Και όντως, αυτές οι οργανικές χημικές ενώσεις δικαιολογούν το όνομα τους μέχρι κεραίας, καθώς έχουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, με λίγα λόγια είναι απαραίτητες για την διατήρηση της υγείας.
Με εξαίρεση την βιταμίνη D, το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει μόνο του επαρκή ποσότητα των περισσότερων βιταμινών και στηρίζεται για την πρόσληψη τους στα τρόφιμα που καταναλώνει.
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, δηλαδή οι A, D ,E και Κ, αποθηκεύονται στο σωματικό λίπος, απορροφούνται με βιοχημικές διαδικασίες και μεταφέρονται στο σώμα με όχημα τις λιποπρωτείνες.
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν τη C, τις 7 βιταμίνες του συμπέγματος Β, τη χολίνη και τη βιοτίνη και το σώμα έχει δυνατότητα “αποθήκευσης” τους για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Χρειάζονται τα παιδιά σκευάσματα βιταμινών και συμπληρώματα;
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δεν επηρεάζει μόνο τους ενήλικες. Τα παιδιά βιώνουν επίσης μια απαιτητική καθημερινότητα μοιρασμένη σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Και δυστυχώς, σε μεγάλο ποσοστό “μοιράζονται” όχι μόνο το άγχος των γονέων αλλά και τις συχνά κακές διατροφικές τους συνήθειες.
Οι παιδίατροι είναι ξεκάθαροι. Τα περισσότερα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, που αναπτύσσονται με τον τυπικό ρυθμό και λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες από μια ποικιλία τροφών, δεν χρειάζονται κάποιο σκεύασμα βιταμινών.
Η κάλυψη σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, επιτυγχάνεται μέσω της διατροφής, με ποικιλία τροφών από τις τέσσερις βασικές ομάδες. Ένα ενδεικτικό ημερήσιο διαιτολόγιο, πρέπει να συμπεριλαμβάνει γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πρωτεΐνη όπως το κρέας, το ψάρι και τα αυγά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και δημητριακά.
Πότε λοιπόν πρέπει να σκεφτούμε την ενίσχυση του παιδικού οργανισμού με κάποια πολυβιταμίνη;
- Όταν υπάρχει κάποιο χρόνιο νόσημα που αποκλείει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσληψης κάποιων θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής. Βιταμίνες ή συμπλήρωμα διατροφής ωστόσο, μπορεί να χρειάζεται και ένα παιδί που αντιμετωπίζει άλλου είδους νόσημα έστω και αν αυτό δεν αποκλείει κάποιες τροφές
- Όταν υπάρχει καθυστέρηση στην σωματική ή/και νοητική ανάπτυξη
- Αν το παιδί ακολουθεί μια περιορισμένη διατροφή, πχ vegan
- Όταν σε εργαστηριακές εξετάσεις έχει καταγραφεί ανεπάρκεια βιταμινών, όπως η D
- Όταν υπάρχει καθημερινή έντονη σωματική δραστηριότητα που επηρεάζει τις διατροφικές ανάγκες του
Τι πρέπει να προσέχουμε
Η κατανάλωση βιταμινών σε δόση μεγαλύτερη από αυτή που ενδείκνυται, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως στομαχικές διαταραχές και διάρροια.
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα για αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν να μην υπερβαίνεται η ημερήσια επιτρεπόμενη δοσολογία, όταν χορηγείται κάποιο συμπλήρωμα.
Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν οι βιταμίνες να αλληλεπιδράσουν με φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση που το παιδί λαμβάνει κάποιο φάρμακο, ρωτήστε τον παιδιατρό σας αν η ταυτόχρονη λήψη είναι ασφαλής.
Αν τελικά, στραφείτε στην επιλογή κάποιου συμπληρώματος, φροντίστε να είναι το κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού.
Βεβαιωθείτε ότι σε συνδιασμό με την καθημερινή διατροφή του παιδιού, δεν οδηγεί σε υπέρβαση της επιτρεπόμενης ημερήσιας δοσολογίας κάποιων βιταμινών.
Και προσοχή στα σκευάσματα βιταμίνης που μοιάζουν, μυρίζουν και έχουν γεύση σαν καραμέλα, καθώς απευθύνονται σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στα παιδιά με τον φόβο υπερκατανάλωσης.