητής φαρμακευτικής χημείας, βιοχημείας και βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τις μελέτες σε μακάκους και στη συνέχεια δοκιμάσουν το φάρμακο σε ανθρώπους. Ο τελικός στόχος είναι να βρεθούν νέες θεραπευτικές επιλογές για τον HIV, ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζεται να λαμβάνουν φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Πηγή: ΕΡΤNEWS