Τα αποτελέσματα της μελέτης από το Imperial College London βασίστηκαν σε δεδομένα από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σε άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με COVID μετά από μοριακό τεστ από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 11 Δεκεμβρίου.
«Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο (τόσο για τις νοσηλείες όσο και για τα συμπτώματα) που να υποδηλώνουν διαφορετική σοβαρότητας νόσο με την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα» ανέφερε η μελέτη αν και πρόσθεσε ότι οι νοσηλείες παρέμειναν περιορισμένες.
«Ελέγχοντας την κατάσταση του εμβολίου, την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, την ασυμπτωματική κατάσταση, την περιοχή και την ημερομηνία του δείγματος, η Όμικρον συσχετίστηκε με 5,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης σε σύγκριση με τη Δέλτα», πρόσθεσε η μελέτη, η οποία είχε ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου.
Η προστασία από προηγούμενη λοίμωξη είναι εξαιρετικά χαμηλή φτάνοντας μόλις το 19%, ανέφερε το Imperial College, σημειώνοντας ότι η μελετη δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ομότιμους.
Πολύ χαμηλή η προστασία από τη συμπτωματική νόσο με 2 δόσεις
Οι επιστήμονες εντοπίσαν ένα σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της συμπτωματικής Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα για εκείνους που έιχαν λάβει τη 2η δόση ή την 3η δόση τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν. Η μελέτη περιλάμβανε τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca
Με βάση τις εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότηυα των εμβολίων κατά της συμπτωματικής Δέλτας, αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα 0-20% μετά από 2 δόσεις και 55% έως 80% μετά απο αναμνηστική δόση.
«Αυτή η μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τον πολύ σημαντικό βαθμό στον οποίο η Όμικρον μπορεί να αποφύγει την προηγούμενη ανοσία που είχε δοθεί τόσο από μόλυνση όσο και από εμβολιασμό. Αυτό το επίπεδο ανοσοδιαφυγής σημαίνει ότι η Όμικρον αποτελεί σημαντική, άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Neil Ferguson στη δήλωση του ICL.
ΠΗΓΗ: Reuters