Αρχικά, καταρρίπτει το μύθο των πολύ υψηλών ποσοστών εμβολιασμού στο Ισραήλ. Η χώρα αν και αποτέλεσε μία από τους πρωτοπόρους του προγράμματος, εδώ και καιρό βλέπει τους «πλήρως εμβολιασμένους» να αυξάνονται ελάχιστα. Έτσι, η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά το 60%.
Παράλληλα, εξηγεί ότι η διασπορά του κορονοϊού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι σε ορισμένες κοινότητες το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι χαμηλό. Για παράδειγμα, μόνο το 35.9% των υπερορθοδόξων Εβραίων έχουν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση (οι 342,971 από τους 959,185 υπερορθόδοξους). Χαμηλό είναι επίσης και το ποσοστό των μη εμβολιασθέντων στις κοινότητες των Αραβοϊσραηλινών, όπου μόνο το 45.48% του πληθυσμού είχαν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου (888,000 από τους 1,954,460 αραβοϊσραηλινούς).
Οι σοβαρά νοσούντες εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι
Στη συνέχεια, ο κ. Μόσιαλος εξηγεί πώς πρέπει να ερμηνεύονται σωστά τα δεδομένα αναφορικά με τους σοβαρά νοσούντες εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Συγκεκριμένα αναφέρει: Στο πάνω γράφημα απεικονίζεται με την πράσινη γραμμή ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσούν σοβαρά (ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων) και με την κόκκινη γραμμή ο αριθμός των ανεμβολίαστων που νοσούν σοβαρά (ανά εκατομμύριο ανεμβολίαστων). Στο κάτω γράφημα δεν έχει γίνει στάθμιση του αριθμού των κρουσμάτων με βάση τον αριθμό των εμβολιασμένων ή των μη εμβολιασμένων (ανά εκατομμύριο).
Η παρερμηνεία ενός γραφήματος σαν το δεύτερο, που απλά δείχνει την πορεία της πανδημίας αναφορικά με το χρόνο και απεικονίζει τον αριθμό όσων νοσούν σοβαρά, είναι που δημιουργεί τις παρερμηνείες και την ανησυχία.
Επομένως, τα νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα ότι μετά τη στάθμιση του πληθυσμού έχουμε 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους.