Την ώρα που κάποιοι υγειονομικοί που εργάζονται στα επείγοντα μαθαίνουν πως να κάνουν ΚΑΡΠΑ χωρίς να χρησιμοποιούν την τεχνική στόμα με στόμα ή χρησιμοποιώντας την ειδική μάσκα (Safety AT/G Φιλί Ζωής)
μια νέα μελέτη δείχνει ότι όταν κάνει κανείς ΚΑΡΠΑ με μάσκα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τον «παραδοσιακό» τρόπο.
Οι ερευνητές κατά την διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας (ESAIC) τόνισαν ότι το «φιλί της ζωής» με μάσκα μπορεί να μεταφέρει το 90% του αέρα που θα μπορούσε να μεταφέρει κανείς και χωρίς μάσκα. Στο πλαίσιο της έρευνας 104 φοιτητές ιατρικής προσπάθησαν να κάνουν ΚΑΡΠΑ με τρεις διαφορετικούς τρόπους σε παιδιά και ενήλικες. Τυπικά, όταν ένας ασθενής έχει δυσφορία και δεν αναπνέει, ένας διασώστης δίνει οξυγόνο με την τεχνική στόμα - με στόμα ενώ παράλληλα πραγματοποιεί και θωρακικές συμπιέσεις. Με αυτόν τον τρόπο γεμίζει με αέρα τους πνεύμονες του ασθενούς στην προσπάθειά του να κάνει την καρδιά του να χτυπήσει ξανά. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, αυτή τη τεχνική άλλαξε καθώς είναι αρκετά πιθανό ότι μπορεί κανείς να κολλήσει κορονοϊό με αυτόν τον τρόπο.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι όσοι εκπαιδεύτηκαν στην τεχνική της ΚΑΡΠΑ στην Τσεχία μεταξύ άλλων χωρών είχαν πρόβλημα στην εκμάθηση θωρακικών συμπιέσεων και όχι μόνο στην «τεχνική του φιλιού της ζωής» είτε έπρεπε να δώσουν το φιλί της ζωής μέσω της ειδικής «σακούλας» γνωστή ως μάσκα CPR. Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα που είναι εκπαιδευμένα και γνωρίζουν πως να κάνουν ΚΑΡΠΑ δεν συνήθιζαν να κουβαλάνε μαζί τους την ειδική σακούλα, που πρόκειται για χειροποίητο αναπνευστήρα.
Είναι όντως αποτελεσματική η ΚΑΡΠΑ με μάσκα FFP2;
Ο καθηγητής ιατρικής Vaclav Vafek από το πανεπιστήμιο Masaryk και η ομάδα του μελέτησαν κατά πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιεί κανείς ΚΑΡΠΑ την ώρα που φοράει μάσκα για να προστατευτεί από τη νόσο Covid -19. Στη μελέτη όσοι συμμετείχαν χρησιμοποίησαν τις μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 που διαθέτουν 3 προστατευτικές στρώσεις με αυτο-αποστειρούμενους αναπνευστήρες νανοϊνών.
Όπως παρατηρήθηκε πάνω από το 90% των αναπνοών ήταν αποτελεσματικές και μετέφεραν το οξυγόνο στα μοντέλα, το οποίο σημαίνει ότι κατάφεραν να κάνουν το στέρνο του μοντέλο να γεμίσει αέρα. Για την ακρίβεια μεταφέρθηκε 96,9% οξυγόνο από τον διασώστη με τη μάσκα στο μοντέλο και το 90.7% των αναπνοών ήταν αποτελεσματικές. Παράλληλα, το 95,7% των αναπνοών με μάσκα που έγινε στο μοντέλο για μωρά ήταν επίσης αποτελεσματικό.
Οι ερευνητές επίσης παρακολούθηκαν τον συνολικό όγκο του αέρα που συγκράτησαν τα μοντέλα. Επίσης, βρήκαν ότι υπήρχε μεγαλύτερη απόκλιση με μόνο το 33% των αναπνοών να συγκρατούνται στα μοντέλα για τους ενήλικες και μόλις 44% του αέρα να συγκρατούνται στα μοντέλα για τα μωρά. Παρόλα αυτά, με το ζόρι το ένα τρίτο των αναπνοών αυτών (28.8% και 35,8% αντίστοιχα) ήταν πάνω από τους βέλτιστους όγκους αέρα. Όπως ανέφερε πάντως ο καθηγητής Vafek αυτός ο τρόπος θεωρείται κρίσιμος και αρκετά σημαντικός σε κάθε περίπτωση εν μέσω πανδημίας.
Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας κατά την διάρκεια του συνεδρίου Euroanaesthesia 2022.