Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει τουλάχιστον 10% μείωση στις επείγουσες νοσηλείες τις μέρες που η θερμοκρασία φτάνει τη μέγιστη θερμοκρασία ή ξεπερνά το 5% της συνηθισμένης θερμοκρασίας μιας περιοχής.
Η θερμοκρασία όταν χτυπάει «κόκκινο» μπορεί επίσης να χειροτερεύσει τα συμπτώματα των ατόμων με ψυχικές ασθένειες. Οι καύσωνες όπως επίσης και άλλα καιρικά φαινόμενα όπως είναι οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, συνδέονται με μια αύξηση στα καταθλιπτικά συμπτώματα στα άτομα με κατάθλιψη και μια αύξηση στα συμπτώματα άγχους στα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, μια διαταραχή κατά την οποία τα άτομα νιώθουν αγχωμένα την περισσότερη ώρα.
Υπάρχει επίσης μια σύνδεση ανάμεσα στην καθημερινή υψηλή θερμοκρασία και στις απόπειρες αυτοκτονίες και τις αυτοκτονίες. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει αύξηση ενός βαθμού Κελσίου στη μέση μηνιαία θερμοκρασία, οι θάνατοι που συνδέονται με ψυχικές διαταραχές αυξάνονται κατά 2,2%. Οι αυξήσεις της σχετικής υγρασίας οδηγούν επίσης σε υψηλότερη εμφάνιση αυτοκτονιών. Η υγρασία και η θερμοκρασία που αλλάζουν ως αποτέλεσμα της αλλαγής της κλιματικής αλλαγής συνδέεται με αύξηση των μανιακών επεισοδίων σε άτομα με διπολική διαταραχή. Αυτή η κατάσταση προκαλεί σοβαρά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία για ψύχωση και σκέψεις αυτοκτονίας.
Επίσης, η επίδραση σημαντικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των ψυχιατρικών ασθενειών μπορούν να μειωθούν από την επίδραση της ζέστης. Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλά φάρμακα αυξάνουν το ρίσκο θανάτου που συνδέεται με τη ζέστη, όπως για παράδειγμα τα αντιψυχωτικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της δίψας με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αφυδατώνονται. Κάποια φάρμακα λειτουργούν διαφορετικά ανάλογα με τη θερμοκρασία του σώματος και πόσο ενυδατωμένο είναι το κάθε άτομο όπως είναι το λίθιο, ένα πολύ ισχυρό και ευρέως χρησιμοποιημένο φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για τα άτομα με διπολική διαταραχή.
Η ζέστη επηρεάζει τη λογική σκέψη
Η ζέστη και ειδικά ο καύσωνας επηρεάζει τη λογική σκέψη ακόμα και όσων δεν πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Η έρευνα δείχνει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την πλαισίωση και την επίλυση γνωστικών λειτουργιών εξασθενίζουν από το στρες που προκαλεί η ζέστη.
Μια μελέτη από φοιτητές στη Βοστώνη ανακάλυψε ότι αυτοί που ζουν σε δωμάτια χωρίς κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καύσωνα είχαν χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ και 13% πιο αργή περίοδο αντίδρασης.
Γενικά, όταν οι άνθρωποι δεν σκέφτονται καθαρά λόγω της ζέστης είναι πιο πιθανόν να νιώθουν συγχυσμένοι και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα. Επίσης, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ακραία ζέστη οδηγεί σε αύξηση των βίαιων εγκλημάτων. Ακόμα και ένας με δύο βαθμούς αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε 3 -5 % αύξηση των δολοφονιών.
Μέχρι το 2090 υπολογίζεται ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι υπεύθυνη για μια αύξηση 5% σε όλες τις κατηγορίες εγκλήματος παγκοσμίως. Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την αύξηση περιλαμβάνει μια περίπλοκη διάδραση ψυχολογικών, κοινωνικών και βιολογικών παραγόντων. Για παράδειγμα, ένα χημικό που ονομάζεται σεροτονίνη, το οποίο ανάμεσα σε άλλα πράγματα «συγκρατεί» κατά μια έννοια τα επίπεδα επιθετικότητας επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι ζεστές μέρες μπορεί επίσης να επιδεινώσουν το οικολογικό άγχος. Στη Βρετανία, το 60% των νέων ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι πολύ ανήσυχοι ή και πολύ ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή. Πάνω από το 45% των ατόμων που έλαβαν μέρος στο ερωτηματολόγιο δήλωσαν ότι ότι το κλίμα επηρεάζει την καθημερινότητά τους.
Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει να κατανοήσουμε ακόμα είναι η περίπλοκη αλληλεπίδραση και οι λούπες ανατροφοδότησης μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα των επιπτώσεων του καύσωνα. Αυτό που γνωρίζουμε ωστόσο είναι ότι παίζουμε ένα επικίνδυνο παιχνίδι αφενός για τον εαυτό μας, αφετέρου για τον πλανήτη. Οι καύσωνες και οι επιδράσεις που έχουν στην ψυχική μας υγεία είναι σημαντικοί κανόνες υπενθύμισης ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να μάθουμε στις μελλοντικές γενιές να νοιάζονται για το περιβάλλον.