Πρόσφατα επίσημα ιατρικά δημοσιεύματα από τη Νότια Αφρική αλλά και παγκοσμίως υποδεικνύουν ότι από τις αρχές Νοεμβρίου και τον εντοπισμό της Όμικρον, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ήπια ή μέτριας βαρύτητας συμπτώματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά του 4ου κύματος διαφέρουν από των προηγούμενων. Επίσης, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι παρόλο που η κατάσταση εμβολιασμού δεν επηρεάζει τις πιθανότητες μόλυνσης, οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι. Στη Νότια Αφρική, η μετάλλαξη Όμικρον που εμφανίστηκε πρώτη μοιάζει να κάνει τον κύκλο της και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις υπόλοιπες χώρες.
Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε στα δεδομένα από τη Νότια Αφρική για να κρίνουμε αν η Όμικρον ήταν υπεύθυνη για τα πρόσφατα κρούσματα και τους θανάτους στην περιοχή είναι το εξής: Προκαλεί πράγματι η Όμικρον λιγότερη σοβαρή νόσο από την Δέλτα και κατά πόσο τα κύματα της Όμικρον θα είναι μικρότερα από αυτά της Δέλτα;
Μία ματιά στα επίσημα νούμερα για τη Νότια Αφρική από τη 1 Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 21 Δεκεμβρίου δείχνει ότι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατ. πληθυσμού αυξήθηκαν δραματικά από 63 σε 303 (μία αύξηση 380%). Αντιθέτως, οι θάνατοι αυξήθηκαν από 0,466 μόλις σε 0,5833 (25% αύξηση). Τέλος, ο δείκτης μετάδοσης της COVID (R) σταδιακά μειώθηκε κατά περίπου 54% σε σχέση με την τιμή της 1ης Δεκεμβρίου.
Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η Όμικρον συνέβαλε στο πρόσφατο κύμα στη Νότια Αφρική;
Κάποιες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ευρεία δυνατότητα γονιδιωματικής ανάλυσης των στελεχών του SARS-CoV-2. Ωστόσο, στη Νότια Αφρική δεν υπάρχει παρόμοια δυνατότητα εντοπισμού και παρακολούθησης των στελεχών του SARS-CoV-2
Επίσης ένα ακόμη ερώτημα είναι κατά πόσο το τελευταίο κύμα της Δέλτα «έκρυψε» τη σοβαρή νοσηρότητα που μπορεί να προκαλέσει η Όμικρον. Δεδομένου, δηλαδή, ότι δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την πίεση στα Συστήματα Υγείας από την Δέλτα, δεν αποκλείεται η φυσική ανοσία που αποκτήθηκε από ορισμένους να τους βοήθησε να περάσουν πολύ πιο ήπια τη νόσο, όταν νόσησαν ξανά με την Όμικρον. Θυμίζουμε ότι οι επαναλοιμώξεις με την Όμικρον είναι εξαιρετικά συχνές, καθώς ακόμη και οι 2 δόσεις εμβολίου δεν είναι αρκετές για να προστατέψουν.
Το επίπεδο των πλήρως εμβολιασμένων στην Νότια Αφρική εκτιμάται γύρω στο 26%-46% του πληθυσμού, με την πλειοψηφία να έχει εμβολιαστεί είτε με το μονοδοσικό της Johnson είτε με της Pfizer. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 76% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενώ αυξάνονται και τα άτομα που έχουν λάβει αναμνηστική δόση. Επομένως, τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής διαφέρουν σημαντικά από αυτά του Ηνωμένου Βασίλειου. Επομένως, αποτελεί ερώτημα αν αυτοί οι παράγοντες μειώνουν τη θνησιμότητα της Όμικρον για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τι δείχνουν τα νούμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στο ΗΒ από τη 1/12 έως τις 21/12 τα κρούσματα ανά 1 εκατ. πληθυσμού έχουν αυξηθεί από 634 σε 1280 (αύξηση 101%). Αντιθέτως, οι θάνατοι από COVID έχουν μειωθεί από 1.791 σε 1.697 (5% μείωση). Τέλος ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 135% σε σχέση με την 1 Δεκεμβρίου.
Οι ασθενείς με σοβαρή COVID-19 έχουν δύο αξιοσημείωτα σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους. Πρώτον, μπορούν να αναπτύξουν μια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που απαιτεί από τους ασθενείς να λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο από το κανονικό, μερικές φορές με πρόσθετη βοήθεια από τον μηχανικό αερισμό των πνευμόνων του ασθενούς. Μπορούν επίσης να αναπτύξουν μια «καταιγίδα κυτοκινών» όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου δουλεύει «υπερωρίες», προκαλώντας βλάβη στο ίδιο. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σε λοιμώξεις παραλλαγής δέλτα και μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο ή μακροχρόνια προβλήματα υγείας.
Μόνο όταν τα συνολικά δεδομένα δείχνουν μόνιμες μειώσεις σε αυτά τα αποτελέσματα της νόσου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις παραλλαγής όμικρον, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η Όμικρον είναι λιγότερο θανατηφόρα από τη Δέλτα. Τα νέα της τελευταίας μελέτης του Ηνωμένου Βασιλείου Zoe για την COVID-19 (μια μελέτη που βασίζεται σε εφαρμογές για την υποστήριξη της έρευνας για τον COVID-19) είναι ενθαρρυντικά, καθώς ένα στα δύο κρυολογήματα είναι στην πραγματικότητα λοιμώξεις από όμικρον.
Στις 21 Ιανουαρίου 2022 , το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να δημοσιεύσει τα πιο πρόσφατα δεδομένα νοσηλείας πραγματικού κόσμου σχετικά με τη σοβαρότητα της COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αντικατοπτρίζουν τα περισσότερα από τα επίσημα ευρήματα από τη Νότια Αφρική και να δείχνουν ότι στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου η Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει το καμπανάκι του κινδύνου
Την Τετάρτη (29/12), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτύπησε καμπανάκι, τονίζοντας ότι η παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να θέτει ένα «πολύ υψηλό» κίνδυνο και θα μπορούσε να ωθήσει στα όρια του τα Συστήματα Υγείας. «Ο συνολικός κίνδυνος που σχετίζεται με την Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης σε σχέση με τη Δέλτα, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται μέσα σε 2-3 μέρες» ανέφερε ο ΠΟΥ.
Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως κατά 11% την τελευταία εβδομάδα, αναγκάζοντας μία σειρά από κυβερνήσεις στη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα πρόωρα δεδομένα από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Δανία, οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης ανά άτομο - υποστηρίζουν ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας με την όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα. Πρόσθεσε, όμως, ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να γίνει κατανοητή η σοβαρότητα της Όμικρον.
Τέλος, η Διευθύντρια Περιστατικών Covid του ΠΟΥ Στην Ευρώπη, Catherine Smallwood, προειδοποίησε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της Όμικρον «θα εξακολουθεί να οδηγεί σε μεγάλο αριθμό νοσηλειών, ιδιαίτερα μεταξύ των μη εμβολιασμένων ομάδων, και θα προκαλέσει εκτεταμένη διαταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες».
ΠΗΓΗ: downtoearth