Οι συγγραφείς, με επικεφαλής την καθηγήτρια Sophia Zoungas, από την σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα τους εντοπίζουν σύνδεση ανάμεσα στην χρήση ουσιών κατά της φλεγμονής όπως είναι η ασπιρίνη και στην δυνατότητα πρόληψης αυτού του τύπου διαβήτη.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στην πιθανότητα η χαμηλή δόση ασπιρίνης να επιδρά θετικά στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης σε ηλικιωμένους ενήλικες μολονότι ακόμα οι παρατηρήσεις τους δεν έχουν εδραιωθεί. Χρησιμοποίησαν ως βάση μια διπλά «τυφλή», ελεγχόμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο τα κύρια αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο NEJM το 2018.
Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα 65 ετών και άνω, χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, σωματική αναπηρία και άνοια. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν 1:1 , λαμβάνοντας έως 100 mg ασπιρίνης ημερησίως ή εικονικού φαρμάκου αντίστοιχα. Συνολικά 16.209 συμμετέχοντες συμμετείχαν στην ανάλυση με 8.086 να λαμβάνουν ασπιρίνη και 8.123 εικονικό φάρμακο.
Σε μια διάμεση παρακολούθηση 4,7 ετών, καταγράφηκαν 995 περιστατικά διαβήτη, εκ των οποίων 459 σε άτομα που λάμβαναν ασπιρίνη και 536 στην ομάδα του εικονικού σκευάσματος.
Η ομάδα της ασπιρίνης είχε 15% μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η προληπτική αγωγή με ασπιρίνη φαίνεται ότι προστατεύει σε ένα ποσοστό αλλά ταυτόχρονα επιβραδύνει και την αύξηση των τιμών γλυκόζης στο αίμα που παρατηρείται με την πάροδο του χρόνου σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.
Ωστόσο, η επικεφαλής της έρευνας, διευκρινίζει ότι τα ευρήματα δοκιμών που δημοσιεύθηκαν προηγουμένως από την μελέτη αναφοράς του 2018 έδειξαν ότι η ασπιρίνη συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, κυρίως στο γαστρεντερικό σωλήνα οπότε και οι κύριες κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης συνιστούν καθημερινή χορήγηση της μόνο στους ηλικιωμένους για τους οποίους υπάρχει ιατρικός λόγος, όπως εκείνοι που στο παρελθόν είχαν υποστεί επεισόδιο καρδιακής προσβολής. Αν και αυτά τα νέα ευρήματα σχετικά με την επίδραση της ασπιρίνης στον διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν ενδιαφέρον, απαιτούν περαιτέρω έρευνα πριν επηρεάσουν τις οδηγίες προληπτικής χορήγησης της ασπιρίνης για μείωση του κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.
Πηγή: News-medical.net