Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφαση να υποστηρίζουν πλέον ξεκάθαρα και επίσημα τις προσπάθειες για την άρση των πατεντών σε ότι αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Αυτή η κίνηση προκάλεσε τον ενθουσιασμό του ΠΟΥ αλλά και την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA)
Ειδικότερα, η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), Nathalie Moll, μιλώντας για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει μια πρόταση για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια COVID-19, εξέφρασε τις έντονες ενστάσεις της.
Αρχικά, χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη και αναποτελεσματική» την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν που «θέτει σε κίνδυνο τη σκληρή πρόοδο στην καταπολέμηση αυτής της τρομερής ασθένειας».
Γιατί η άρση της πατέντας μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική
Στη συνέχεια, η Nathalie Moll εξήγησε για ποιο λόγο η άρση της πατέντας θέτει σε κίνδυνο την καταπολέμηση της πανδημίας.
- κίνδυνος παραγωγής φτωχής ποιότητας ή ακόμα και πλαστών εμβολίων
- αφαίρεση κινήτρων επένδυσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες για την καταπολέμηση της COVID
- μη αντίδραση σε μελλοντικές πανδημίες
Αρχικά έκανε λόγο για κίνδυνο ακόμα και παραγωγής πλαστών εμβολίων: «Δε είναι τόσο απλό να επεκτείνεις την παραγωγή αίροντας τις πατέντες εμβολίων και ελπίζοντας ότι τα έως τώρα άγνωστα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο θα στραφούν στην περίπλοκη διαδικασία παρασκευής εμβολίων. Η άρση κινδυνεύει να εκτρέψει πρώτες ύλες και προμήθειες μακριά από καθιερωμένες, αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού σε λιγότερο αποδοτικούς χώρους παραγωγής όπου η παραγωγικότητα και η ποιότητα μπορεί να αποτελούν πρόβλημα. Ανοίγει την πόρτα σε πλαστά εμβόλια που εισέρχονται στην αλυσίδα εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο. Η επέκταση της ικανότητας είναι εφικτή μόνο μέσω εθελοντικών συνεργασιών μεταξύ των καινοτόμων πίσω από κάθε εμβόλιο και ειδικών συνεργατών».
Παράλληλα, προοειδοποίησε ότι μία άρση των πατέντων θα αφαιρέσει κάθε κίνητρο από τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν σε νέα φάρμακα και όχι μόνο για την καταπολέμηση της COVID-19.
«Από την αρχή της κρίσης, η Ευρώπη υπήρξε ένα μηχανοστάσιο COVID-19, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας από τη νέα διάγνωση έως την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται στο πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο. Αυτή η αντίδραση με βάση την έρευνα μας έδωσε τα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μια απάντηση βασισμένη σε ένα πλαίσιο πατεντών που ενθάρρυνε τις εταιρείες να εξερευνήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Αναγνωρίζοντας τη γένεση αυτών των ζωτικών εργαλείων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την άρση των πατέντων στις 29 Απριλίου 2021 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμεινε συνεπής στην υποστήριξή της για την καινοτομία ως κλειδί για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Εάν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η άρση θα καταργήσει τα κίνητρα για τις εταιρείες να συνεχίσουν την έρευνα για νέες παραλλαγές, νέα διαγνωστικά, θεραπείες και εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, θα αποτύχει να αυξήσει την παγκόσμια ικανότητα παραγωγής εμβολίων COVID-19. Επιπλέον, η αφαίρεση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια COVID-19 θα αναιρούσε επίσης οποιαδήποτε αντίδραση που βασίζεται στην καινοτομία σε μελλοντικές πανδημίες» ανέφερε χαρακτηριστικά
Τι προτείνει η EFPIA
H Nathalie Moll προτείνει τη συνέχιση δημιουργίας συνεργασιών μεταξύ των φαρμακευτικών και την επένδυση σε εγκαταστάσεις για την αύξηση της ικανότητας κάλυψης των αναγκών
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ιατρική καινοτομία ως τη μόνη μόνιμη διαδρομή που ξεφεύγει από τη σκιά του κοροναϊού, μέσω της υποστήριξης των πατεντών και της αντίθεσής της στην άρση. Ως παγκόσμιος κόμβος για την παρασκευή εμβολίων, η εστίασή μας πρέπει να παραμείνει στη δημιουργία συνεργασιών και στην επένδυση σε εγκαταστάσεις για την αύξηση της ικανότητας κάλυψης των αναγκών των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο».