Σύμφωνα με απόψεις μερικών γιατρών, τα μοσχεύματα ήπατος από νεότερους δότες λειτουργούν καλύτερα από αυτά των ηλικιωμένων, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να έχουν χρόνιες παθήσεις.
Ωστόσο, οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας και της εταιρείας ιατρικών συσκευών TransMedics στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχονται να αλλάξουν αυτό το σκεπτικό, στηριζόμενοι στα νέα ευρήματα, ισχυρίζονται πως τα μοσχεύματα ήπατος από ηλικιωμένους δότες μπορούν να λειτουργήσουν αρκετά καλά.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα μεταμοσχεύσεων από το United Network for Organ Sharing των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξετάσουν τι κάνει αυτά τα μοσχεύματα τόσο ανθεκτικά. Από τα 253.406 μοσχεύματα ήπατος που μεταμοσχεύθηκαν μεταξύ 1990 και 2022, εντόπισαν 25 που πληρούσαν τα κριτήρια των centurion livers, εκείνα με αθροιστική ηλικία άνω των 100 ετών.
Όπως δήλωσε και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γιας Καντακιά, φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας: «Εξετάσαμε τα ποσοστά επιβίωσης πριν από τη μεταμόσχευση: την ηλικία του δότη καθώς και το πόσο καιρό επέζησε το ήπαρ στον λήπτη».
Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν από την έρευνα δεν φανέρωσαν κάποια σημαντική διαφορά στα ποσοστά απόρριψης στους 12 μήνες μεταξύ της ομάδας centurion και της ομάδας ελέγχου. Η επιτυχία αυτή αποδόθηκε από τους ερευνητές σε μια σειρά ευνοϊκών παραγόντων.
Ειδικότερα, οι δότες από την ομάδα των centurion είχαν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και λιγότερες λοιμώξεις. Ακόμη, εμφάνισαν χαμηλότερες τρανσαμινάσες και ένζυμα, γεγονός το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στο ήπαρ.
Οι αυξημένες τρανσαμινάσες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στη μεταμόσχευση ήπατος. Ενώ, ακόμη οι λήπτες των centurion είχαν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία MELD, γεγονός που αποδεικνύει πως η ανάγκη για μεταμόσχευση ήταν λιγότερο επείγουσα.
Το μοντέλο για τη νόσο του ήπατος τελικού σταδίου (MELD), είναι ένα σύστημα βαθμολόγησης για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της χρόνιας ηπατικής νόσου. Αυτή η βαθμολογία χρησιμοποιείται από το United Network for Organ Sharing και το Eurotransplant για να δοθεί προτεραιότητα στην κατανομή των μοσχευμάτων ήπατος. Μια υψηλότερη βαθμολογία MELD υποδηλώνει ότι ένας ασθενής χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ανοίξουν το δρόμο για περισσότερα διαθέσιμα όργανα προς μεταμόσχευση στο μέλλον.
«Παλαιότερα είχαμε την τάση να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ήπαρ από ηλικιωμένους δότες», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Κριστίν Χουάνγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
«Ωστόσο, το ήπαρ είναι ένα απίστευτα ανθεκτικό όργανο», πρόσθεσε ο Καντακιά.
«Σήμερα έχουμε πιο ηλικιωμένους δότες, καλύτερες χειρουργικές τεχνικές, εξελίξεις στο πεδίο της ανοσοκαταστολής και καλύτερη αντιστοίχιση των παραγόντων δότη και λήπτη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μας επιτρέπουν να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε ο ερευνητής.
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας, πιθανότατα να ανοίξουν το δρόμο σε πολλούς δωρητές και γιατρούς, δίνοντας με αυτό τον τρόπο νέες ελπίδες σε μελλοντικούς ασθενείς.
Πηγή: Euronews