Συγκεκριμένα, μελέτη Ολλανδών και Βρετανών ερευνητών σε 1.719 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι όσοι από αυτούς έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου. Η επίδραση ήταν δοσοεξαρτώμενη – όσοι δηλαδή έπιναν περισσότερη ποσότητα καφέ είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται περισσότερο.
Οι ασθενείς που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής, σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από δύο φλιτζάνια, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Cancer».
Τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφέ φάνηκε επίσης να συνδέονται στενά και με τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καθημερινά διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους δεν έπιναν. Και, όπως και με τον κίνδυνο υποτροπής, εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια καφέ, αποδείχθηκε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 29%.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ. Έλεν Κάμπμαν, καθηγήτρια διατροφής και ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας, δήλωσε ότι η νόσος επανεμφανίζεται σε 1 στα 5 άτομα που διαγιγνώσκονται με αυτήν και μπορεί να αποβεί μοιραία.
«Το γεγονός ότι η μελέτη αυτή δείχνει ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου του εντέρου, έχει ενδιαφέρον» πρόσθεσε η ίδια.
Ωστόσο, η ομάδα τόνισε ότι διαπίστωσε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης καφέ και της νόσου και όχι μια αιτιώδη σχέση μεταξύ τους.
«Είμαστε αισιόδοξοι, ωστόσο, ότι το εύρημα είναι πραγματικό, διότι φαίνεται να εξαρτάται από τη δόση – όσο περισσότερο καφέ καταναλώνει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση», πρόσθεσε.
Η μελέτη είναι η τελευταία που δείχνει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και της μήτρας. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το ίδιο ισχύει και με τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του δέρματος. Συνδέεται επίσης ήδη με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
Ο Μαρκ Γκάντερ, συν-συγγραφέας της μελέτης και κάτοχος της έδρας επιδημιολογίας και πρόληψης του καρκίνου στη σχολή δημόσιας υγείας του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα ευρήματα «είναι αναπάντεχα, καθώς δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά γιατί ο καφές έχει τέτοια επίδραση στους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου» και συμπλήρωσε: «Αλλά είναι επίσης πολλά υποσχόμενα, καθώς μπορεί να υποδείξουν έναν τρόπο βελτίωσης της πρόγνωσης και της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του εντέρου».
«Ο καφές περιέχει εκατοντάδες βιολογικά ενεργές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύουν έναντι του καρκίνου του εντέρου. Ο καφές μειώνει επίσης τη φλεγμονή και τα επίπεδα ινσουλίνης – τα οποία έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του εντέρου – και μπορεί να έχει δυνητικά ευεργετικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να εμβαθύνουμε περισσότερο στο γιατί ο καφές μπορεί να έχει τέτοια επίδραση στην πρόγνωση και την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του εντέρου» εξήγησε ο ερευνητής.
Το WCRF έχει εντοπίσει το χλωρογενικό οξύ, το οποίο βρίσκεται επίσης στο λάχανο, ως παράγοντα που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει τα ευρήματα, λόγω του ρόλου του στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και στη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης.
Πηγή: Ertnews