Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, με τίτλο: «Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε ΟΛΟΙ;», ο Ηλίας Μόσιαλος ήταν μεταξύ των ομιλητών που απάντησε σε διάφορα ερωτήματα για τα εμβόλια κατά της COVID. Αρχικά, στάθηκε στην κινδυνολογική προσέγγιση των ελληνικών media σε σχέση με την ανάδυση του στελέχους Μ.
Όπως εξήγησε η επίπτωση της παραλλαγής M είναι λιγότερο από το 0,1% των διαπιστωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως. Επιπλέον, ανέφερε ότι παρότι είναι παραλλαγή ενδιαφέροντος δεν είναι παραλλαγή που μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στη Δημόσια Υγεία.
Το στέλεχος Μ επικρατεί, στην Κολομβία (39% των κρουσμάτων) και στο Εκουαδόρ (13% των κρουσμάτων). Αναλύοντας τα δεδομένα βλέπουμε ότι η Κολομβία των 50 εκατ. ατόμων έχει λιγότερα κρούσματα καθημερινά (περίπου 2 χιλιάδες) από την Ελλάδα. Επομένως, το στέλεχος Μ συνιστά μόλις το 39% των 2.000 κρουσμάτων στην Κολομβία. Συνεπώς, πρέπει να ανησυχούμε για τη μετάλλαξη Δέλτα και όχι για το στέλεχος Μ που το χαρακτήρισε «καθόλου επικίνδυνο».
Οι 4 βασικοί λόγοι εμβολιασμού
O καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London Schoool of Economicsαναφέρθηκε στους 4 λόγους που πρέπει να εμβολιαστούμε. Όπως ανέφερε, τα εμβόλια συνεισφέρουν με 4 τρόπους και δεν πρέπει να υποτιμάται καμία από τις 4 παρακάτω λειτουργίες:
- για την αποτροπή της λοίμωξης: «Τα εμβόλια κάνουν σχετικά καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα, γιατί ορισμένοι θα νοσήσουν. Ένα 50% δε θα νοσήσει καθόλου».
- για την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης: «Η αποτελεσματικότητα εξακολουθεί και με τη Δέλτα να είναι πάνω από το 90%»
- μείωση μετάδοσης της νόσου
- μείωση επιπτώσεων των μακροχρόνιων επιπτώσεων της νόσου: «Όσοι εμβολιάστηκαν έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν το σύνδρομο COVID».
Γιατί το Ισραήλ έχει τόσα πολλά κρούσματα
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για ποιο λόγο το Ισραήλ έχει τόσα πολλά κρούσματα ενώ έχει μία από τις μεγαλύτερες εμβολιαστικές καλύψεις στον κόσμο. Ο κ. Μόσιαλος διευκρινίζει ότι το ποσοστό εμβολιασμού στο Ισραήλ δεν είναι τόσο μεγάλο όσο νομίζει ο κόσμος. Ειδικότερα, έχει εμβολιαστεί πλήρως λίγο πάνω από το 60% του πληθυσμού. Δηλαδή, σε σχέση με την Ελλάδα (55%), το Ισραήλ έχει λίγο μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.
Δεύτερον, υπάρχουν ιδιαίτερες υποκατηγορίες του πληθυσμού, όπου τα ποσοστά του εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Υπερορθόδοξοι Εβραίοι (35%) και οι Αραβοισραηλινοί (μικρότερο από 50% των εμβολιασθέντων).
«Όταν έχεις 2 συμπαγείς κοινότητες με πολύ στενά κοινωνικά δίκτυα και εκτεταμένες οικογένειες που δεν αναμειγνύονται ενεργά με τον υπόλοιπο πληθυσμό, τότε η πιθανότητα διασποράς εκεί που υπάρχουν συχνές επαφές είναι πολύ μεγαλύτερη από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επομένως, όταν το 40% του ισραηλινού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί και μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται 2 κλειστές κοινότητες, τότε μπορεί να καταλάβει κανείς ότι τα εμβόλια δεν απέτυχαν. Η αποτελεσματικότητα όσον αφορά την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης συνεχίζει να είναι σημαντική».
Τι δείχνουν τα δεδομένα πραγματικού κόσμου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Στο Ισραήλ η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της ήπιας λοίμωξης είναι μικρότερη. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής λοίμωξης στους κάτω των 30 φτάνει το 100% και το 80% στους άνω των 80.
Παράλληλα, υπάρχουν αποτελέσματα για τα εμβόλια της Pfizer, της AstraZeneca και της Moderna από τη Δανία. Και στις 3 περιπτώσεις έχει φανεί αποτελεσματικότητα άνω του 93%. Παράλληλα, ίδια αποτελέσματα έχουν φανεί για την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Γι΄αυτό σήμερα δε βλέπουμε το μεγάλο αριθμό θανάτων και πίεσης στα συστήματα Υγείας σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.
Συγκρίνοντας τα ρίσκα-οφέλη των εμβολίων vs τη λοίμωξη
Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί ότι όταν μιλάμε για την ασφάλεια των εμβολίων πρέπει να κάνουμε σύγκριση με τη λοίμωξη από COVID-19. Όταν νοσήσεις από COVID δεν έχεις κανένα όφελος ενώ ρισκάρεις να διασωληνωθείς, να πεθάνεις και για ένα 10-20% υπάρχει κίνδυνος μακροχρόνιων συμπτωμάτων.
Αντίθετα τα εμβόλια σε προστατεύουν από το να κολλήσει σε σημαντικό βαθμό και να νοσήσεις σοβαρά σε ακόμα μεγαλύτερο. Το μοναδικό ρίσκο είναι ο χαμηλός κίνδυνος παρενεργειών (ιδιάζουσες θρομβώσεις) κυρίως με το εμβόλιο της AZ και της J&J.
Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί πάνω από 1,5 εκατ. δόσεις καλύπτοντας λίγο πάνω από το 1/3 του πληθυσμού. «Επομένως, θα είχαμε πολλά δεδομένα αν κάτι πήγαινε στραβά με τα εμβόλια σε χρονική διάρκεια που υπερβαίνει τους 8 μήνες» προσθέτει.
Δεν έχει αναφερθεί ακόμα θάνατος που να οφείλεται στο εμβόλιο. «Όχι σε κακή παραγωγή του εμβολίου που αναφέρθηκε και διερευνάται αλλά στο ίδιο εμβόλιο υπό συνθήκες καλής παραγωγής. Στο ίδιο διάστημα μιλάμε για πάνω από 4 εκατ. θανάτους από τον COVID» καταλήγει.