Αυτή η εξέταση ανιχνεύει την παρουσία συγκεκριμένων μεταλλάξεων στο γονίδιο που προάγει την αντίστροφη μεταγραφή της τελομεράσης (TERT) σε δείγματα ούρων. Τα αποτελέσματα από δύο ανεξάρτητες κλινικές έρευνες, μια που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και μια στο Ιράν έδειξαν ότι ήταν εξαιρετική η ικανότητα ανίχνευσης της εξέτασης αυτής του καρκίνου , σύμφωνα με όσα σχολιάζουν οι συγγραφείς.
Για την ώρα η ανίχνευση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης γίνεται κατά βάση με κυστεοσκόπηση, η οποία είναι μια επεμβατική και δαπανηρή εξέταση που δεν είναι εύκολα διαθέσιμη σε όλους λόγω κόστους , σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές.
Αρκετοί βιοδείκτες έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Ελέγχου των ΗΠΑ και είναι εμπορικά διαθέσιμοι για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής, αλλά δεν συστήνονται από τις ενώσεις που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή για την πρόληψη πληθυσμών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως σημειώνουν επίσης οι έρευνες.
Η μελέτη DIAGURO (EBioMedicine 2019 Jun;44:431-438) η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, συμπεριλαμβάνει 93 ασθενείς οι οποίοι διαγνώστηκαν με πρωτοπαθή ή υποτροπιάζων καρκίνο της ουροδόχου κύστης (ουροθηλιακό καρκίνωμα) και 94 ασθενείς διαγνώστηκαν με άλλους τύπους ουρολογικών παθήσεων. Ο βιοδείκτης uTERTpm αξιολογήθηκε σε δείγματα ούρων με την δοκιμασία UroMuTERT.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 87% των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ήταν θετικά στο τεστ του βιοδείκτη αυτού. Επίσης, το 95% όσων δεν είχαν κανένα σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης ήταν αρνητικοί στην εξέταση με τον τον βιοδείκτη.
Η μελέτη κοορτής Golestan (EBioMedicine 2020 Mar;53:102643) η οποία διεξήχθη στο Ιράν, συμπεριλαμβάνει 50.045 άτομα ηλικίας 40 ετών με 75 ετών. Τα άτομα που συμμετείχαν από το 2004 -2008 έδιναν ένα τεστ ούρων καθόλη την διάρκεια της μελέτης και οι επιστήμονες τους παρακολουθούσαν για 14 χρόνια.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 46,7% των συμμετεχόντων ήταν στην ουσία ασυμπτωματικοί και μετά ανέπτυξαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης κατά την διάρκεια μιας εξέτασης που βγήκε θετική. Οι ερευνητές που υπογράφουν την έρευνα αναφέρουν ότι ο βιοδείκτης uTERTpm ανιχνεύτηκε σε δείγματα ούρων 10 χρόνια πριν την διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αντίθετα, όλα τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης βγήκαν αρνητικοί στην εξέταση με τον δείκτη αυτό.
Αν όντως ο βιοδείκτης αυτός αναγνωριστεί διεθνώς ως μια διαγνωστική εξέταση από διεθνείς μελέτες μπορεί να παρέχει πραγματικά πολύτιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους ασθενείς σχετικά με την στρατηγική που θα ακολουθήσουν και ιδιαίτερα εκείνοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την Δημόσια Υγεία και οικονομικά οφέλη αλλά και μείωση των αχρείαστων κυστεοσκοπησεων αλλά και βελτιωμένη παρακολούθηση της υποτροπής του καρκίνου.
«Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει μια χρήσιμη εναλλακτική στις παρεμβατικές εξετάσεις ανίχνευσης και παρακολούθησης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης , η οποία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών και να μειώσει τα κόστη που προκύπτουν από τα έξοδα της ασθένειας» είπε μεταξύ άλλων ο ουρολόγος Emmanuel Vian που εργάζεται στην Κλινική Protestant της Λυών στη Γαλλία και είναι συνεργάτης στην έρευνα DIAGURO. Ο ίδιος τόνισε ότι καλεί να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για να μπορέσει να αποκτήσει αξία ο βιοδείκτης uTERTpm ως εξέταση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Πηγή: https://www.medscape.com