Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Άλμπερτ Μπουρλά στο CNBC, «η αντιική θεραπεία αναμένεται να είναι αποτελεσματική και κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού».
«Η φαρμακοβιομηχανία επικεντρώνεται στην εκ του στόματος επιλογή διότι παρέχει πολλά πλεονεκτήματα, με κυριότερο ότι δεν απαιτεί τη μετάβαση σε νοσοκομείο ή άλλο πάροχο υπηρεσιών υγείας για τη λήψη της θεραπείας».
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, η δυνατότητα να λάβει κάποιος αντιική θεραπεία από το στόμα, στο σπίτι του, «θα αλλάξει το «παιχνίδι».
H λειτουργία του φαρμάκου
Το φάρμακο είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης και λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ο ιός πρέπει να αντιγράψει στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ιογενών παθογόνων όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.
Ο Μπουρλά εξήγησε ότι η Pfizer πραγματοποιεί δοκιμές σε δύο αντιικά φάρμακα, το ένα εκ των οποίων χορηγείται ενδοφλεβίως και το δεύτερο από το στόμα. Οι κλινικές μελέτες σε δείγμα 60 εθελοντών ξεκίνησαν σε Βέλγιο και ΗΠΑ και, αν όλα πάνε καλά, το σκεύασμα της Pfizer θα αρχίσει να διατίθεται από το φθινόπωρο.
Επιπλέον, ο κ. Μπούρλα χαρακτήρισε προβληματική την άνιση πρόσβαση στο εμβόλιο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάδυσης νέων στελεχών κορονοϊού που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Pfizer θα παράγει σίγουρα 2,5 δις δόσεις εμβολίου.