Είναι ευρέως γνωστό ότι η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο και το ποδήλατο, μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Αυτό όμως που δεν γνωρίζατε μέχρι στιγμής είναι ότι ιδιαίτερα οφέλιμη στη μακροζωία είναι και...η άρση βαρών.
Αποτελέσματα μιας νέας μελέτης υποδεικνύουν ότι η προσθήκη της άρσης βαρών στο πρόγραμμα άσκησής σας εμποδίζει σε σημαντικό ποσοστό τον πρόωρο θάνατο.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine , είχε ως στόχο να ανακαλύψει εάν η άρση βαρών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, είτε από μόνη της είτε συνδιαστικά με μέτρια έως έντονη άσκηση.
«Σωτήρια» η αερόβια άσκηση συνδιαστικά με βάρη
Οι ερευνητές, με επικεφαλής μια ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ, ανέλυσαν δεδομένα για λίγο λιγότερους από 100.000 άνδρες και γυναίκες από δέκα κέντρα καρκίνου στις ΗΠΑ.
Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 71 ετών και μέσο δείκτη μάζας σώματος 27,8 (υπέρβαροι). Ακολούθησαν την ομάδα για μόλις μια δεκαετία, παρακολουθώντας τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.
Περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων (23%) ανέφεραν ότι σήκωναν βάρη, με το 16% να το κάνει τακτικά – μεταξύ μίας και έξι φορές την εβδομάδα. Και περίπου το ένα τρίτο (32%) είτε γνώρισε είτε έκανε περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα αερόβιας άσκησης.
Η άρση βαρών και η αερόβια άσκηση συνδέθηκαν ανεξάρτητα με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, εκτός από τον καρκίνο.
Για τους ενήλικες που δεν ανέφεραν αερόβια δραστηριότητα, οποιαδήποτε άρση βαρών συσχετίστηκε με 9%-22% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ανάλογα με το πόσο συχνά σήκωναν βάρη. Για όσους δεν σήκωναν βάρη, αλλά έκαναν οποιοδήποτε επίπεδο αερόβιας άσκησης, αυτό ήταν 24%-34%.
Ωστόσο, ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε όσους έκαναν τόσο άρση βαρών όσο και αερόβια άσκηση. Για παράδειγμα, η άρση βαρών μία ή δύο φορές την εβδομάδα και η τουλάχιστον συνιστώμενη ποσότητα αερόβιας άσκησης, είχε 41%-47% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες ωφελήθηκαν περισσότερο από την άρση βαρών από τους άνδρες.