Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνουν η 2η αναμνηστική δόση εμβολίων COVID (4η δόση) να εξεταστεί ως επιλογή για άτομα 60-79 ετών και άτομα με ιατρικά νοσήματα που τους βάζουν σε υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου από COVID-19.
Τον Απρίλιο του 2022, οι δύο υπηρεσίες συνέστησαν όλα τα άτομα άνω των 80 ετών να ληφθούν υπόψιν για τη λήψη της 2ης αναμνηστικής δόσης COVID. Ωστόσο, οι δύο υπηρεσίες σημείωσαν τότε ότι ίσως χρειαστεί να εξεταστεί η λήψη της 4ης δόσης και για ανθρώπους 60-79 ετών και για ευάλωτα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας αν ερχόταν κάποιον νέο κύμα λοιμώξεων.
2η αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 και για ευάλωτους
Καθώς ένα νέο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, με αυξανόμενα ποσοστά εισαγωγών σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), είναι κρίσιμο οι αρχές δημόσιας υγείας να λαμβάνουν υπόψη τους ανθρώπους μεταξύ 60 και 79 ετών καθώς και ευάλωτα άτομα κάθε ηλικίας για τη δεύτερη αναμνηστική.
Αυτές θα μπορούσαν να χορηγηθούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη, με εστίαση σε άτομα που έχουν λάβει προηγούμενή αναμνηστική πριν από περισσότερους από 6 μήνες. Τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των νοσηλειών, των σοβαρών ασθενειών και των θανάτων λόγω COVID-19 στο πλαίσιο των αναδυόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2.
4η δόση: Όχι προς τον παρόν στον γενικό πληθυσμό
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Ούτε υπάρχουν σαφείς αποδείξεις που να υποστηρίζουν τη χορήγηση πρώιμης δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή σε εκείνους που εργάζονται σε σπίτια μακροχρόνιας φροντίδας, εκτός εάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.
Ωστόσο, οι κάτοικοι σε σπίτια μακροχρόνιας φροντίδας είναι πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για αναμνηστικές δόσεις σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.
Το ECDC και ο EMA ζήτησαν από τις αρχές δημόσιας υγείας σε όλη την ΕΕ να σχεδιάσουν πρόσθετες ενισχυτικές δόσεις κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, συνδυάζοντας πιθανώς τους εμβολιασμούς για την COVID-19 με εκείνους για τη γρίπη.
Οι Εθνικές Τεχνικές Συμβουλευτικές Ομάδες Εμβολιασμού (NITAG) θα λάβουν τελικά τις εθνικές αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα λάβει 4η δόση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στις χώρες τους.
Έρχονται τα ενημερωμένα εμβόλια
Αυτές οι νέες συστάσεις του ECDC και του ΕΜΑ έρχονται σε μία περίοδο που οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την κατασκευή εμβολίων COVID προσαρμοσμένων ειδικά στις νέες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον.
«Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση πιθανών εγκρίσεων προσαρμοσμένων εμβολίων τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA, Emer Cooke , σημειώνοντας ότι «η επιτροπή μας για τα ανθρώπινα φάρμακα εξετάζει επί του παρόντος δεδομένα για δύο προσαρμοσμένα εμβόλια».
«Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χρήσης επί του παρόντος εγκεκριμένων εμβολίων ως 4ης δόσης σε άτομα που είναι πιο ευάλωτα. Τα εγκεκριμένα εμβόλια στην ΕΕ εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλειών, σοβαρών ασθενειών και θανάτων από τον COVID-19, ακόμη και όταν συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες παραλλαγές και υποπαραλλαγές».
Πρόσθεσε ότι «οι αρχές της ΕΕ συνεργάζονται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν τα προσαρμοσμένα εμβόλια».
Το ECDC και ο EMA θα συνεχίσουν να αξιολογούν στενά την αποτελεσματικότητα και τα επιδημιολογικά δεδομένα των αναδυόμενων εμβολίων και θα ενημερώσουν τις συστάσεις τους ανάλογα.