Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, οι ερευνητές μετέφεραν βακτήρια του εντέρου από πάσχοντες με Αλτσχάιμερ σε υγιείς
αρουραίους, στους οποίους λίγο αργότερα καταγράφηκαν σημάδια άνοιας ενώ επιπλέον παρατηρήθηκε μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης νέων νευρώνων και δυσλειτουργίες στον μηχανισμό της μνήμης.
Οι μελετητές σημειώνουν ότι οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ συνήθως δεν εντοπίζονται διαγνωστικά παρά μόνο μετά την έναρξη των πρώτων
συμπτωμάτων. Η πρώιμη διάγνωση θα έδινε την ευκαιρία να τους χορηγηθεί αγωγή νωρίτερα με καλύτερα αποτελέσματα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης.
«Το Αλτσχάιμερ είναι μια ύπουλη πάθηση για την οποία δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία. Αυτή η μελέτη μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την ασθένεια, επιβεβαιώνοντας ότι το μικροβίωμα του εντέρου μας έχει αιτιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου» δήλωσε η Δρ. Sandrine Thuret, καθηγήτρια Νευροεπιστημών στο King's College του Λονδίνου.
Οι επιπτώσεις της νόσου
Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και ο αριθμός τους προβλέπεται να φτάσει τα
13 εκατομμύρια έως το 2050.
Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο άνοιας που επηρεάζει μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη, τη μνήμη και τις γλωσσικές δεξιότητες. Τα πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν επίσης ήπια απώλεια μνήμης. Όταν πλέον η νόσος έχει εξελιχθεί, οι ασθενείς δυσκολεύονται ακόμα και να συνομιλήσουν ή να ανταποκριθούν κατάλληλα στα ερεθίσματα γύρω τους.
Οι αιτίες πίσω από την εκδήλωση της νόσου δεν έχουν ακόμα επιστημονικά διασαφηνιστεί. Οι επιστήμονες εξετάζουν αν παράγοντες όπως η
εκπαίδευση, η διατροφή, η άσκηση και το περιβάλλον συμβάλλουν στην εμφάνιση της καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι καλές συνθήκες διαβίωσης
μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο.
Προσοχή στα πρώιμα σημάδια
Πολλοί από τους ασθενείς που τελικά θα αναπτύξουν τη νόσο, αντιμετωπίζουν από νωρίς ενδείξεις όπως απώλεια μνήμης, που ωστόσο τις αποδίδουν στην ηλικία τους και δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε μερικά από τα πλέον συνηθισμένα,πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Απώλεια μνήμης που διαταράσσει την καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, το να χαθεί κάποιος σε ένα οικείο περιβάλλον.
- Δυσκολία πληρωμής λογαριασμών και χειρισμού χρημάτων.
- Προβλήματα στην ολοκλήρωση απλών εργασιών στο σπίτι ή στην εργασία.
- Αλλαγές στη διάθεση, την προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά.
Δεν είναι βέβαια αυτονόητο ότι κάποιος πάσχει από Αλτσχάιμερ αν εμφανίσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, επισημαίνουν οι ειδικοί
καθώς υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να τα προκαλέσουν, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 στον οργανισμό ή παρενέργειες κάποιας
φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, είναι ένα «καμπανάκι» κινδύνου που θα πρέπει να οδηγήσει στον γιατρό μας.
Ο ρόλος της χρόνιας φλεγμονής
Μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρόνια φλεγμονή, η οποία επίσης σχετίζεται με το μικροβίωμα του εντέρου, θα μπορούσε να οδηγήσει, αλλά και να επιδεινώσει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Διατροφικές συνήθειες, όπως αυτές της διατροφής «MIND» μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.
«Η διατροφή “MIND” έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, την άνοια και τη γνωστική έκπτωση», σύμφωνα με την Anne Danahy,
κλινική διαιτολόγο με μεταπτυχιακό στην επιστήμη των τροφίμων και της διατροφής.
«Πρόκειται για ένα συνδυασμό της Μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, οι οποίες επίσης χαρακτηρίζονται για τις αντιφλεγμονώδεις
ιδιότητες των τροφών που περιέχουν, αλλά η δίαιτα “MIND” φαίνεται να είναι ακόμη πιο ωφέλιμη ειδικά για την υγεία του εγκεφάλου» προσθέτει η ίδια.
Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα της συγκεκριμένης διατροφής περιλαμβάνει:
- 3+ μερίδες την ημέρα με δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, άγριο ρύζι, κινόα, κεχρί, ψωμί ολικής αλέσεως)
- 6+ μερίδες την εβδομάδα από πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, ρόκα, σέσκουλα, κλπ.)
- 1+ μερίδες την ημέρα οποιουδήποτε άλλου είδους λαχανικών
- 2+ μερίδες ποικιλίας μούρων ανά εβδομάδα
- 5+ μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα (μια μερίδα είναι περίπου μια χούφτα)
- 4+ γεύματα την εβδομάδα με όσπρια
- 2+ γεύματα την εβδομάδα με πουλερικά
- 1+ γεύματα την εβδομάδα με ψάρια, κατά προτίμηση πλούσιων σε «καλά» λιπαρά όπως είναι ο σολομός ή οι σαρδέλες
- Ελαιόλαδο
Ταυτόχρονα, οι διαιτολόγοι συστήνουν δραστική μείωση στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων όπως:
- Αρτοσκευάσματα και γλυκά
- Κόκκινο κρέας
- Τηγανητά φαγητά
- Τυροκομικά προϊόντα
- Μαργαρίνες
Πώς επηρεάζει το άγχος
Ένα άλλος σημαντικός επιβαρυντικός για την δημιουργία χρόνιας φλεγμονής παράγοντας είναι το στρες, τονίζουν οι επιστήμονες. Η μείωση των επιπέδων του στρες είναι μια προσωπική προσπάθεια όμως έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και μια ήπια άσκηση όπως το περπάτημα ή και τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, επιδρούν ευεργετικά.
Πηγή: medicalnewstoday.com