Οι ήρωες έχουν πολλές ιδιότητες. Είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι τραυματιοφορείς και οι εργαστηριακοί, είναι τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Είναι και όσοι διασφαλίζουν τη λειτουργία του κράτους, οι καθαριστές και οι υπάλληλοι των δήμων, οι εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων.
Είναι και εκείνοι που δρουν στο πεδίο, στο «πεδίο της μάχης», στο δρόμο. Φροντίζουν συνανθρώπους μας που συνήθως ζουν κρυμμένοι σε σκιές, σε κρυφές γωνίες και εγκαταλελειμμένα κτήρια, κάτω από γέφυρες και πύλες… Εξαρτημένοι, άστεγοι, πρόσφυγες και μετανάστες, νέοι και ηλικιωμένοι, άτομα και οικογένειες…
Μεταξύ των ηρώων του πεδίου είναι και Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι παραμερίζουν τους φόβους και τις ανησυχίες γα τον COVID-19 και συνεχίζουν τις επιτόπιες παρεμβάσεις με στόχο τη θωράκιση του άστεγου πληθυσμού, που δεν έχει πρόσβαση ούτε στην πληροφόρηση, ούτε σε προστατευτικά μέσα. Ιδίως σε Αθήνα και Πειραιά.
Στο News4Health μίλησε η Μαρία Καλαγιά, μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου. «Σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Alex, προσφέρουμε αρτοσκευάσματα σε διάφορους αστέγους, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο κάτω από κτήρια, στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες, όπου μπορούν να προστατευθούν από τη βροχή και τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε η κ. Καλαγιά. «Έτσι τους λέμε τους αστέγους στο λιμάνι. Είναι οι «κάτοικοι της Πύλης», αφού είναι πλέον σχεδόν η μόνιμη τους «κατοικία» εκεί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καλαγιά, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται συχνά στους δρόμους του Πειραιά.
Μαζί με «αυτό το ελάχιστο», όπως χαρακτηρίζει η κ. Καλαγιά το αρτοσκεύασμα, κοινωνικοί λειτουργοί και γιατροί δίνουν συμβουλές αλλά και εντοπίζουν όποιους φαίνεται να έχουν πιο επιβαρυμένη υγεία, διαμεσολαβώντας επί της ουσίας για την Πολιτεία. Άλλωστε, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν πολύ καλή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, εξηγεί.
Οι «κάτοικοι της Πύλης» είναι στην πλειονότητα τους άνθρωποι που δεν θέλουν να μπουν σε πλαίσιο, σε ξενώνες για παράδειγμα, μας διευκρινίζει η κ. Καλαγιά.
Οπότε ο όποιος σχεδιασμός για την κάλυψη και προστασία τους θα πρέπει να λαμβάνει και αυτό το δεδομένο υπόψη. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει σταθερά σίτιση, εξέταση στο μεγαλύτερο τους κομμάτι, τόσο σε άστεγους εκτός όσο και εντός δομών.
Οι Γιατροί του Κόσμου χαρτογραφούν τις περιοχές και καταγράφουν τις ανάγκες των αστέγων, συζητούν μαζί τους και προσπαθούν να θωρακίσουν τα άτομα «δίχως σταθερές συντεταγμένες», που δεν έχουν ούτε πληροφόρηση, ούτε προστατευτικά μέσα. Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρουν και kit υγιεινής, τα οποία περιέχουν σαπούνι, αντισηπτικό υγρό, ενημερωτικό φυλλάδιο και μάσκα.
«Οι Γιατροί του Κόσμου παραμένουν πάντα στην πρώτη γραμμή. Είναι η φιλοσοφία, η ιδεολογία, η στάση της ζωής μας. Γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εθελοντές, όλο το προσωπικό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κανονικά, έχοντας δώσει ο καθένας τον δικό του, προσωπικό "όρκο" να στεκόμαστε, ανεξαρτήτως συνθηκών, κοντά σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη.
Ο κορονοΐός, ναι, βεβαίως μας ανησυχεί, αλλά παίρνοντας όλα τα μέτρα που οι ειδικοί και ο ΕΟΔΥ υποδεικνύουν, εξακολουθούμε να δεχόμαστε ασθενείς στα Πολυΐατρεία μας, να δίνουμε φάρμακα, να εξετάζουμε παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ και να τα εμβολιάζουμε. Τώρα, όμως, είναι η στιγμή που έχουμε όλους εσάς μεγαλύτερη ανάγκη για να συνεχίσουμε το έργο μας», αναφέρουν στη σελίδα τους στο Facebook.
Οι ξενώνες του Πειραιά, το «λουκέτο» λόγω COVID-19 και οι επιπτώσεις
Παρασκευή είναι η ημέρα κατά την οποία λήγει τυπικά η καραντίνα στις δομές της Unesco Πειραιώς και Νήσων, το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στον Πειραιά και το Υπνωτήριο, όπου είχαν εντοπιστεί 3 κρούσματα του κορονοϊού. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ φιλοξενούνταν έως και130 άτομα.
Ωστόσο, οι επικεφαλής του φορέα αναμένεται να συνεχίσουν ενός τύπου καραντίνα για τους ωφελούμενους του προγράμματος, αφού άλλωστε όλη η χώρα είναι σε κατ’οίκον περιορισμό. Ο Ιωάννης Μαρωνίτης, ο πρόεδρος του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων μας εξήγησε πως, μια εκ των τριών θετικών κρουσμάτων επέστρεψε χθες στη δομή, σε πολύ κατάσταση, ενώ και οι άλλοι δύο αναμένονται τις αυτές τις ημέρες. «Όλοι οι ωφελούμενοι έχουν φαγητό, ζέστη, τα φάρμακα τους και πρόσβαση στο ιατρείο της δομής, κάνουν βιντεοκλήσεις με δικούς τους ανθρώπους», περιέγραψε στο News4Health o κ. Μαρωνίτης. Μάλιστα, όπως ανέφερε, υπήρξε εγκαίρως μέριμνα για 10 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με σοβαρά δηλαδή προβλήματα υγείας ώστε να προστατευθούν. Τα 5 εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο, ενώ τα άλλα 5 μετακινήθηκαν στο χώρο του αναρρωτηρίου της δομής.