Ένα προβιοτικό που παίζει βασικό ρόλο στη ζύμωση των γαλακτοκομικών προϊόντων που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και την αναστροφή ορισμένων συμπτωμάτων αυτισμού.
Προς το παρόν, οι ασθενείς μπορούν να βασίζονται μόνο σε αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά, διεγερτικά και αγχολυτικά φάρμακα για θεραπεία, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μια φυσική μέθοδος θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική.
Η ανακάλυψη έγινε σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που εμφάνιζαν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτισμό.
Συγκεκριμένα, τα τα ποντίκια παρουσίαζαν συμπτώματα της διαταραχής όπως μειωμένο ενδιαφέρον για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ανισορροπία στους βασικούς νευροδιαβιβαστές που είναι ζωτικής σημασίας για λειτουργίες όπως η μάθηση, η μνήμη και οι γνωστικές διαδικασίες.
Οι ερευνητές χορήγησαν στα ζώα καθημερινή δόση του προβιοτικού Lactobacillus murinus (ένα είδος βάκιλλου που βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι) για ένα μήνα.
Μετά το πείραμα, οι εγκέφαλοι των ποντικών έγιναν πιο ευέλικτοι και προσαρμοστικοί, γεγονός που τα βοήθησε να μαθαίνουν και να θυμούνται καλύτερα πράγματα. Η θεραπεία οδήγησε επίσης στην αποκατάσταση του εντέρου και άλλων γονιδίων που επηρεάζονται από τη διαταραχή.
Περίπου ένα στα 36 παιδιά έχει διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του CDC.
Τα αίτια της διαταραχής είναι άγνωστα. Έρευνες έχουν επισημάνει ότι η αυξανόμενη ρύπανση και η χημική μόλυνση στα τρόφιμα και το νερό μπορεί να επιτρέψει στις τοξίνες να διεισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος των εγκύων μητέρων και να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου, προκαλώντας φλεγμονή που εξασθενεί τα νευρικά σήματα που οδηγούν στον αυτισμό.
Τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να διαγνωστούν πριν από την ηλικία των τεσσάρων ετών .
Οι Κινέζοι ερευνητές τώρα υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει ένα θεραπευτικό μέσο μέσα σε κοινά τρόφιμα που θα μπορούσε να συμπληρώσει τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις με ελάχιστες παρενέργειες.
Επιβεβαίωση της σύνδεσης εντέρου - εγκεφάλου
Στη μελέτη επιστρατεύτηκαν 34 ποντίκια στα οποία αφαιρέθηκαν 13 ζεύγη από το γονίδιο CHD8, γεγονός που διέκοψε την παραγωγή πρωτεϊνών, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα της η South China Morning Post .
Τα ποντίκια άρχισαν στη συνέχεια να εμφανίζουν συμπεριφορές που έμοιαζαν με αυτισμό, όπως άγχος, προβλήματα με την κοινωνικοποίηση και τη μνήμη.
Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου μέσω του πολύπλοκου δικτύου επικοινωνίας μεταξύ του γαστρεντερικού σωλήνα και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Αυτό οδήγησε την ομάδα να εξετάσει αν ο Lactobacillus murinus θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για τον αυτισμό.
Το προβιοτικό είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές δράσεις του. Έχει επίσης βρεθεί ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Στα ποντίκια χορηγήθηκε Lactobacillus murinus κατά τη διάρκεια 30 ημερών, επιτρέποντας στους ερευνητές να παρακολουθούν τη συμπεριφορά και την εσωτερική τους πρόοδο. Όχι μόνο η κοινωνική τους συμπεριφορά αντιστράφηκε, αλλά και το έντερο άρχισε να επανέρχεται στο φυσιολογικό.
Μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη στο νοσοκομείο Zhujiang της Κίνας διαπίστωσε ότι το υπανάπτυκτο έντερο θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην οδήγηση του εντερικού μικροβιόκοσμου και των προβλημάτων συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον αυτισμό.
Η νέα έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η ισορροπία διέγερσης/αναστολής (E/I) στον φλοιό του εγκεφάλου, που αποτελεί βασικό παράγοντα για τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες και παράγει ταλαντωτική δραστηριότητα, έδειξε μια τάση ανάκαμψης.
Τα άτομα με αυτισμό έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα υποδοχέων ντοπαμίνης D2, μιας πρωτεΐνης που συμβάλλει στη ρύθμιση της κίνησης, της μάθησης, της μνήμης, της ανταμοιβής και της προσοχής.
Αλλά μετά τη θεραπεία με προβιοτικά, οι ερευνητές παρατήρησαν μια έκρηξη στα επίπεδα που υποδηλώνει ότι τα κύτταρα ανακάμπτουν.
Αρκετά μονοπάτια του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συμπεριφορά, την οργάνωση των συνάψεων και τη φλεγμονή βελτιώθηκαν επίσης.
Η ομάδα εξέτασε ένα γονίδιο που διασώθηκε από τη θεραπεία, διαπιστώνοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό εμφανίστηκε σε αστροκύτταρα που ρυθμίζουν πράγματα όπως οι νευροδιαβιβαστές και ο μεταβολισμός.
Επίσης, οι διεγερτικοί νευρώνες κατείχαν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκαμψης. Αυτοί εμπλέκονται στη μετάδοση των σημάτων στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ο Lactobacillus murinus «[βελτιώνει] τα ελλείμματα κοινωνικής συμπεριφοράς που σχετίζονται με τη ΔΦΑ μέσω της επικοινωνίας βακτηρίων-εντέρου-εγκεφάλου».