«Η ηλικία είναι μόνο ένα νούμερο» συνηθίζουν να λένε κάποιοι και τώρα υπάρχει και επιστημονική απόδειξη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας πριν λίγες μέρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η βιολογική γήρανση μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά αν οι άνθρωποι υιοθετήσουν και εφαρμόσουν καθημερινά οκτώ στρατηγικές διαβίωσης που βασίζονται στις οδηγίες καρδιολόγων για διατήρηση της καλής λειτουργίας του καρδιαγγειακού.
Ένας 41χρονος, φέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι γιατροί, που ακολουθεί τις περισσότερες από τις οδηγίες για μια υγιή καρδιά μπορεί να έχει πραγματική βιολογική ηλικία 36 ετών. Την ίδια στιγμή, ένας 53χρονος που δεν κοιμάται αρκετά, δεν ασκείται και έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει βιολογική ηλικία πιο κοντά στα 57 έτη.
Τι έδειξε η μελέτη
Η ανάλυση των δεδομένων περισσοτέρων των 6.500 ενηλίκων έδειξε ότι ο τρόπος ζωής μας μπορεί να κάνει την διαφορά έτσι ώστε η βιολογική μας ηλικία, γνωστή ως φαινοτυπική, να είναι ακόμα και 5 χρόνια μικρότερη από την αντίστοιχη χρονολογική.
Η φαινοτυπική ηλικία υπολογίζεται συνδυάζοντας την πραγματική ηλικία ενός ατόμου με τα επίπεδα εννέα βιολογικών δεικτών στο αίμα που δίνουν το στίγμα της φυσικής κατάστασης του εξεταζόμενου. Μάλιστα, σε παρεμφερή έρευνα που μελετούσε ανάλογα δεδομένα, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει ότι η βιολογική μας ηλικία συνδέεται με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όταν αυτοί οι δείκτες δεν είναι καλοί.
Μεταξύ των παραμέτρων που καθορίζουν την βιολογική μας ηλικία, συγκαταλέγονται εργαστηριακές μετρήσεις που αφορούν στην υγεία του ήπατος, των νεφρών και του ανοσοποιητικού συστήματος, ο υπολογισμός του κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη και η πιθανή ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής στο σώμα.
Πώς θα κερδίσουμε πέντε χρόνια νεότητας
Ποιες είναι τελικά οι συστάσεις των ειδικών που μπορούν να αφαιρέσουν ακόμα και 5 χρόνια από το σώμα μας;
- Ελέγξτε την χοληστερίνη σας: Για τους περισσότερους ενήλικες, οι ασφαλείς τιμές της «κακής» LDL χοληστερόλης ορίζονται σε μικρότερες από 100. Για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όσους πχ έχουν υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό ή έχουν γενετική προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη, οι ιδανικές τιμές είναι κάτω του 70.
- Διαχειριστείτε το βάρος σας: Το ιδανικό βάρος αφορά στην διατήρηση του δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 25. Ένας ΔΜΣ χαμηλότερος από αυτόν θεωρείται λιποβαρής, ένας ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 μας συγκαταλέγει ως υπέρβαρους και ένας ΔΜΣ πάνω από 30 είναι ενδεικτικός παχυσαρκίας. Αν το σωματικό μας βάρος είναι μεγαλύτερο, μια απώλεια 3-5% θα ωφελήσει άμεσα τους βιολογικούς μας δείκτες.
- Φροντίστε τον ύπνο σας: Προσπαθήστε, λένε οι γιατροί, να εξασφαλίζετε 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
- Σβήστε για πάντα το τσιγάρο: Το κάπνισμα, παραμένει μια από τις βασικότερες αιτίες αύξησης κινδύνου για πρόωρο θάνατο.
- Σηκωθείτε από τον καναπέ: Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα και συμπεριλάβετε σε αυτό δύο ημέρες μέτριας έως υψηλής έντασης δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως είναι η άρση βαρών ή η προπόνηση με αντιστάσεις.
- Φάτε καλύτερα: Ακολουθήστε μια διατροφή η οποία βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, και σε τρόφιμα που είναι πηγές καλής ποιότητας πρωτεΐνης. Προτιμήστε φυτικά έλαια, με κορυφαία επιλογή σύμφωνα με τους καρδιολόγους, το πολύτιμο ελαιόλαδο. Και ταυτόχρονα, μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και αποφύγετε όσο μπορείτε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και αλκοόλ.
- Παρακολουθήστε τις τιμές του σακχάρου σας: Το υγιές εύρος σακχάρου στο αίμα νηστείας είναι χαμηλότερο από 100 mg/dL, ενώ 100 έως 125 mg/dL υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
- Προσέξτε την πίεση σας: Ιδανικά, η συστολική αρτηριακή πίεση πρέπει να κυμαίνεται περίπου στα 120 mm Hg σε συνδυασμό με διαστολική τιμή μικρότερη από 80 mm Hg.
«Βελτιώνοντας της υγείας της καρδιάς μας, μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης του σώματός μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Nour Makarem, Επίκουρη Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Mailman School of Public Health του Πανεπιστημίου Columbia.
Το πλέον σημαντικό, προσθέτουν οι ερευνητές, είναι ότι το όφελος για την βιολογική μας ηλικία μπορεί να προκύψει με αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε όλοι όσον αφορά στην καθημερινότητα μας.
Αυτές οι υγιεινές επιλογές δεν προστατεύουν μόνο την καρδιά, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνουν την λειτουργία και άλλων ζωτικών οργάνων όπως είναι το συκώτι και τα νεφρά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τόσο ενθαρρυντικά που ίσως ανατρέψουν στο μέλλον και την επιστημονική θεωρία ότι η καρδιακή υγεία βασίζεται κατά 50% στην κληρονομικότητα και 50% στον τρόπο ζωή μας, προσθέτουν οι ειδικοί. Αν επιπλέον μελέτες επαληθεύσουν αυτά τα συμπεράσματα, θα ανοίξει ένα σημαντικό κεφάλαιο στις δυνατότητες που έχουμε να διατηρήσουμε την σωματική μας ευεξία πέρα από αυτό που αναγράφεται ως ημερομηνία γέννησης στην ταυτότητα μας…
Πηγή: NBCNEWS