Η επιθετική αύξηση των νέων περιστατικών σημειώνεται σε όλες σχεδόν τις χώρες και αφορά σχεδόν όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Για τους ειδικούς, ο διαβήτης είναι πλέον μια πραγματική «μάστιγα» αφού σε λιγότερο από 30 χρόνια το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει πάσχοντας από τη νόσο.
Στην Ελλάδα, περίπου ένα 12% του πληθυσμού νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη ενώ τουλάχιστον άλλοι τόσοι άνθρωποι βρίσκονται σε στάδιο προδιαβήτη σύμφωνα με τους γιατρούς.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Τι είναι ο διαβήτης;
Η νόσος αφορά σε δυσλειτουργία της έκκρισης ινσουλίνης, είτε όταν το πάγκρεας αδυνατεί να απελευθερώσει την κατάλληλη ποσότητα είτε όταν ο ίδιος ο οργανισμός δεν μπορεί να την αξιοποιήσει όπως πρέπει.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που καθοδηγεί την γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα ώστε το σώμα να παράξει ενέργεια. Κάθε φορά που τρώμε, το πάγκρεας εκκρίνει αυτόν τον «μαγικό» ρυθμιστή που βοηθά το σώμα να διατηρήσει σταθερές τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας επεισόδια υπερ ή υπό-γλυκαιμίας.
Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη και οι ασθενείς πρέπει να την λαμβάνουν εξωγενώς. Στον διαβήτη τύπου 2 που είναι και η πιο συχνή μορφή της νόσου το σώμα παρουσιάζει αντίσταση στην ινσουλίνη δηλαδή με απλά λόγια η ορμόνη δεν μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά την βασική της λειτουργία. Τέλος υπάρχει και ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ υποχωρεί μετά τον τοκετό.
Οι επιπλοκές του διαβήτη
Πέραν των αλλαγών που φέρνει στη ζωή του ασθενούς η ίδια η νόσος, δυστυχώς ο διαβήτης αποτελεί τον αποφασιστικό παράγοντα που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας σειράς άλλων σοβαρών παθήσεων, μερικών εκ των οποίων απειλητικών για τη ζωή του ασθενούς.
Η διαταραχή που προκαλεί στον οργανισμό πυροδοτεί ένα ντόμινο μεταβολικών δυσλειτουργιών που επηρεάζει την επεξεργασία των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, οδηγώντας στο λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο.
Είναι μια πάθηση που σταδιακά επηρεάζει όλα τα όργανα του σώματος και κυρίως τις αρτηρίες.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η σοβαρότερη επιπλοκή της νόσου. Ο ασθενής έχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει περιφερική αγγειοπάθεια, στεφανιαία νόσο ή να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Ένοχος» ο τρόπος ζωής μας
Η απογοητευτική πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί, είναι ότι ο διαβήτης τύπου 2 που αποτελεί περίπου το 90% των διαγνώσεων, είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Παχυσαρκία και καθιστική ζωή είναι οι κύριοι παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση της πάθησης, ιδιαίτερα αν υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό.
Ταυτόχρονα ωστόσο αυτό είναι και το μεγαλύτερο «όπλο» στα χέρια γιατρών και ασθενών, αφού αποφασιστικές αλλαγές στην καθημερινότητα του ασθενούς, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη ρύθμιση της νόσου ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν ακόμα και να την αντιστρέψουν.
Οι βασικότερες αλλαγές αφορούν στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και στην απώλεια βάρους ώστε ο δείκτης μάζας σώματος να προσεγγίσει φυσιολογικά επίπεδα.
Η φυσική δραστηριότητα είναι πολύτιμο εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια καθώς όχι μόνο είναι αρωγός στο θέμα διατήρησης ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους αλλά επιπλέον βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Παράλληλα, η αντιμετώπιση άλλων επιβαρυντικών παραγόντων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η διακοπή του καπνίσματος, συνεπικουρούν στην μείωση του κινδύνου για εμφάνιση σοβαρότερων επιπλοκών.
Ο βασικός στόχος της θεραπευτικής προσέγγισης, είναι η διατήρηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα σε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά επίπεδα, θυμίζουν οι ειδικοί, επαναλαμβάνοντας ότι κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα δεν είναι μακροπρόθεσμα αποτελεσματικό σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αν οι ίδιοι δεν αποφασίσουν να παρέμβουν δραστικά στις καθημερινές τους συνήθειες.
Χρήσιμος σύνδεσμος: https://www.independent.co.uk/news/health/billion-people-with-diabetes-type-2-b2362803.html