Έτσι για να αποφασίσουν ποιες ομάδες έχουν προτεραιότητα στη λίστα για εμβολιασμό χρησιμοποίησαν το εργαλείο αυτό για να αναγνωρίσουν τα άτομα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας. Ο αλγόριθμός αυτός τελικά βοήθησε πράγματι τις αρχές να κατατάξουν 1.5 χιλιάδες ανθρώπους σε εκείνους που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.
Οι ειδικοί στη Βρετανία είχαν ήδη αναπτύξει το εργαλείο QCOVID ήδη πριν τον ερχομό των εμβολίων για να κάνουν την αξιολόγηση των ασθενών.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι υπάρχει το ρίσκο να μολυνθεί κάποιος ακόμα και αν είναι εμβολιασμένος όχι μόνο με μια δόση αλλά και με δύο δόσεις. Για να εντοπίσουν τους ευάλωτους αυτούς ασθενείς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιήσαν μια ανανεωμένη έκδοση του QCOVID, το QCOVID3 και εξέδωσαν ένα επιστημονικό άρθρο με τις παρατηρήσεις τους.
Οι ερευνητές ξεκαθάρισαν ότι είναι λίγοι εκείνοι που πέθαναν ή χρειάστηκαν νοσηλεία για 14 ή και παραπάνω μέρες μετά τον εμβολιασμό.
Αυτή η τεράστκα πανεθνική έρευνα σε μια χώρα που έχει 5 εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες με δύο δόσεις έδειξε ότι μια μικρή μειονότητα ανθρώπων κινδυνεύει να χρειαστεί νοσηλεία και να πεθάνει ακόμα και αν έχει κάνει αυτό που πρέπει και στόχος της είναι να βοηθήσει τα άτομα αυτά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο BMJTrusted Source.
Τι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα αυτά
Ο γιατρός Sheikh που έλαβε μέρος στην έρευνα τόνισε ότι το νέο αυτό εργαλείο με τη συνδρομή των ειδικών από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σχεδιαστεί για να εντοπίσει ποιοι μπορούν να επωφεληθούν και από την τρίτη δόση εμβολιασμού αλλά και τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων της νόσου.
Μελετήθηκαν πάνω από 6 εκατομμύρια εμβολιασμένοι ενήλικοι με βάση το εργαλείο αυτό. Από αυτούς πάνω από 5 εκατομμύρια έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Τα δεδομένα δείχνουν πως σημειώθηκαν 2.031 θανάτοι που οφείλονται σε κορονοϊό και 1.929 νοσηλείες, 4% και 3.7% αντιστοίχως τα οποία και σημειώθηκαν 14 μέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.
Ο αλγόριθμος QCOVID3 αναγνώρισε τις παρακάτω ομάδες ως ευάλωτες με την ακόλουθη σειρά:
Άτομα με σύνδρομο Down
Άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού
Άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο
Άτομα που μένουν σε μονάδες φροντίδας
ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία
Όσοι έχουν κάνει πρόσφατη μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση στερεών οργάνων
Άτομα με HIV ή AIDS
Άτομα με άνοια
Άτομα με Πάρκινσον
Όσοι πάσχουν από σπάνιες νευρολογικές παθήσεις
Όσοι πάσχουν από κίρρωση
Και τέλος, τα εμβολιασμένα άτομα από το Πακιστάν και την Ινδία είχαν διπλάσιο κίνδυνο από τα λευκά άτομα
Η λίστα αυτή δημιουργήθηκε αφού συνυπολογίστηκε η συμπεριφορά, ο τρόπος ζωής, το μέγεθος του νοικοκυριού και η απασχολήση των ατόμων. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός μπορεί να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς κάποιου και να σταματήσει να δίνει βάση στα μέτρα προστασίας, εξίσου σημαντική μεταβλητή.
Οι περιορισμοί
Οι περισσότερες πληροφορίες γύρω από την έρευνα αυτή πάντως αφορούν τα άτομα που έχουν κάνει μία και όχι δύο δόσεις. Τα άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ήταν λίγα για να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Δεν γίνεται επίσης κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στους τύπους των εμβολίων που έχει κάνει ο καθένας και δεν υπάρχει καμία παρατήρηση ή συσχέτιση σχετικά με τα αναφερόμενα αποτελέσματα.
Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψιν οι διαφορετικές μεταλλάξεις κορονοϊού που υπάρχουν. Ακόμα, οι ερευνητές περιλαμβάνουν περιπτώσεις ατόμων που εμβολιάστηκαν σεχετικά σε κοντινή χρονική απόσταση σε σχέση με την νόσησή τους - το πολύ 70 μέρες μετά - και επίσης εντάσσουν στη μελέτη άτομα τα οποία δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα γεγονός το οποίο δημιουργεί από μόνο του και άλλους περιορισμούς.
Απόδοση από το https://www.medicalnewstoday.com