«Περιμέναμε να ανακαλύψουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά δραστήριοι και ότι έχουν υψηλούς μεταβολικούς ρυθμούς δραστηριότητας που συνδυάζονται με υψηλή πρόσληψη τροφής», λέει ο αντίστοιχος συγγραφέας John Speakman, καθηγητής στα Ινστιτούτα Προηγμένης Τεχνολογίας Shenzhen στην Κίνα και στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen. «Αποδεικνύεται ότι συμβαίνει κάτι πολύ διαφορετικό. Είχαν χαμηλότερη πρόσληψη τροφής και χαμηλότερη δραστηριότητα, καθώς και εκπληκτικά υψηλότερους από τους αναμενόμενους μεταβολικούς ρυθμούς ξεκούρασης που συνδέονται με αυξημένα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών τους».
Οι επιστήμονες επιχειρούν εδώ και χρόνια προσπαθούν να καταλάβουν πώς οι πολύ αδύνατοι μοιάζουν να μπορούν να φάνε οτιδήποτε, χωρίς να πάρουν κιλά. Ως πολύ αδύνατοι ορίζονται όσοι έχουν ΔΜΣ λιγότερο από 18,5. Αποτελούν λιγότερο από το 2% του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε ότι αυτά τα άτομα έχουν επίσης ένα υψηλότερο ρυθμό καθιστικού τρόπου ζωής σε σχέση με το συνηθισμένο. Επιπροσθέτως, τρώνε λίγο λιγότερο από άτομα με φυσιολογικό δείκτη βάρος σώματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism.
Τα πολύ λεπτά άτομα είχαν πολύ υψηλότερους μεταβολικούς ρυθμούς όταν ξεκουράζονται και τα προφίλ χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων τους ήταν ενδεικτικά της καρδιαγγειακής υγείας.
Η ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 150 ενήλικες που πληρούσαν τα κριτήρια χαμηλού ΔΜΣ και 150 άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ.
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε έλεγχο για να αποκλειστούν άτομα με διατροφικές διαταραχές ή άλλες ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφή ή την κινητικότητά τους. Μετά από δύο εβδομάδες, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι υγιείς λιποβαρείς συμμετέχοντες κατανάλωναν 12% λιγότερη τροφή από τα βαρύτερα άτομα - αλλά ήταν επίσης 23% λιγότερο δραστήριοι ! Ωστόσο, αυτά τα εξαιρετικά αδύνατα άτομα είχαν επίσης υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης και ξόδευαν περισσότερη ενέργεια ενώ ξεκουράζονταν.
ΠΗΓΗ: studyfinds