Όταν οι ερευνητές άρχισαν να αναπτύσσουν αυτό που ήλπιζαν ότι θα ήταν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο COVID-19, ήδη ήξεραν ότι και η γρίπη H1N1 και ο νέος κορονοϊός επηρέαζαν περισσότερο τους υπερβαρους ασθενείς ή αυτούς με παχυσαρκία. Ενδεικτικό είναι ότι οι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος 30 ή παραπάνω είχαν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από H1N1.
Μια μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill ανακάλυψε ότι το εμβόλιο της γρίπης ήταν λιγότερο αποτελεσματικό σε ασθενείς που είχαν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε μόνο 1.022 συμμετέχοντες, αλλά άλλες μικρές μελέτες δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα.
Επομένως αυτό που όλοι μας θέλουμε να το μάθουμε είναι αν τα εμβόλια COVID-19 θα είναι εξίσου αποτελεσματικά σε ασθενείς που έχουν υπερβολικό βάρος ή είναι παχύσαρκου; Τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει, αλλά θα πρέπει να συλλέγονται πρόσθετα δεδομένα μετά τον εμβολιασμό πολλών ασθενών.
Τι λέει η έρευνα
Οι ενήλικες ασθενείς που έχουν υπερβολικό βάρος ή είναι παχύσαρκοι συγκαταλέγονται στους περισσότερο ευάώτους από τη COVID-19 και αποτελούν περισσότερο από το 70% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Η Pfizer, μάλιστα, έλαβε πολύ σοβαρά υπόψιν αυτό το δεδομένο και γι αυτό το 70% των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές της προέρχονται από αυτήν την κατηγορία ατόμων.
Το εμβόλιο COVID-19 είναι πολλά υποσχόμενο επειδή ενεργοποιεί τα ανοσοκύτταρα Β και Τ, τα οποία είναι κρίσιμα για τη μακροχρόνια προστασία από ιούς. Η δραστηριότητα και τα επίπεδα των Β κυττάρων έχει αποδειχθεί ότι είναι χαμηλότερα τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους που έχουν παχυσαρκία μετά από λοιμώξεις.
Αυτά τα ανοσοκύτταρα μπορούν να παράγουν γρήγορα νέα αντισώματα ακόμη και αν τα επίπεδα αντισωμάτων πέσουν με την πάροδο του χρόνου και απομένουν λίγα από τους προηγούμενους εμβολιασμούς. Τα αντισώματα εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει σε ένα κύτταρο και να τον μολύνει, αλλά τα κύτταρα Β και Τ καταστρέφουν τα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα και αποτρέπουν την περαιτέρω αναπαραγωγή του ιού και εξαπλώνονται σε άλλα κύτταρα. Αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για άτομα με παχυσαρκία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος .
Αν και οι ασθενείς με παχυσαρκία μπορούν να παράγουν επαρκή αντισώματα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι έχουν χαμηλότερο επίπεδο αυτών των κυττάρων Β και Τ μετά από λοίμωξη με τη γρίπη H1N1. Αυτό μπορεί να αλλάξει την τυπική ανοσοαπόκριση, αφήνοντας το σώμα ένα βήμα πίσω μετά την εισβολή του ιού. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν αυτή η αλλοιωμένη ανοσοαπόκριση υπάρχει επίσης μετά από μόλυνση με COVID-19.
Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα - Απαραίτητο το εμβόλιο
Παρά τις ανησυχίες, οι υπέρβαροι ασθενείς ή οι παχύσαρκοι θα πρέπει να εξακολουθούν να λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19. Ακόμη και για τους ασθενείς με παχυσαρκία που λαμβάνουν το εμβόλιο της γρίπης αλλά εξακολουθούν να νοσούν, υπάρχει σχεδόν 40% μείωση στη νοσηλεία και 82% μείωση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ
Εν ολίγοις, τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν από την Pfizer και το FDA δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι μόνο αποτελεσματικό σε συμμετέχοντες στο σύνολό του, αλλά συγκεκριμένα σε ασθενείς με παχυσαρκία.
Είναι ενθαρρυντικό το ότι η Pfizer ήθελε να δείξει ότι το εμβόλιο ήταν εξίσου αποτελεσματικό σε όσους έχουν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και τώρα σχεδιάζουν μελέτες για να το αντικατοπτρίσουν.
ΠΗΓΗ: theconversation